„Труд": Мошеници продават стаж за пенсия. Преглед на националния печат

„24 часа": Икономичните крушки харчат повече ток от написаното

Яко ни лъжат с енергоспестяващите лампи. Това показва проучване на дирекция Надзор на пазара към агенцията за технически надзор. Тя провери компактни луминесцентни лампи, които са на пазара в цялата страна. Целта е да се види дали информацията, която са изписали производителите, отговаря на действителните качества на лампите и на евродирективата. Какъв е резултатът? От изследвани 258 лампи само при 26 заявената мощност съответства на светлинния поток, който е записан на опаковката, казва Мария Джонева, главен експерт в дирекцията. Или само 10% от проверените.

 

„24 часа": Младенов сам решава кой може във Външно

Периодичната атестация на дипломатическите служители във външното министерство, от която зависеше кариерното им развитие, се премахва.

Това става ясно от промени в Закона за дипломатическата служба, които правителството ще обсъжда днес по предложение на външния министър Николай Младенов.

Досега становището на Атестационната комисия беше решаващо при изпращането на дипломати зад граница и издигането им в системата на министерството. Според новите законодателни текстове външният министър, съгласувано с постоянния секретар на МВнР, ще може сам да командирова дългосрочно служители в чужбина, дори те да не са изкарали задължителните 2 г. работа в централното ведомство в София.

Първият дипломат получава и широки правомощия да връща в страната предсрочно дипломатически служители. Това ще става и когато те не са в състояние да изпълняват задълженията си заради отпуск по майчинство или поради болест повече от 3 месеца. Досега това можеше да става само по тяхна молба, когато са обявени за персона нон грата от приемащата държава и след решение на Атестационната комисия.

Младенов ще може сам да утвърждава и щатовете в задграничните мисии. Сега това става с решение на Министерския съвет.

Той ще назначава шефовете на дирекции и отдели в МВнР чрез подбор, основан на професионалните им качества за срок от 3 г. Главният инспектор също ще заема поста си при тези условия и за същото време.

Законът слага край на възможността да се изпращат в чужбина служители, работили за бившата ДС.

 

„Труд": Лидерът на евролибералите: Забранете „Атака"!

Парламентарният лидер на европейските либерали призова във вторник българските власти да забранят партия „Атака"  заради сбиването между нейни привърженици и мюсюлмани пред централната софийска джамия.

„Българските власти трябва сериозно да обмислят забрана на партия „Атака" и са длъжни да преследват наказателно членовете й виновни за расистки нападения и тези, които подбуждат расистко поведение", каза Ги Верхофстадт, бивш белгийски министър-председател, в специално изявление.

„Конституционното право на религиозно изразяване на всички европейски граждани трябва да се уважава, включително и в България", заяви той. „Екстремисткото и расисткото поведение нямат роля в едно цивилизовано общество".

Верхофстадт не отговори веднага на молбата на „Труд" за по-подробен коментар по темата. Либералите, левите и зелените често критикуват проявите на крайната десница, която отбеляза възход в Европа в годините на финансовата и икономическата криза. Искането на забрана на партии обаче не е присъщо за тези партии, които държат на плурализма.

Успоредно с Верхофстадт на сайта на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент инцидента коментира и евродепутатът от ДПС Метин Казак.

„Тези ксенофобски актове са престъпление против основни човешки права и заплашват уникалния български етнически модел, който е крайъгълен камък на демократичното развитие на страната", каза той. „Етническите напрежения в България вече са високи и това само още ще ги повиши".

„Европейското членство се основава на споделено уважение към основните права", добави Казак. „България като член на Европейския съюз трябва да поддържа и уважава тези принципи".

 

„Труд": Мошеници продават стаж за пенсия

Търговия с фалшиви документи за трудов стаж въртят находчиви фирми покрай пазарите и териториалните поделения на Националния осигурителен институт, предупредиха от НОИ. Незаконната дейност е досущ като търговията с фалшиви фактури за закупена стока. Ментетата обикновено са с фалшив подпис и печат. Има обаче и случаи на оригинални печати, които са откраднати от фирми, показават проверки на НОИ, извършени със съдействието на полицията, Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите.

Срещу 50-100 лева (тарифите зависят от липсващите години стаж) лековерни кандидат-пенсионери се сдобиват с фалшификатите, без да си правят сметка, че носят наказателна отговорност за документна измама.

Не купувайте "на черно" недостигащия ви "трудов стаж", защото може да попаднете в схема на измамници, предупреждават от НОИ. Голяма част от менте търговията със стаж се извършва в столичния квартал "Факултета" или на фиктивни адреси, уточниха от осигурителния институт.

Един месец стаж, купен по законен ред от НОИ, сега струва 74,76 лева, а 1 година - 897,12 лева.

След отпадането на точковата система от началото на тази година има доста хора, на които не им достигат месец-два или повече осигурителен стаж, за да придобият право на пенсия. Според действащия сега социален кодекс всеки работещ може да си купи до 5 години недостигащ стаж. Хората, които са завършили висше или полувисше образование, могат да направят това по всяко време, а останалите - когато навършат години за пенсия и установят, че изискваният им стаж е недостатъчен, за да се пенсионират.

Жените придобиват право на това при навършване на 60-годишна възраст при 34 г. стаж, а мъжете - на 63-годишна възраст при 37 г. трудов стаж.

 

„Стандарт": И Брюксел скочи срещу Волен

След Анкара и в Брюксел скочиха срещу Волен Сидеров. "Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на "Атака" и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм", заяви лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европарламента Ги Верхофщад. Повод за гневната му реакция е мелето между националисти и мюсюлмани пред софийската джамия Баня Башъ в петък.

В групата на либералите са и евродепутатите на ДПС, откъдето разпространиха вчера позицията на Верхофщад. Ден по-рано турският премиер Реджеп Ердоган заяви на митинг в Бурса, че европейските държави трябва да предприемат съвместни действия срещу подобни ескалации. Градският прокурор на София Николай Кокинов пък коментира, че ако бъдат събрани достатъчно данни за насаждане на етническа омраза, освен повдигане на обвинения прокуратурата може да поиска забраната на партия "Атака", позовавайки се на закона за политическите партии.

„Стандарт": Роско от Русе с 300 коли

Роско от Русе влиза в "Гинес" като горд собственик на 300 коли. Нашенецът обаче благородно ги е дал за ползване на комшиите си от Румънско. От няколко години северните ни съседи масово купуват и регистрират у нас возила втора употреба, защото им излизат по-евтино. Те спестяват солидни суми от данъци за брички. Румъния стимулира собственото си производство, като облага старите автомобили с налози от 600 до 3000 евро в зависимост от марката и мощността. У нас сумите са около 300 лв.

Сделките се осъществяват по схемата за покупка на автомобил на името на инвалид. Румънците плащат на българи, за да запишат колата на тяхно име. Фиктивният собственик им издава генерално пълномощно, с което шофират в родината си. 35 русенци участват в сделките. Десетима от тях имат по 60-70 леки коли на свое име. Но рекордьорът е Роско.

 

„Монитор": Масово преписване на втората матура

Масово квестори са оставили ученици в наблюдаваните от тях стаи да преписват на втората избираема матура. Еднакви тестове и разработки са били засечени в изпитните документи на зрелостниците, работили в един и същ кабинет, сигнализираха проверяващи до „Монитор". За подобни нарушения се усъмниха преподаватели по биология и география, които в момента проверяват всички изпитни работи от цялата страна.Експертите са разпределени по групи според предмета на избираемата матура. Тестовете се проверяват в сградата на Висшето строително училище „Любен Каравелов" в негостоприемния столичен квартал „Факултета". Обстановката в гетото и задължението да работят в празничен ден обаче не изнервиха толкова преподавателите, колкото пълните с грешки матури на абитуриентите„Абсолютно едни и същи грешки се повтарят на матурата по биология и география, което означава, че учениците в цели кабинети са оставяни свободно да преписват", ядосваха се проверяващите.

„Монитор": ГЕРБ излиза соло на вота

Местните структури на ГЕРБ са категорично против каквито и да било коалиционни конфигурации с други партии на предстоящите избори в края на годината. Нагласите си за самостоятелно участие във вота, които членският актив на управляващата формация е изразил в проучване, организирано в партийните структури. До окончателно отхвърляне на възможността за коалиции по места в ГЕРБ се е стигнало след анализ на мнението на населението в страната като цяло. Проучванията сочат, че навсякъде хората възприемат ГЕРБ като самостоятелна партия, съобщил вицепремиерът и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на последното заседание на парламентарната група миналата седмица. Това означава, че ние няма да се коалираме, отсече пред „Монитор" зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Валентин Николов.

„Монитор": Ершов в завера със скандална съдийка

Скандалният олигарх Денис Ершов влезе в завера със съдийка от Софийския градски съд, която се ползва със съмнителна репутация. Спорът между бизнесмена и доскорошния му съдружник Митко Събев за собствеността на „Петрол холдинг" АД се превърна в заложник на магистрата Румяна Паликарова. Въпреки че Софийският апелативен съд (САС) отмени всички нейни решения в полза на олигарха Ершов с мотива, че противоречат на закона, казусът отново е в ръцете на Паликарова.До абсурдната ситуация се стига, след като съдийката за пореден път погазва грубо не само разпореждането на САС, но и текстовете на два кодекса ­ Гражданско-процесуалния (ГПК) и Административно-процесуалния (АПК).Сагата с Паликарова започва в края на миналата година, когато Ершов и аверът му Александър Мелник - завеждат поредица от искове за налагане на обезпечителни мерки по бъдещото им дело срещу Събев за собствеността над „Петрол холдинг" АД. 2 от 3-те жалби попадат при Паликарова, а последната - при съседката є по бюро в същата стая Любка Спасова. И трите са решени в полза на дуото Ершов ­ Мелник, като с едно от определенията си Паликарова въвежда процедура, коятоправният мир в страната не познава. Тя отстранява временно от постовете им изпълнителните директори на дружеството Орлин Тодоров и Светослав Йорданов и управителя на „Нафтекс петрол" ЕООД Йордан Георгиев.

„Дневник": Над 40% от българите, които могат - не работят

Над 40.8% от хората в трудоспособна възраст в България не работят. Едва 2.15 млн. души имат стабилни доходи и плащат данъци и осигуровки, но постоянно намаляват. Официално безработни в момента са 352 хил. души, но реално незаетите са четири пъти повече. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта и Националния статистически институт.

Така официалната безработица от 9.29% далеч не описва реалната картина за хората, които нямат работа. Причината е, че държавата приема за безработни само тези, които са се регистрирали в бюрата по труда. Извън тази статистика остават над 1.6 млн. души в трудоспособна възраст (15-64 години), наречени икономически неактивни.

Някои от тях могат да работят, но не искат, други искат, но не могат, а трети не вярват, че могат да си намерят работа. Последната група са т.нар. обезкуражени - "армия" от 228 хил. души, предимно мъже в разцвета на силите си. Тя обединява роми без образование с бивши директори с по няколко университетски дипломи.

 

„Сега": В правосъдното министерство са раздали скандално високи премии

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него. Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

"Сега" получи данните по Закона за достъп до обществената информация. Питането бе провокирано от сигнали в редакцията, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър. От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

 

„Дума": Празникът на буквите стана на 160 години

Празника на буквите и духовността, който стана на 160 години, отбеляза вчера цяла България. За пръв път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Свети Кирил и Методий" в Пловдив по инициатива на Найден Геров се прави празник на светите братя, създатели на българската азбука.

С молебен и благословение на патриарх Максим в катедралата "Св. Александър Невски" започна вчера официалното честване в София. Празничното шествие на ученици, художествени състави, оркестри тръгна от Националната художествена галерия. С шествия празникът бе отбелязан в цяла България.

Едва ли е пресилено да се каже, че ако днес българските творци формират позитивния, многолик, разнообразен и богат образ на България в Европа и пред света, това са нашите най-добри дипломати пред света, други не ни останаха, заяви президентът Георги Първанов, който награди български творци по случай Деня на славянската писменост. Държавният глава бе единственият висш политик, който уважи и тържеството в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Министрите на просветата и културата Сергей Игнатов и Вежди рашидов са в Рим, където всяка година в деня на българската православна духовност наши политици отиват да се поклонят пред папата.

Междувременно младежите от БСП поискаха оставката на Симеон Дянков. Социалистите описват Дянков като "зъл финансов демон, който срива българската наука и държи на системи всички образователни институции". Младежите бяха категорични, че Дянков не се държи като българин, а като служител на чужда финансова институция и няма право да празнува 24 май.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини