Бели самодиви по тъмни доби плетоха венци за Еньовден

99 билки вплетоха в пъстър венец 30 жени и девойки, които посрещнаха изгрева на гръцката граница за Еньовден. Пременени в бели роби „самодивите” на възраст от 13г. до 63г. изпълниха свещения еньовденски ритуал за 5 поредна година край в граничното село Горна Арда в Родопите. Всички те са участници в клуб "Хоро" в Смолян, който вече няколко години съхранява и предава народните танци и българските ритуали на млади и стари.

И тази година те се събраха край изворите на реката в нощта срещу 24 юни, за да заплетат китки, ритуален венец и да изиграят мистичното хоро на Еньовден.

Подготовката започва още през нощта, когато в менче с вода от три извора се залагат на лунна светлина китките от бял равнец и червено конче. Традицията повелява доайенът на самодивите да ги положи при пълно мълчание и да не издаде нито звук до изгрева на слънцето и обредното наричане за здраве, берекет и късмет.

Ритуалът се поддържа от години от  фармацевтката Катя Робова, която връзва вълшебните стръкчета. На празника всяка жена получава нова свежа китка и после хвърля старата в мистичния, и много дълбок вир „Гърлото”.

Докато работела в аптека, Катя посрещала на всеки Еньовден клиентите с венец от билки. След като се включила в танцовия ансамбъл, предала майсторлъка на ритуала и на танцьорките от фолклорния състав на клуб ”Хоро”.

Още преди да порозовее небето, облечени в бяло и с венци от бели маргаритки, жените  довършиха венеца с магическите билки, с който после украсяват залата за танци и цяла година ги пази от болести и злини.
Пътуванията  до село Горна Арда, което е високо в планината, до самия извор на голямата родопска река Арда, се организира от ръководителя и хореографа на клуба Росанка Бодурова.

Големият венец се плете бавно, с любов и смирение, а в него задължително се вплитат  еньовската китка, коприва и жълт кантарион.
Красив и бодлив акцент е магарешкият трън, известен сред билкарите като растителна виагра. Ритуалът се изпълнява в пълно мълчание, само жените и звездите са свидетели, а мъжкото присъствие е забранено,

обяснява Росанка Бодурова.

Иначе цялата следваща година ще е пълна с болести. Старинното бакърено менче е покрито с бяла кърпа и нощува под цъфнал трендафил. Преди първите лъчи на слънцето, жените преминават по три пъти под венеца, а старшата билкарка ги ръси с „мълчаната” вода за здраве и бяла енергия.

С боси крака, намокрени от сутрешната роса и окъпани от първите лъчи на слънцето, родопчанките играят Ениното хоро, а ритуалът завършва с китка от танци от цяла България.
Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини