КАТ: Вдигай ръка преди зебра, за да си жив. Преглед на националния печат

„24 часа"

КАТ: Вдигай ръка преди зебра, за да си жив

Вдигайте ръка, преди да преминете през пешеходната пътека. Така ясно и недвусмислено ще заявите своето намерение, шофьорите ще могат да ви видят навреме и ще останете жив и здрав, призова ръководството на КАТ - София.

Новата инициатива се опира на действащия и в момента Закон за движение по пътищата. Според чл. 120 това право се дава на всеки пешеходец. Практиката е отдавна известна в Европа, но у нас никой не я ползва, коментираха още експертите.

Най-уязвими на пътя са пешеходците и затова вниманието ни е насочено към това да запазим всеки живот на пътя, коментира началникът на КАТ - София, Богдан Милчев.

Зелени вълни ще отпушат движението от кварталите Младост и Люлин към центъра в пиковите часове от септември. Идеята е ежедневно по едно и също време от всеки район да се стига до центъра за броени минути. Трябва ни малко помощ, но се надявам това да стане факт, коментира Милчев.

Всеки пешеходец да вдига дясната си ръка, преди да тръгне да пресича зебра, призова ръководството на КАТ - София. Така шофьорите ще могат да го видят и да спрат навреме.

Новата инициатива на КАТ е свързана с грижата към живота на хората.

„24 часа"

Областен спрял полиция срещу гардове на Станишев

"Не позволих на полицията да се намесва на Бузлуджа  в петък вечерта, за да я предпазя от сблъсък с хората на НСО", обяви областният управител на Стара Загора Йордан Николов. Така той обясни защо все пак не бе изпълнена заповедта му, с която ден по-рано забрани достъпа на хора до изоставения дом-паметник на БКП на върха. Според Николов полицията охранявала достъпа до паметника, както бе указано в заповедта му, но Сергей Станишев и Ивайло Калфин отишли в петък вечерта там с охраната си, част от която била от НСО. "Те явно искаха да демонстрират сила и търсеха провокация, която после да ползват за политически цели, но не позволих това", категоричен бе губернаторът. Така техник влязъл в сградата и запалили петолъчката в 22,12 часа.

На другия ден му се обадил лично премиерът Бойко Борисов и го поздравил за поведението му. "Нека ги оставим да си гледат това, което оставиха да се руши вече 20 години, вместо да се занимаваме с тях", бил казал Борисов.

"Сега ще опишем случая в писмо до министъра на вътрешните работи, за да ни каже какво да правим по-нататък. Така е според закона за бедствията", каза още Йордан Николов.

„Труд"

Битката за лиценза на "Лукойл" - в съда

Битката за лиценза на "Лукойл"се пренесе в полето на магистратите. В понеделник Административният съд в София спря двете заповеди на шефа на митниците, с които се отнема лицензът. Заповедите на Ваньо Танов нанасят значими и непоправими вреди на "Лукойл", е мотивът на софийския съд.

"Ще обжалваме, ситуацията остава непроменена", коментира директорът на агенция "Митници". Танов има 7 дни срок за жалба до Върховния административен съд, който трябва да се произнесе незабавно. Така най-късно идната седмица ще е ясно дали "Нефтохим" наистина спира. Дотогава рафинерията няма право да работи.

"Ще продължим действията за привеждане на рафинерията съобразно изискванията на закона", коментира премиерът Бойко Борисов.

„Труд"

Юристи в спор може ли Кунева да е президент

С приближаването на кандидатпрезидентската кампания настъпва времето на ловки политически маневри и тънки сметки срещу опонента.

Престоят на Меглена Кунева като еврокомисар в Брюксел не отговарял на изискванията на чл. 93, ал. 2 от конституцията, писа пресата. Според него кандидатът за президент "трябва да е живял последните пет години в страната", а времето, през което Кунева е била еврокомисар, не се зачитало за живеене у нас. Проверка на "Труд" показа друг резултат.

През 2001 г. текстът на основния закон бе тълкуван от Конституционния съд (КС) по питане на депутати. Същностният повод бе замисленото участие на Симеон Сакскобургготски в изборите за държавен глава. КС тогава отряза царските намерения и обяви, че за да е живял последните пет години в страната, кандидат-президентът трябва "фактически и трайно да е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора".И още: "За живеене в страната се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава."

Няма спор, че за еврокомисар Меглена Кунева бе предложена от българската държава, така, както после правителството излъчи кандидатурите на Румяна Желеваи Кристалина Георгиева, смятат констититуционалисти. Затова като еврокомисар от 1 януари 2007 до 9 февруари 2010 г.(когато Европарламентътутвърди новия състав на ЕК) Кунева няма конфликт с конституцията. Тревожен обаче бил друг период - когато Кунева по свое желание е станала съветник на еврокомисаря по транспорта в Брюксел през 2010 г. А за 2010 г. важало общото правило, че трябва да е живяла поне 183 дни от годината у нас. Нямало как да се сметне дали това изискване е изпълнено - с държавите от ЕС вече няма паспортен режим, при който да се отбелязва влизането или излизането от страната за пътуванията в Еросъюза.

„Стандарт"

Бавачка до II клас

Сам вкъщи вече може да се случи само ако хлапето ви е навършило 8 години. До втори клас нямате право да го оставяте и миг без надзор. Ако детето не е в ръцете на мама, баба, учител или бавачка, отнасяте глоба от 1000 до 3000 лв. Повторното нарушение ще се наказва с от 3000 до 5000 лв. Това предвижда проектът на нов закон за детето. Под ударите му ще попаднат всички родители, пуснали малчуганите си да карат колело сами пред блока или да си играят в кварталната градинка. В момента санкции има само за родители, които не пращат наследниците си на училище.

Много деца са с млади майки и работещи баби, откъде пари за бавачка в тази криза, коментираха от Асоциация "Родители". Те напомниха, че не навсякъде има достъпни услуги за забавление на децата. Преди санкциите държавата трябва да помисли за средата, в която растат децата, заявиха неправителствени организации.

„Стандарт"

Хеттрик за Вальо Златев

Хеттрик направи шефът на "Лукойл" Валентин Златев за ден. Пет дни след като шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов отне лицензите за данъчния склад на единствената петролна рафинерия у нас "Лукойл-Нефтохим" и на нефтения терминал "Росенец", Софийският административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедта. Час преди това пък съпругата на бизнесмена Люба го дари с дъщеричка, която семейството кръсти Кристияна. По повод радостното събитие шефът на "Лукойл" си пусна 3 дни отпуск. От компанията съобщиха, че това е причината Златев да не отговаря на мобилния си телефон въпреки вчерашното решение на съда.

Според магистратите решенията и по двете жалби на "Лукойол" - за рафинерията и за керосина, може да се обжалват в 7-дневен срок.

Минути след като решението бе огласено, митничар номер 1 съобщи, че ще обжалва постановлението на съда. "Ще се възползваме от този седемдневен срок. "Лукойл" е в положение, каквото е било и преди решението. Има отмяна на решение от съда, което не е влязло в сила, тъй като производството е двуинстанционно и ще влезе в сила, когато се произнесе Върховният административен съд", обясни Танов. Според юристи обаче решението на ВАС автоматично отменя заповедта на митниците. "Лукойл" и в момента може да работи, но не като данъчен склад с отложено плащане на акциза, може да работи с платен акциз", отвърна на адвокатите Танов.

„Монитор"

КАТ снима без да спира по пътя към морето

Нарушителите, пътуващи към морето, няма да бъдат спирани, а само снимани от камерите на КАТ. Тази тактика ще използват униформените, за да не се получават километрични задръствания през август - месеца, в който най-много шофьори се отправят към Черноморието, съобщи пред „Монитор" началникът на сливенския отдел на Пътна полиция Николай Илчев. През уикенда е почти невъзможно да бъде спрян автомобил, без да се образува задръстване. Поради тази причина в борбата с нарушителите ще се включат 16-те английски радара, с които разполага Пътна полиция.

„Монитор"

5 ваканции и сесия през новата учебна година

5 ваканции и подобна на студентската концентрирана сесия за външно оценяване и матури очакват учениците през предстоящата учебна година. Това става ясно от проекта за заповед на просветното министерство за определяне на учебното време през 2011/2012 учебна година. Изненадата за учениците са многобройните ваканции. На практика само през март ще се ходи на училище плътно всеки делничен ден. През останалите месеци класовете ще очакват с нетърпение дните за отдих, отпуснати от министерството на образованието.

„Монитор"

Съдът пусна „Лукойл"

Софийският административен съд пусна кранчето на „Лукойл", като разреши разпечатването на затворените складове на бургаската рафинерия. Магистратите решиха, че трябва да се спре изпълнението на заповедта на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов до окончателното решение на съда. На 27 юли беше отнет лицензът на фирмата, след като дружеството не монтира в срок изискваните измервателни уреди на входа и изхода на рафинерията.

„Дневник"

Ще работи ли временно "Лукойл" зависи от съда

Ще продължи ли да работи "Лукойл Нефтохим" ("Лукойл") вече зависи от съда. Много вероятно е компанията да запази временно лицензите си, докато се решава по същество правилно ли са отнети или не.

Това развитие беше прогнозирано като най-вероятен сценарий, но днес се потвърди, след като стана ясно, че:

- "Лукойл" е обжалвал решението на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за отнетите лицензи

- Софийският административен съд реши да спре предварителното изпълнение на решението на Танов, т.е. спря отнемането на лиценза

„Сега"

Бюджетът закъса със събирането на ДДС и акцизи

Въпреки клетвите на финансовия министър, че държавата е в добро фискално здраве, последните данни за изпълнението на бюджета говорят друго. Приходите от ДДС и акцизи сериозно изостават, а при постъпленията от преките данъци има незначителен ръст спрямо критичната 2010 г.

За първите 6 месеца на годината в хазната са влезли общо 4.6 млрд. лв. от ДДС и акцизи. Това е 45% от програмата за годината. Именно косвените налози са най-сериозното приходно перо, което ясно показва, че все още няма раздвижване на вътрешното потребление, защото тези данъци се плащат от потребителите. Икономистите обясняват, че обикновено над 55% от постъпленията от ДДС и акциз влизат в хазната до средата на годината, а наваксването след този период е по-скоро в сферата на пожеланията.

Постъпленията само от ДДС са в размер на 2.9 млрд. лв., а данъчните ще трябва да съберат още 3.6 млрд. лв., за да изпълнят плана. Въпреки че шефът на митниците Ваньо Танов се похвали, че за първите четири месеца на годината са събрали общо с 380 млн. лв. повече, отколкото през 2010 г., сравнението на двата отчетни периода не е коректно. Миналата година беше отчетен драстичен спад, а постъпленията бяха едва 37% от заложените в разчетите. Сега събраните акцизи са 1.7 млрд. лв., което е само 45% от планираните до края на годината.

„Дума"

Издръжката на живота скочи със 7% за година

Доходите на българите намаляват, а разходите им се увеличават. Това сочат данни на КНСБ за издръжката на живота през юни. Докато издръжката скача с почти 7 на сто за една година, доходите на българите през първото тримесечие намаляват с 2,1% спрямо предходната 2010 г.

Така за да живее нормално едно четиричленно семейство, в момента са нужни 2113 лева. В същото време по данни на НСИ реално средномесечният доход на човек в домакинство е едва 289 лева. От КНСБ обаче изчисляват, че за да се покрият елементарните нужди, трябват средно по 528 лева на човек.

Границата на бедността вече достига 198,48 лева, като увеличението е от 7,2% спрямо юни миналата година. Под тази граница остават 28 на сто от домакинствата в страната, показват тревожните данни.

Заради нарастващите цени у нас от КНСБ поискаха увеличение на разходите за бюджетни заплати с 10 на сто през 2012 г. Синдикалистите ще настояват за съществен ръст на заплатите и за назначаване на повече работници най-вече в сектори като добив на въглища, производство на хартия и на електросъоръжения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини