Здравословно хранене в забавачките от 15 септември. Преглед на националния печат

Битката за президентския пост отново е сред предпочитаните теми във всекидневния печат.

„Двайсет и една партии и седем инициативни комитета поискаха да участват в президентските избори на 23 октомври... В изборите през 2006 г. участваха 7 кандидат-президентски двойки.
От парламентарните сили всички без ГЕРБ са обявили претендентите си, а ДПС все още не са заявили дали ще издигнат някого за държавен глава. Членове на партийното ръководство казаха пред "Дневник", че те последни ще се определят за вота, тъй като местните избори са им "в пъти по-важни".
Хората на Ахмед Доган ще изчакат 4 септември, когато се очаква да стане известен кандидат-президентът на ГЕРБ. Преди седмица зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че е изключено партията му да подкрепи претендента на управляващата партия." - пише в. „Дневник".

„Не липсват и колоритните участници от среди извън политиката. Светльо от „Хиподил" изненадващо поиска в понеделник да стане президент в комбина с Венцислав Мицов от рок бандата "Светльо енд дъ леджъндс".

Към„Дондуков" 2 се е запътила и джаз певицата Камелия Тодорова, която също е номинирана за вицепрезидент. Има и един отказ за регистрация - става дума за инициативния комитет, който издигаше един от братята Юзеирови.

Неочакван проблем обаче се появи при предстоящия местен вот. Заради пари по места Общинските избирателни комисии заплашват да бойкотират гласуването." - информира в. „Стандарт".

„Сайт за честни избори трупа сигнали за нарушения" - съобщава в. „Сега"

„Три сигнала за предизборни нарушения постъпиха само за седмица на сайта "Честни избори", създаден специално за вота наесен... На сайта всички граждани могат да подават сигнали за нечестни практики, които администраторите проверяват допълнително.

Последният сигнал например е за неправомерно събиране на лични данни. Гражданин се е оплакал, че в Бяла Слатина активисти на ГЕРБ обикалят по домовете на хората с предварително изготвени списъци. Представяйки се за служители от общината, те набират информация за реално живеещите на адресите, данни от документите за самоличност и ЕГН. Приложено е и фотокопие от въпросните списъци." - се казва в публикацията.

„Подправяне на изборни резултати ще може да се размине с глоба" - алармира в. „Дневник".

„Действия, които могат да са свързани с фалшифициране на изборни резултати, са описани в новия Изборен кодекс като административни нарушения, за които се предвижда глоба.

Така например, ако длъжностно лице "предаде в районната или общинската избирателна комисия протокол, чийто фабричен номер не съответства на номера, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали", ще се наказва с глоба от 2000 лв., а "който изнесе избирателни урни, избирателни списъци, бюлетини и пликове извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия до преброяването на гласовете и предпочитанията (преференциите)", ще бъде глобен от 500 до 2000 лв.

Глобата ще бъде налагана от областния управител, който се назначава от правителството." - пояснява всекидневникът.

В. „Труд" насочва вниманието към предстоящите политически промени след президентската битка:

„Президентът Георги Първанов се връща в БСП, след като изпълни мандата си, научи "Труд". Първанов ще предаде щафетата на новоизбрания държавен глава на 22 януари 2012 година.

Първанов бе лидер на БСП от 1996 г. до 2001 г., когато спечели президентските избори. Той замрази членството си в столетницата с думите: "Сърцето ми продължава да бие отляво" и предложи Сергей Станишев за свой приемник. Сега Станишев е притеснен от решението на Първанов да се върне. Привържениците на президента смятат, че той ще поиска да оглави партията. Станишев предложил сделка - Първанов да го подкрепя като водач на БСП, а в замяна той ще го издигне за премиер, когато социалистите спечелят парламентарните избори.

На 22 януари 2012 г. новоизбраният държавен глава ще положи клетва и Първанов ще бъде свободен да размрази членството си в БСП и да получи отново червената си партийна книжка. Което той възнамерява да направи." - се казва още в статията.

Всекидневниците отделят място на страниците си и за българските измерения на събитията в Либия.

„Продължава разследването срещу мъчителите на медиците ни в Либия" - съобщава в. „24 часа".

„Допълнителна молба за правна помощ ще бъде изпратена до компетентните власти в Либия след нормализиране на ситуацията там, по случая с разследването срещу мъчителите на българските медицински сестри по време на СПИН-процеса в Триполи." - пише всекидневникът.

Цитиран е коментар на заместник-градския прокурор на София Божидар Джамбазов, който заявява, че  в Софийската градска прокуратура и в Националната следствена служба „продължава разследването срещу лицата, употребили сила и заплашване, за да принудят българските граждани Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Кристиана Вълчева, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова да дадат неверни показания, изобличаващи ги като извършители на престъпление - разпространение на СПИН на над 400 деца на територията на Либия".

Цитиран е и коментар на д-р Здравко Георгиев за Кадафи:
"Този човек, който 40 и повече години държи властта в Либия със страх, трябва да бъде осъден."

В. „Труд" публикува позиция на Министерството на външните работи за ситуацията в Либия.

„Призоваваме Кадафи да се предаде, за да се прекрати огънят и да започне мирен политически диалог между всички участници в обществения живот на Либия. Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева." - се казва в публикацията.  
"Приветстваме представената преди броени дни от Преходния национален съвет Конституционна декларация, която е добра основа за изграждането на представителна и легитимна държава на всички либийци.

Последните събития в либийската столица показват ясно, че легитимният стремеж на либийците да отхвърлят един авторитарен и потиснически режим е на път да се осъществи. Това беше дълъг и продължителен процес, но същевременно поставя и началото на нова страница от либийската история. Народът на Либия показа истинска смелост и достойнство през последните няколко месеца, изправяйки се срещу едноличния режим на полковник Кадафи, и категорично защити правото си да живее свободно, се посочва още в изявлението.

Още веднъж заявяваме категоричната си подкрепа за териториалната цялост и интегритет на Либия." - цитира вестникът официалната позиция на МВнР.

В. „Стандарт" акцентира върху съдбата на българите, които в момента са в Либия.

„20 наши залостени в Триполи, кретат на консерви" - обобщава всекидневникът.

"Бум, бум, бум!", а после - "Ураааа!!!". С това лягат и стават българите, хванати в капан в Триполи. Нашенците, които са в епицентъра на битката за Либия, са не повече от 20. И кретат на пост и молитва. "Имаме консерви за седмица, дано се свърши дотогава", сподели инженерът Ангел. От вчера връзката с него е невъзможна - всички телефони в Триполи дават заето." - пише всекидневникът.

Вестниците в сряда отразяват и темата за подобряването на детското хранене, във връзка с обнародваната в "Държавен вестник" нова наредба за храненето в детските заведения.

„Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини ще се сервират в детските градини, домове и лагери..." - информира „24 часа".

Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда или просо. Тестените и картофените изделия ще са с малко мазнини, сол и захар. Децата до 5 г. задължително трябва да ядат на ден поне по 300 г зеленчуци и плодове, а до 7 г. - по 350 г.

Всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Няма обаче да се сервират кюфтета и други полуфабрикати, в които има сол и мазнини. Риба ще има веднъж седмично, а напитките ще са вода, айрян, чай и истински сокове." - допълва всекидневникът.

В. „Сега" поставя проблема за заплащането за здравословното меню на децата:

„Здравословното меню в детските градини, предучилищните групи, домовете за сираци и по лагерите става факт от 15 септември, след като в "Държавен вестник" вчера беше обнародвана наредбата на здравното министерство. Тя обаче е правена без никакви разчети ще оскъпи ли изпълнението й и с колко изхранването на децата в детските заведения. Никой не желае и да поеме сметката."

„В сдружението на общините научиха за наредбата от медиите. "За пореден път никой не съгласува с нас актове, които ни засягат. От нас се очаква само да увеличим още субсидиите, но откъде ще ги вземем остава наш проблем", коментира изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. В началото на септември наредбата ще бъде пусната за обсъждане сред кметовете и тогава ще стане ясно ще има ли проблеми и ще могат ли те да се решат." - пише „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини