До дни ясна цената на геотермалната централа в Златоград

Проектът  за довеждане на геотермалните води в Златоград е актуализиран и ще бъде рестартиран. Това означава, че след като беше спрян преди две години от правителството на ГЕРБ, сега отново ще получи зелена светлина. Лично премиерът на на тройната коалиция Сергей Станишев направи първата копка малко преди изборите през 2009г. и обяви, че нужните пари от над 16.5млн.лв. са осигурени. Проектът предвиждаше изграждане на специализиран топлопровод и геотермална станция с мощност 1760 kW, която да захранва и отоплява 8 обществени сгради.

ГЕРБ обаче спря стратегическия за община Златоград проект с мотив, че не е финансово рентабилен и се нуждае от актуализация. Това вече е направено и до дни ще стане ясно каква ще е новата цена на геотермалната централа.

Реорганизиран е и начинът на финансиране на проекта, за който ще се дадат пари в рамките на Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда /ПУДООС/ към МОСВ.

Основен предмет на дейност на ПУДООС е реализация на екологични проекти и дейности за изпълнение на национални и общински стратегии и програми в областта на околната среда. В изпълнение на своята дейност ПУДООС предоставя финансови средства под формата на безвъзмездни помощи и безлихвени или нисколихвени заеми.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини