Спиртоварната на Кирил Рашков изчезнала. Преглед на националния печат

Съдбата на БДЖ отново е на страниците на всекидневния печат.

„Предложение за закриване на 182 влака по губещи линии на "Българските държавни железници" (БДЖ), съгласие на ръководството на компанията да събира синдикалния членски внос в полза на профсъюзите и продължаващи преговори за подписване на колективен трудов договор в железопътния сектор. Това бяха основните акценти в изказванията на представители на ръководството на БДЖ, на синдикатите и правителството след поредните преговори за бъдещето на държавния превозвач.

Третата среща при премиера Бойко Борисов днес не доведе до развръзка на разговорите, които започнаха преди десетина дни. От нея стана ясно, че ръководството на БДЖ се е съгласило на компромис да събира членския внос от името на профсъюзите, но срещу заплащане. Синдикалните организации са склонни да се подпише действалият доскоро колективен трудов договор в железниците и са се отказали от допълнителните си искания. Въпреки това преговорите по текстовете на договора продължават.

Появи се обаче нов повод за конфликт между двете страни - плановете на БДЖ да съкрати 182 влака по губещи линии. Още миналата седмица от синдикатите обявиха, че превозвачът иска да закрие 200 влака, а от ръководството на компанията отговориха, че окончателният списък не е готов. Сега той вече е на масата на преговорите и включва композиции от София до Бургас, от Кулата до София, между столицата и Благоевград, Перник - София. С разредено разписание ще се движат и влаковете до родното място на премиера Банкя." - пише в. „Дневник".

В. „Сега"  публикува материал по същата тема, озаглавен „Ресорният министър откри, че БДЖ е във фалит".

„Състоянието на държавните железници е толкова безнадеждно, че дори синдикатите вече престанаха да говорят за стачки. БДЖ е в технически фалит, обяви вчера транспортният министър Ивайло Московски след поредната серия срещи с ръководството и профсъюзите. Това всъщност не е новина - Московски само потвърди думите на вицепремиера Симеон Дянков, че БДЖ е в банкрут още от 2008 г. Компанията е на загуба и има над 700 млн. лева дългове, които не може да погасява.

В търсене на спасителни варианти вече се обсъжда план за разреждане на разписанията и спиране на 182 влака...

Синдикатите смятат, че заявката за спиране на 182 влака е изключително тежка. "Не мислим, че това е поносимо - както за хората, живеещи в общините, така и за работещите в БДЖ. Очакваната икономия е около 25 млн. лв. годишно, които няма как да спасят БДЖ. Преговорите продължават, но аз не съм оптимист", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той съобщи, че профсъюзите са се отказали от новите си претенции към работодателя и са готови да подпишат стария колективен трудов договор." - се казва в публикацията.

Първата у нас присъда за насаждане на етническа омраза чрез социалната мрежа „Фейсбук" е сред водещите теми на вестниците в петък.

„Варненският окръжен съд наложи 10 месеца условно лишаване от свобода и обществено порицание на 23-годишния Слав Жечев за престъпление против равенството на гражданите. Той създал във "Фейсбук" събитието "Клане на цигани", "за да се продължи дискусията по темата", след като всички страници и групи в социалната мрежа, възникнали след събитията в Катуница и призоваващи към насилие, бяха изтрити.
Групите бяха над десет. Организирането на протести ставаше чрез наречената "Смърт за "цар" Киро! Око за око, зъб за зъб", която беше набрала над 70 хил. последователи.
Поканата за "клането" от Слав Жечев била илюстрирана със снимки, които според съдебното решение са подбуждали към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност. От личния си компютър Жечев е изпратил до приятелите си във "Фейсбук" покана за участие в събитието "на оръжие".
По време на съкратения съдебен процес срещу Жечев стана известно, че само за два часа в деня на публикуването му събитието е било харесано от 76 души. Част от тях дори постнали на стената му коментари, които също са съдържали призиви към насилие на етническа основа.
Слав Жечев, на 23 г., досега не е осъждан. Той обясни, че едва при идването на полицията няколко часа след публикуването на поканата във "Фейсбук" осъзнал, че "можело да стане нещо по-сериозно" в резултат на действията му. Минути преди да чуе присъдата си, той заяви, че съжалява за извършеното." - пише „Дневник".

В. „Стандарт" също отделя място на темата:

„Според прокуратурата, 23-годишният Слав Жечев подбуждал към прояви на насилие, изразявани с омраза към хора от ромската етническа общност.

Подсъдимият призна вината си, като отбеляза, че се е подвел от еуфорията след събитията в Катуница, без да прави организация за изпълнение на заканите, които са поствани на страницата му от нейните посетители. Исках просто дискусията да продължи, защото групите по темата бяха изтрити, обясни младият мъж. Два часа след появата на страницата му в интернет пространството, Жечев е задържан.

Майка му Нина Славова защити сина си и го представи пред съда като млад и добронамерен мъж, който винаги е усмихнат и ведър. Като дете беше много послушен и състрадателен, каза още майката. Адвокатът му Георги Петров пледира пред съда, че няма доказателства, че неговия подзащитен е искал да изпълни написаното, което всъщност е заглавие на страница за дискусия, а не конкретно действие. Липсва умисъл за престъпление, тъй като ако е имало такъв, той не би поставил името и адреса си, аргументира се адвокат Петров. Той припомни още, че от създаването на чл. 62, ал. 1 от НК досега у нас има произнесени 2 съдебни решения срещу Волен Сидеров."

В. „24 часа" допълва темата за Катуница като съобщава, че спиртоварната на Кирил Рашков е „изчезнала":

„Дестилационната колона от нелегалната алкохолна фабрика на Кирил Рашков в с. Катуница е изчезнала. Това открили данъчни и митничари, отишли преди дни да опишат скъпото съоръжение.

"Цялото частично оборудване, което още през 2009 г. митницата е демонтирала - уреди за измерване на температурата, контролно табло и помпа, е налично. Когато на 5-6 октомври нашите колеги заедно със служител на митницата са отишли да огледат дестилационната колона обаче, се оказало, че нея я няма", потвърди говорителят на НАП в Пловдив Божана Илиева. На 10 октомври за липсата бе сигнализирана Районната прокуратура в Асеновград. "Образували сме досъдебно производство за съзнателно ощетяване на чуждо имущество", каза за "24 часа" прокурор Калоян Димитров. Не е ясно кога и по какъв начин колоната е изчезнала от фабриката, която е запечатана от митницата през есента на 2009 г. Съоръжението е доста обемисто, а и скъпо - изработено е от неръждаеми материали. Било внесено от Австрия, а цената му минавала 4-5 млн. лв. Според специалистите дестилационните колони са с непрекъснато действие и се използват от големите производители на алкохол.

НАП не може да обяви на публична продан и останалите уреди, иззети от фабриката в Катуница. "Чакаме прокуратурата да се произнесе, защото може да прецени, че демонтираното оборудване ще се използва като веществено доказателство", обясни Божана Илиева."

Вестниците не пропускат и темата за изборите.

В. „Стандарт" цитира изказване на главния прокурор, който очаква, че случаите на купуване на гласове ще са повече, отколкото при предишни избори:

„По разследванията срещу купуване и продаване на гласове да се използват специални разузнавателни средства, поиска главният прокурор Борис Велчев. Той обаче призна, че разрешаването на този способ може да бъде използвано като оръжие в полза на едни за сметка на други.

"Значително е нараснал броят на делата и на преписките за търгуване с гласове. Какъв е точният брой не мога да кажа, тъй като тази цифра е динамична, но с всеки изминал ден и към края на предизборния период очаквам, че те ще нараснат максимално", каза още Велчев.

"На миналите избори за подобни деяния са осъдени над 130 души. Допускам, че ще бъде така и тази година. Нямам впечатление за някакво чувствително нарастване на купуването на гласове спрямо предишните  местни избори. Това е критерият за сравнение, който имам", допълни главният прокурор.

Обвинител №1 не изключи възможността срещу Кирил Рашков, който сега е разследван за данъчни престъпления, да бъдат повдигнати и нови обвинения."

В. „Труд" информира, че ЦИК отново променя изискванията за изборните бюлетини:

„Десет дни преди изборите ЦИК промени за трети път през последната седмица изискванията си за бюлетините. Решението от сряда гласи, че не трябва да бъдат по-къси от 25 см.

Възможно е заради това да се оскъпи печатът на книжата за изборите за местния вот. По закон те трябва да са готови пет дни преди датата на вота.

Според говорителката на комисията Ралица Негенцова промяната се налага, за да бъде гарантирана тайната на вота, най-вече при гласуване за кметове на малки населени места, където има само няколко кандидати. Дължината от 25 см ще позволи книжата да могат да се сгъват, преди да бъдат пуснати в урната."

В. „24 часа" публикува информация за гласуването в чужбина:

„Министерството на външните работи започна изпращането на 300 000 бюлетини за сънародниците зад граница, които искат да гласуват за български президент и вицепрезидент.

От ведомството на Николай Младенов обясниха, че за съседни държави листовките за гласуване ще бъдат транспортирани със служебни коли. За по-далечни дестинации е наета куриерска фирма, а на някои места ще се носят и от командированите от МВнР служители за участие в секционните комисии.

Броят на изпратените бюлетини е съобразен с подалите заявления за гласуване и с участието на предишни избори. За вота на 23 октомври са подадени 36 081 молби, но няма проблем и други български граждани да гласуват в откритите секции. На президентските избори през 2006 г. получените на I тур гласове от чужбина са били 47 009, а на втори - 69 679лв."

Петъчните вестници пишат и за това как гражданите и бизнесът реагират на кризата.

„Българският бизнес се стяга за нова криза в Европа" - констатира „Труд".

„Задава се нова вълна на кризата в Европа, налице са първите симптоми. Това заяви за "Труд" Бертрам Ролман, управител на "Пирин-Текс" - Гоце Делчев. Фабриката е най-големият производител на висококачествени мъжки облекла в Европа и работи основно за износ.

Според Ролман, който е и вицепрезидент на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, след подема в европейските икономики през 2010 г. сега се забелязва спад на поръчките от Германия, Франция и Англия. Кризата ще се усети най-силно през февруари и март 2012 г., смята Ролман. По думите му за нова рецесия се стягат и банките. "Те са пълни с пари, но не дават евтини кредити, защото трупат финансов ресурс", коментира бизнесменът.

Свиване на международните пазари има. Това няма как да не се отрази на България, заяви и председателят на браншовата камара по машиностроене Илия Келешев. За нова вълна на рецесията се въздържам да говоря, но намаляването на поръчките е факт, каза той..." - се казва в публикацията.

„Гражданите искат работа, а не магистрали" - обобщава в. „Сега":

„Силно неудовлетворени от работата на кметовете, общинските съвети и местната администрация са хората в големите български общини, показва национално проучване в 25 областни центъра. От него става ясно, че гражданите искат работа, а гордостта на ГЕРБ - инфраструктурните проекти, са им безразлични. Осреднената оценка за работата на местната власт е добър 3.90 по шестобалната система. Икономическото състояние на общините се оценява на 3.50, а средноаритметичната оценка за дейността на кметовете е 4.07. Проучването представя обобщени данни за последните 2 г. и е по инициатива на Движението за национално единство и спасение (ДНЕС) и агенция "Естат". Данните отчитат мненията на 10 500 души.

Животът на българите почти не се е променил за последните 4 г., откакто страната е член на ЕС, обобщи резултатите Иво Желев от "Естат". Дори в най-напредничавите общини делът на удовлетворените от стандарта си не надхвърля 1/3. В най-изостаналите той е под 20 на сто. Качеството на живот се оценява най-високо от жителите на София, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Пазарджик. На дъното са Силистра, В. Търново, Смолян, Търговище и Кърджали.

Безработицата и ниските доходи са най-големите проблеми за хората... " Доста по-назад в съзнанието на хората остават проблеми като здравеопазване, инфраструктура и чистота. Социолозите го обясняват с грижите по оцеляването. "За да си здрав, първо трябва да си жив", поясни феномена Иво Желев."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини