Избори 2011: Лимузина и кебапчета под лика на Големия брат

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Как вървят изборите в Хасково? Този въпрос зачести в писмата на нашите читатели от чужбина. И тъй като те са доста и са любопитни, поместваме един страничен поглед, на човек наобиколил случайно Хасково тия дни. От тоя поглед ви предлагаме един сбор от най-оригиналните, характерни и агресивни начини на политическа агитация.  Само помнете, че политиците искат да виждаме каквото виждат те, но очите са си наши. И акъла също.

И така, изборите вървят някак си. С лимузина, като Екогласност. Стилният „Линкълн“ от днес е на обиколка в Хасково, изрисуван със стилизирана зелена детелина. Колата, подходяща за холивудска звезда е преотстъпена от председателят на Екогласност в Бургас Румен Николов. За нуждите на хасковската кампания. „Не ни струва нито лев“ обяви председателят на Екогласност Хасково- Емил Георгиев. Все пак струвало нещо-120 лв за бензин от Бургас до Хасково. Георгиев не каза дали в колата има шампанско и сметана, но с въздишка уточни, че няма откъде да намери ягоди.

Има неща които се намират много по лесно и са много по желани в нашите географски ширини-кебапчетата. Кулинарната поема е тясно обвързана с изборния процес. Кебапчетата бяха раздавани на корем в село Узунджово под внушително разперените криле на свръхзвуков боен изтребител. Нещо като приказката за моркова и тоягата.

В Хасково засега няма кебапчета. Само лукчета с 4-те големи букви на ГЕРБ. Кебапчета нямаше дори и в циганската махала при герберското посещение там. Принципът бил различен, европейски. Европейска шатра цъфна в центъра на Хасково, наричат я подвижна приемна. Фен на крайните националисти я оприличи на юртата на Хан Крум и си я пожела за неговата партия.

Съвсем по английски или по точно по Оруел са огромните плакати и транспаранти откъдето ни наблюдава Големия брат. Англичанинът Джордж Оруел се прочу с неговата „1984“, но в 2011-та година е същото-Големия брат вижда всичко. В ролята влизат по "заможните"от 14-те кандидати за кмет на Хасково. Кандидатът на ДПС вижда всеки който влиза откъм Кърджали. Може би за да им напомни за кой трябва да гласуват. Танер Емин е млад и още непознат, дори за собствените си партийци. Кандидатът на Екогласност Емил Георгиев пък ни гледа на изхода от Хасково. Може би за да подскаже къде е истинската екология. Тук понамирисва на нещо, обратно на екологията.

Иван Панайотов вижда всичко, особено това което става в училище. Вероятно вижда и кой преписва или в контекста на изборите, кой какво вписва в еднометровата бюлетина. Пак вероятно, за да вижда по-малко, плакатите му се свалят от билбордовете. Според официалната версия, защото фирмата с билбордовете, всъщност била фен на Плевнелиев и искала той да грее от тях. Сега там няма ни Панайотов, ни Плевнелиев. Всъщност на един ключовите билбордове, на бул. Раковски няма нищо. Дори и реклама на фирмата наемател, макар че сигурно плаща луди пари за рекламно място.

Не е известно колко плаща кметът на куб Георги Иванов, но агитматериалите му са в пъти повече от тези на останалите кандидати, взети заедно. Нормално, сега е кандидат на 3-та степен, иска да стане на 4-та. Затова транспаранти, с размери достойни за ултрасите на Бока хуниорс, гледат от булевардите България и Съединение, както и на улица Стефан Стамболов, която пък ги съединява двата. Всъщност там е апотеозът-огромното и дълго нещо веднага вдъхва живот на крилатата реплика на един бивш кандидат кмет от 2003-та година- „Аз съм вашия кмет, аз съм ваш`то слънце“. Все пак този човек бе 217 килограма. Голям хасковлия.

Това което липсва са дебати. Кандидатите се избягват внимателно. Може би защото не искат да правят черен пиар. Или какъвто и да е пиар, свой или чужд. Има си други способи, макар те официално да са обявени за престъпление.

Черният пиар си го правят партизаните с плакатите. Нещастните хартийки се дерат, лепят, рисуват, надписват. Официални и неофициални пиари се карат по кръчмите. Баби одумват в градинките.

Всички се надяват да ни оправи принца на Белия кон. Накрая разбират, че пак са избрали само Коня.

Г.Христов

Над справедливото разпределение на кебапчетата бди боен изтребител
Емил Георгиев се уреди с лимузина
Панайотов вижда много хора, но напоследък "свалят" гледните му точки

Сваленият Панайотов, трябвало да бъде заменен с Плевнелиев
Обаче няма нищо
Кметът пък е с размерите на цяла сграда
И с дължина на лекоатлетическа писта

Плакатна война в действие
Плакатна война-2
На вниманието на прокуратурата-деца с бира

Изборни атрибути за носове
Пра-българистика
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини