Милионери в стачката. Преглед на националния печат

„24 часа": Читалищният работник стана Джеймс Бонд

3500 читалища в България трябва да приемат вътрешни мерки и правила срещу прането на мръсни пари и приемането на дарения от терористични и мафиотски организации, което да бъде одобрено от ДАНС.

Законът за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) ги задължава до 12 декември да изготвят специален план как да разкриват всяка книга, дарена от фундаменталисти или пък от физически и юридически лица, попаднали в списъка с необслужвани банкови кредити.

"Тези изисквания са абсурдни, не разбирам защо точно ние трябва да се правим на Джеймс Бонд - коментира Николай Дойнов, президент на Съюза на народните читалища. - Проблемът е, че искат и да се регистрираме в ДАНС, което означава да вадим справки за актуално състояние. Това ни приравняват с големите фондации, а ние сме с изключително мизерен бюджет.

 

„24 часа": 700 квадрата подарък в центъра на София

700 квадрата повече, и то в центъра на София. Едва ли има инвеститор, който да откаже такъв подарък от по 1000 евро за кв. м. С толкова по-голяма ще е бъдещата административна сграда на пл. "Йоан Павел II" между Националната финансово-стопанска гимназия и 5-етажна кооперация. Живеещите в блока водят 3-годишна битка и твърдят, че строежът не отговаря на Общия устройствен план (ОУП).

На 26 март 2010 г. те са събудени от машини, свалящи оградата на двора им с двуетажна къща. Преди машините обаче парцелът има дълга история. Бил е общинска собственост. Става частен, когато през 2003 г. общината го заменя за 3 апартамента.

Срещу 45 кв. м в Сухата река, 98 - в Младост 4, и 38 - в Овча купел, апетитният имот от 612 кв. м става собственост на фирма "Дема Пропърти" ЕАД. Съседите разбират през 2004 г. и купуват останалите 1548 кв. м от земята.

 

„Труд": ЕС в рецесия. Българският бизнес отчаян

Еврозоната вече е в лека рецесия и на крачка от дълбока депресия. Положението може да се влоши, ако европейските лидери не предприемат спешни мерки, за да овладеят дълговата криза. Това предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в понеделник и рязко свали прогнозите си за ръста на европейската икономика.

 

„Труд": МВР търси 7 пилоти на хеликоптери

МВР обяви конкурс за пилоти в специализирания отряд "Въздушно наблюдение" към Гранична полиция.

Търсят се 7 пилоти на хеликоптери и 6 бордни инженери в авиобазата "Безмер".

Екипажите ще изпълняват летателни задачи с нови хеликоптери от лек и среден тип (AW 109 Power и AW 139) за въздушно наблюдение на турско-българската и морската граница на България.

 

„Стандарт": Милионери в стачката

Милионери яхнаха стачната вълна. Арендатори, които направиха луди пари от бизнес със зърно, се подредиха до протестиращи фермери. Земеделците си искат обещаните от кабинета 520 млн. лева за помощи през 2012 г. Заради очакваната рецесия в Европа вицепремиерът Симеон Дянков намали сумата на 340 млн. Фермери от цялата страна извадиха тракторите и заплашиха, че ще блокират шосетата. "Колите на някои зърнопроизводители започват от "Бентли", а други не слизат по-долу от S-класа и "Ауди" осмица", контрира премиерът Бойко Борисов. По думите му сега субсидията се разпределя между 7-8 едри арендатори. Промяна в правилата обаче може да има чак през 2014 г., защото Брюксел не я разрешава за момента.

Борисов бе категоричен, че правителството няма да отстъпи пред бунта на жепейците.

„Стандарт": Челен сблъсък на "Дондуков" 2

Първата официална среща между новоизбрания президент Росен Плевнелиев и настоящия държавен глава Георги Първанов се превърна в сблъсък на идеи. Двамата разговаряха над 40 минути на 4 очи в Зелената зала на "Дондуков" 2. След срещата Плевнелиев беше категоричен, че реформите, част от които е и промяната на пенсионната възраст, нямат алтернатива. Ако България се отметне от най-големия си успех - стабилността, си вкарваме огромен автогол, отсече новоизбраният президент. От думите на Първанов пък стана ясно, че не се е отказал да наложи вето върху вдигането на пенсионната възраст.

„Монитор": Пенсиите растат с инфлацията

Пенсиите ще се индексират от 1 юли 2013 г. с нивото на инфлацията. Това обяви вчера социалният министър Тотю Младенов след среща с представители на работодателските организации. Те обсъдиха допълнителни предложения, които могат да стабилизират пенсионната система.

„Монитор": Издирват по камера още един заподозрян за Яна

Видеозаписи от камери в центъра на София може да разкрият втори заподозрян за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Засега мъжът се издирва само като свидетел, но по-късно може да се стигне и до повдигане на обвинения, научи „Монитор".

„Монитор": Ураган удари Северна и Централна Европа

Убийствено силните ветрове нанесоха поражения в Норвегия, Холандия и Германия. Над 60 хиляди жители на Литва останаха без ток заради урагана, връхлетял страната през нощта срещу понеделник.

 

„Сега": ГЕРБ отменя възможностите за увеличение на сегашните пенсии

Докато обясняват как ускоряват пенсионната реформа, за да осигурят по-адекватни пари за възрастните хора, управляващите всъщност подготвят поредния удар върху пенсионерите. С новите им идеи сегашните ниски пенсии ще замръзнат, а осъвременяването на всички пари за старост ще става много по-бавно.

Заедно с увеличението на пенсионната възраст ГЕРБ внася още две предложения за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които до този момент не са обявявани публично. Единият текст на практика замразява пенсиите на нивото, на което ги остави тройната коалиция. Той предвижда осъвременяването в бъдеще да не се прави по швейцарското правило - с 50% ръст на инфлацията за предходната година и 50% ръст на осигурителния доход, а само според инфлацията. При това първата актуализация е оставена чак за 2013 г. - година на парламентарни избори. Така на практика ГЕРБ прави това, от което премиерът Борисов се оплаква най-често - че Станишев е вдигнал пенсиите непосредствено преди изборите през 2009 г. и ги е завещал да ги плаща новият кабинет.

 

„Дума": Прокуратурата сезирана за връзки на премиера с мафията

Сигнал за евентуалните връзки на премиера Бойко Борисов бе подаден вчера до главния прокурор Борис Велчев от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская". Името на Борисов отново бе забъркано в скандал, след като Васил Костов - Кеца, подсъдим по делото "Килърите", го обвини във връзки с мафията. Със съмненията около премиера ще бъде запознат и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който ще получи копие от сигнала до Велчев.

ДУМА припомня, че в петък Васил Костов - Кеца, подсъдим по делото "Килърите", оповести за връзки на Борисов с водещи фигури от групировката СИК. Кеца сензационно обяви, че е присъствал на среща, състояла се съвсем близо до Паметника на Васил Левски в столицата, на която са присъствали скандални имена от криминалните хроники - Милчо Бонев - Бай Миле, Сретен Йосич, Стоил Славов и други, а с тях е бил и Бойко Борисов. На сбирката било обсъждано откъде да се съберат пари, за да може Борисов да стане главен секретар на МВР, алармират правозащитниците в сигнала си. Описано е, че Кеца е бил и на друга среща на босове на СИК веднага след убийството на Поли Пантев, на която те са се карали за неговото наследство от 80-100 млн. долара.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини