Дизелът поскъпна за ЧНГ. Преглед на националния печат

Сред водещите теми на вестниците е подготовката за стачка в мини "Марица-изток", която може да последва режим на тока.

„Мини "Марица-изток" ще спрат доставките на въглища за топлоелектрическите централи от 7 януари, ако работодателят не увеличи възнагражденията на миньорите съобразно с увеличението на продукцията.
Протестът бе насрочен още за 21 декември, но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници.
Синдикатите от мини "Марица-изток" настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството, а изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв." - пише в. „Дневник".

„Стачката би спряла доставката на въглища към четирите ТЕЦ-а в комплекса - ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3", "AES Гълъбово" и БРИКЕЛ, които осигуряват над 1/4 от тока в България. Според Генчо Генчев (шеф на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" - б. р.) не са изключени колапс в системата на електроподаването и режим на тока, тъй като запасите на електроцентралите биха стигнали за около десетина дни." - допълва темата в. „Сега".

„До края на първия работен ден Националният институт за помирение и арбитраж трябва да се произнесе по законността на обявената ефективна стачка в Мини „Марица-изток".
„Ако нашият протест бъде обявен за законен, от 7 януари и трите рудника ще преустановят работа", обяви в понеделник синдикалният лидер на КТ „Подкрепа" Генчо Генчев...
Ако ръководството на мините не удовлетворяло исканията на миньорите, ни очаквало най-страшното - режим на тока в студената зима, тъй като източномаришкият комплекс осигурява над 25 на сто от електроенергията на България.
"Не искаме по-големи заплати, а ръководството да изпълни поетия ангажимент от лятото - да запази досегашното съотношение на общите разходи, в които влизат и осигуровки, и социални плащания, към приходите - на около 38,5 на сто", поясни Генчев." - пише по същата тема в. „Стандарт".

Вестниците коментират и поскъпването на дизеловото гориво от 1 януари заради увеличения акциз и заради биодобавка.

„С около две стотинки по-скъпо се продава дизеловото гориво от началото на годината. Причина за повишението е влезлият в сила от януари увеличен акциз върху нафтата. Според европейския енергиен интернет портал "Energy EU" в четири страни от Европейския съюз дизелът е по-евтин, отколкото у нас. Преди България са само съседна Румъния, Словения, Люксембург и Полша.
От юни заради повишения акциз ще поскъпне метанът. Новият акциз е 0.85 лв. за гигаджаул, от което цената му ще се повиши с 2-3 стотинки за килограм. От средата на годината ще поскъпне и природният газ, използван за отопление за стопански нужди. Той ще се облага с 0.1 лв. на гигаджаул. С малко над 4% по искане на "Булгаргаз" поскъпва и природният газ за бита и индустрията. Повишението обаче няма да се отрази върху цените на парното до края на отоплителния сезон.
Повишен акциз ще има и при газьола и керосина. Там промяната е от 615 на 630 лв. на 1000 литра и се въвежда от януари." - информира „Сега".

„С 8-10 стотинки поскъпна литър дизел в първия ден на новата година...
Прогнозите на финансовото министерство бяха, че вдигането на налога от 615 на 630 лева за 1000 литра ще оскъпи горивото само с 2-3 ст.
И наистина се оказа така, тъй като бензинът поскъпна с 2 ст. и масовият А-95 вече се продава за 2,40 лв.
Истински ценови скок обаче регистрира дизелът. А причината е както новият акциз, така и слагането на биодобавка. Въвеждането й бе отложено за тази година и заради нея дизелът сега поскъпна с още 8 ст. Така литър вече е 2,60 вместо 2,50 лв. преди 1 януари.
За първи път тази година се въвежда и акциз върху природния газ за отопление на стопански сгради. Той е 0,85 лв. за гигаджаул. Сметките на финансовото министерство сочат, че горивото ще поскъпне с 3-4 ст.
Без облагане остава природният газ, използван за битови нужди.
Газьолът и керосинът също са с по-висока ставка - 0, 85 лв. за 1 гигаджаул." - съобщава в. „24 часа".

Вестниците публикуват и информации за очаквани промени в банковата и административната сфера.

„Дянков сваля лихви" - пише в. „24 часа".
„Ще бъда по-настоятелен пред банките, защото финансовото министерство и правителството свършиха своята част от работата...
Банкерите искат благоприятна финансова среда и подобрен кредитен рейтинг. Ето, това вече е факт. Външният финансов ресурс, който ползват нашите банки, вече е по-евтин, вземат го при по-ниски лихви. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят...
Една от първите ми задачи тази година ще е да поканим представители на банките и БНБ в тристранния съвет. В интерес на всички е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката." - заявява финансовият министър в интервю за всекидневника.

Ежемесечните справки-декларации по ДДС, които фирмите подават в Националната агенция за приходите (НАП), вече се изпращат само по интернет, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет.
Новото правило е записано в Закона за данъка върху добавената стойност и влезе в сила от 1 януари 2012 г.
За да не създават затруднения на фирмите, от НАП предвиждат гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Това означава, че правилото ще важи за ДДС декларациите за януари 2012 г., които се подават до 14 февруари 2012 г.
За да се ползва тази услуга, фирмите трябва да имат електронен подпис, напомнят от НАП. В случай че нямат, те могат да упълномощят друго дружество, което притежава електронен сертификат (например счетоводна фирма), да подава декларации от тяхно име чрез интернет.
Данните на НАП сочат, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80% от регистрираните по ДДС около 210 000 търговци." - съобщава „Дневник".

В. „Труд" информира, че държавните служители ще продължат да получават добавки за стаж до средата на март:
„Дълго подготвяният нов модел на заплащане за държавните служители,  който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2012 г., ще се забави до 15 март. Това стана ясно от постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджета. Промените са важна част от отдавна чаканата административна реформа. Новите текстове обвързват заплащането и кариерното израстване на чиновниците с това как си вършат работа. Целта е те да бъдат мотивирани да обслужват по-качествено и бързо гражданите и бизнеса.
Отложените разпоредби предвиждат парите за заплати да се разпределят в съотношение 70% за основна месечна заплата и постоянни възнаграждения плюс допълнителни бонуси за добра работа, които могат да носят още 30%. Друг основен момент е, че добавка за стаж вече няма да се начислява, а досегашните натрупвания от нея ще влязат в основната заплата."

Всекидневникът отделя място и изисканото посрещане на новата година в Националната опера:
„Ако някой заслужи истински аплодисменти в празничната нощ, това бе трупата на Софийската опера. Докато телевизиите се надпреварваха да пробутват плосък хумор, повече от 1000 меломани, сред които много дипломати, избраха Новогодишния концерт, режисиран от проф. Пламен Карталов. И не сбъркаха.
В продължение на два часа и половина оркестърът, балетът и певците от националната ни опера поднесоха празнична феерия от музика, танц и смислени шеги. Част от музикантите, маскирани като клоуни, откриха пищния спектакъл с Валс №2 от Шостакович. Сопраните Цветана Бандаловска и Илина Михайлова, тенорът Бойко Цветанов, басовете Ангел Христов, Мартин Цонев, Деян Вачков и Светозар Рангелов, примите Сара-Нора Кръстева и Вяра Начева, балетисти и хористи изпълниха откъси от прочути оперни и балетни спектакли. Публиката изригна във възторг от "Танц със саби", "Рапсодия в синьо", "Песен на пияния", "Ездата на валкюрите".
На финала, неузнаваем в костюма на Арлекин, самият маестро Карталов дирижира оркестъра и танцува на сцената с всички артисти. "Клоуните са най-добрият лек срещу всичко", каза той. А публиката пи шампанско и също танцува в това истинско европейско парти на прага на новата 2012."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини