Силна буря прати състезателен гълъб от морето в Момчиловци

Птицата е с три класации зад гърба си и е много ценна за стопанина си

Младо семейство от Момчиловци връща беглеца на собственика му в София

Тригодишната гълъбица трябвало да прелети по най-бързия начин 360 км. по машрута от Китен до София. Заради буря обаче птицата объркала пътя и кацнала в двора на семейство Бойчеви в смолянското село Момчиловци.

Спасителите на състезателното пернато също отглеждат гълъби в двора си и вероятно това я накарало да кацне именно пред вратата на тяхната изба.

Сега родопчаните Николай и Димитрина я отглеждат в добре затворена клетка, за да я върнат на собственика й в столицата.

Красивата гълъбица е маркирана с метални пръстени- с телефон на собственика и магнитен чип, чрез който GPS отчита секундата, в която пернатият състезател се прибере след маратоните.

Благородни хора са намерили моята гълъбица, обещаха да ми я върнат”, каза стопанинът – 54 годишният Георги Георгиев от софийското село Кривина.

Той има още 17 състезателни птици, но беглецът е сред най-любимите ,защото имала три класации зад гърба си. Георги е шлосер, но от няколко месеца е безработен и се отдал на хобито със птичите състезания. На спасителите на любимата си птица разказал по телефона, че такъв състезател в чужбина се търгува от 5 до 7 хиляди евро, но у нас цените били в пъти по-ниски-от 50лв. до 200лв.

Заради лошото време през настоящия сезон софийският клуб за състезателни гълъби е загубил около 900 птици.

Заблуденият маратонец ще пристигне при стопанина си в най-скоро време, когато Николай се завърне от международен рейс и успее да закара птицата до столицата.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини