Родопски хайдути: "Рожен" на родопчани, не на търговците!

Изображение 1 от 2

    След като миналата година Сдружение "Родопски хайдути" подкрепи идейно организирането на събор на Рожен, дори със собствени сили и ресурс изчисти потъналата в боклуци и храсти чешма с паметната плоча на създателя на Събора, отец Ангел Инджов, тази годин Сдружението категорично отказа да се включи , а днес изпрати до медиите официалната си позиция. СмолянБГвести.нет я публикува без редакторска намеса.

    ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕ „РОДОПСКИ ХАЙДУТИ” ОТНОСНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА СЪБОРА НА РОЖЕН 

    Поради многобройните публикации и запитвания от родопчани и хора милеещи за бъдещето на Роженския събор, сдружение „Родопски хайдути„ се чувства длъжно да вземе позиция, по тази явно толкова болезнена тема.

    Като патриотична неправителствена организация, ние ще изразяваме мнението си в името на всеобщото благо, без принадлежности и пристрастия към различни политически структури .

    На годишното събрание на сдружението ни беше прието да не участва на събора Рожен във формата, в който беше организиран предходната година. Това породи голяма дискусия относно целите и резултата, които се търсят от организацията на му.

    Имаме няколко основателни въпроса, на които се опитахме да намерим отговор :

    1/ Защо събор от мащабите на „Роженския” се организира от частна организация, която сама определя цените и правилата? На всичкото отгоре Общината подпомага финансово събитието и не само тя , а печалбата отива единствено и само в организатора ?

    Ние ще направим всичко възможно общински съвет в гр.Смолян да повдигне този въпрос. Нашето становище, е че Общината има достатъчно добра структура и кадърни хора, които могат да организират подобно мероприятие / те са ангажирани и без това в организацията на събора /. Печалбата от търговската дейност може да БЪДЕ НАСОЧЕНА КЪМ ТЕАТРАЛНАТА, ЧИТАЛИЩНАТА , МУЗЕЙНАТА , ТВОРЧЕСКАТА И ИЗОБЩО ВСИЧКИ ДЕЙНОСТИ СВЪРЗАНИ С КУЛТУРТА . По този начин всички ще бъдат стимулирани да дават най-доброто от себе си. Всички ние знаем, че тези институции страдат от недостиг на средства и в това няма две мнения.

    2/ Защо всяка година трябва да се организира мероприятието? Ясно, е че традицията му е през 4 години. В това има логика и тя се вижда от посещаемостта тази година/ която се дължи и на други причини /. Историята на м. Рожен е свързана с дълбоки исторически корени. В този ред на мисли, ние направихме собствено проучване и установихме, че 90 % от посетителите на събора не знаят за годината на създаването му, а още по-малко за създателя му. От тук ние се питаме, къде е културата и на какво учим поколението, щом посетителите не могат да бъдат обогатени културно- исторически? В същото време говорим, колко е скъпо, като отново изпускаме малките и толкова съществени неща .

    3/ Миналата година знамето на Република България беше изпокъсано от хора, които решиха, че то е атракция, на която могат да се разходят ! Тази година сценарият се повтори, което силно ни отврати и потресе. Как е възможно хора, които имат претенции за родолюбие и са пътували стотици километри, да обругаят българската светиня ? Кой, защо и как позволява това ?

    4/ В медиите беше обявена инициатива, която имаше за цел да предостави на всяко дете, което има желание, но няма възможност, родопска гайда и то безплатно. С нас се свързаха хора, които разказаха, че това изобщо не се е случило, при положение, че е имало желаещи дечица. За култура ли говорим или за пиар ?

    5/ Чешмата с паметна плоча на основателя отец Ангел Инджов тъне във фекалии и боклуци, които се чистят преди събора, а трябва това да е постоянна грижа, не само на Общината, а и на родолюбивите организатори !

    Могат да бъдат разяснени още много подробности. Сдружението ни има уважение към всеки, който се опитва да организира нещо подобно, като събора на Рожен. Но по никакъв начин не можем да стоим безразлични към случващото се, което ще бъде пагубно за нещо толкова нужно и сакрално – Събора на Рожен !

    Рожен на родопчани !

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ни
      Никола Петков
      0 0
      13:33, 21 юли 2016
      Браво момчета и дано да получите отговори на въпросите ама надали......

    Още новини

    Последни новини