Селското читалище в Мугла, образец на забравата

Читалището в Мугла се руши, всички кметове на селото от 15 години искат материали за ремонт, но до него така и не се стига. Читалището е строено през 1961г и до днес не е ремонтирано, а през зимата е единственото място, в което местните хора се събират. Другото е кръчмата, но тя не е за предпочитане пред песни и сладки приказки, признават местните жени.

"Преди празника зам.-кметът Марияна Цекова дойде на място, видя в какво окаяно състояние е сградата и обеща, че общината ще отпусне материалите за ремонт поне на покрива.Ако направим него, ще спасим сградата да не падне тази зима", призна кметицата Даниела Кубинска. 

Мугленци искат да спасят читалището, което е в самия център на селото, днес съжаляват, че преди години не се съгласили да дадат под наем втория етаж за Туристически информационен център. Сега този втори етаж е неизползваем, а е имало шанс да се спаси. Лятно време в Мугла се събират около 250-300 души, но зимата се стопяват наполовина. Тогава читалището е мястото за сбирки, но пък то се руши. "Към момента има една стаичка в края на първия етаж, там правим изложба, самодейците репетират, но ако не стегнем покрива, читалище скоро няма да има", добавя кметицата и се надява наесен Общината наистина да отпусне парите за ремонта, а местните да се включат с труд и да помогнат.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини