Клуб "Задявки" за съхраняване на родопския диалект откри читалището в Смилян

Изображение 1 от 3

    Само преди няколко дни читалището в Смилян стартира ново начинание. На 18 юни беше основан клуб „Задявки“ към читалището, чиято цел е да събира забравена лексика от неповторимия родопски диалект и да популяризира бита и традициите на родопчани именно чрез диалекта. Първите участници са 16 малки смилянчани, които с нетърпение и грейнали очи дойдоха на учредяването, за да се срещнат с актрисата и майсторка на зевзелъците на родопски Веселина Бабаджанкова.

    Царицата на лакърдиите им разказа какво ѝ е дал на нея родопският диалект и илюстрира с примери неговото богатство и цветност.  
    участниците в срещата решиха да работят за събиране на думи и да представят 10 теми от ежедневието на родопчани, наименованията на които за някои читатели се нуждаят от превод, но за малките любители на родния диалект те са напълно естествени и познати. Преводът на темите е наша импровизизация, макар че част от словосъчетанията да нямат буквален такъв, но показват невероятното богатство и нюансираност на родопския диалект.

    Йедива-храни
    Блачко бално не знае – смилянски щорвалоци-сладкото мъка не знае-смилянски вкусотии
    Ворешни намисе-вътрешни тревоги
    Снага и гиздило-тяло и празнична премяна
    Я та галям, ам' как да та сасетя – обичам те, но как да ти го покажа
    Хайване и бабульки-животни и насекоми
    Баирски будалок (авджилок) – горски глупак (ловджия)
    Хайманье и гурбетчийе – нещо като хулиган и гурбетчия
    Залагалки и впрегалки – залъгалки и безобидни шеги
    Старски напеналки-старчески напъни на вятъра

    Клубът е отворен за участници от всички възрасти, милеещи за родопския диалект, казват организаторите. Следващата сбирка ще е на 2 юли (понеделник) от 11. 00 ч. в Посетителския информационен център при читалището, а темата е „Йедива“, като участниците ще представят думи и описания на приготвяне на родопски ястия на родопски диалект.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини