Десетки къщи в Осиково наводнени, селото е откъснато от света

    Девинското село Осиково е откъснато от света трети ден, след като пороите разрушиха единствения път към населеното място.

    Наводнени къщи, изнесен път, съсипани посеви и имоти са само част от проблемите във високопланинското село, намиращо се на границата на областите Смолян и Пазарджик. Едно от пострадалите семейства са напуснали къщата, чийто приземен етаж е почти потопен, и са пренощували при близки.

    Обявеното бедствено положение остава, а порад и липса на път и повреден мост, няма нормална пътна връзка, а местните хора на ръка са изчистили, за да могат поне единични леки коли да преминават.

    На няколко места стръмния селски път и мантинелите висят в нищото, а пороят в сряда превърна улиците в населеното място в малки дерета. На входа на селото са образувани големи свлачища, пропаднал е пътят към гробището.

    Ниви, посеви са унищожени, продължава отводняването на къщите, има сгради с пропукани основи. Последните три дни с фадрома на фирма, правеща ремонт на вътрешна улица, са доставяни хляб и лекарства за селото. Земята е толкова подгизнала, че не може да поема повече вода и местните хора са притеснени, че ако продължи да вали ще унищожи и малкото останали незасегнати площи и сгради.

    Заради бедственото положение беше отменен и традиционния празник на Осиково, който беше планиран за 3 и 4 август.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини