Български студент става посланик на Родопите в Китай, ще учи там на пълна стипендия

Калоян Георгиев е първият български студент, приет на пълна стипендия в Академията „Йенчинг" в Китай, където  ще продължи образованието си за магистърска степен от есента на тази година. Паралелно с това той е поел и културната мисия да стане и „посланик на добра воля“ в Китай, каза кметът на селото Сийка Суркова. Една от задачите на Калоян ще бъде да е "посланик на добра воля" на момчиловското кисело мляко в Китайската народна република и ще популяризира родопското село и киселото мляко в Пекинския университет.

В тази връзка в смолянското село Момчиловци пристигна група от учени и експерти в различни области, а целта е да се съдейства на младият и талантлив студент да популаризира Момчиловци, което от няколко години стана известно в Китай с киселото мляко с марка „Момчиловци“, което се произвежда там.

В родопското село гостуваха д-р Стефан Пейков- президент на на Международен Търговски и Културен Център- Бургас, професор Светлозар Елдъров от Института по балканистика при БАН. В Момчиловци дойде и младият Калоян Георгиев, съосновател на образователната платформа mentors.bg, създадена през миналата година в България. Тя е иновативна менторска програма, подкрепена от личности в политиката, финансите и бизнеса. На срещата присъстваха и директорката на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в с. Момчиловци Ели Такова и кметът Сийка Суркова, която също участва в преговорите.

Калоян Георгиев е завършил Испанската гимназия в София, впоследствие е студент в бакалавърска програма по международна политика в Университета на Лондон. Получил е солиден опит като стажант в сектора за социални науки в централата на ЮНЕСКО в Париж. Защититил е дипломна работа на тема „Реформа на европейския бюджет", а основните му нтереси са в областта на европейската политика и дейността на международните организации, с фокус върху ООН.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Еп
  Епископа
  1 -5
  13:50, 28 авг 2018
  Какъв солиден стаж в ЮНЕСКО, когато е бил само мес... Виж коментара
  • Ра
   Радева
   4 0
   14:38, 28 авг 2018
   Eпископ на какво сте? Според мен - на злобата, зависта и омразата. .. "все християнски чувства". Или сте от доброволците, обслужващи българския казан в ада!
  • Ве
   Вероника Василева
   2 0
   22:14, 28 авг 2018
   Къде в статията "уважаемият", анонимен "епископ" прочете за "претенции за величие", "Кисинджър или Примаков"?!? Да поясни, ако обича кое точно е повод за "срамота". Напротив! Интелигентни, целеустремени и образовани българи са са гордост! Браво на младежа! Успех! Популяризирай името на България по света!
 • 2
  Йо
  Йорданова
  7 0
  13:56, 28 авг 2018
  Наскоро бяхме в Момчиловци.Не мога да опиша своето възхищение от духа,който те обгръща на това прекрасно място.Истински неподправени Българи.От все сърце желая на Калоян успешна мисия в Китай.Нека китайците се запознаят с името Калоян!

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини