Български студент става посланик на Родопите в Китай, ще учи там на пълна стипендия

Калоян Георгиев е първият български студент, приет на пълна стипендия в Академията „Йенчинг" в Китай, където  ще продължи образованието си за магистърска степен от есента на тази година. Паралелно с това той е поел и културната мисия да стане и „посланик на добра воля“ в Китай, каза кметът на селото Сийка Суркова. Една от задачите на Калоян ще бъде да е "посланик на добра воля" на момчиловското кисело мляко в Китайската народна република и ще популяризира родопското село и киселото мляко в Пекинския университет.

В тази връзка в смолянското село Момчиловци пристигна група от учени и експерти в различни области, а целта е да се съдейства на младият и талантлив студент да популаризира Момчиловци, което от няколко години стана известно в Китай с киселото мляко с марка „Момчиловци“, което се произвежда там.

В родопското село гостуваха д-р Стефан Пейков- президент на на Международен Търговски и Културен Център- Бургас, професор Светлозар Елдъров от Института по балканистика при БАН. В Момчиловци дойде и младият Калоян Георгиев, съосновател на образователната платформа mentors.bg, създадена през миналата година в България. Тя е иновативна менторска програма, подкрепена от личности в политиката, финансите и бизнеса. На срещата присъстваха и директорката на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в с. Момчиловци Ели Такова и кметът Сийка Суркова, която също участва в преговорите.

Калоян Георгиев е завършил Испанската гимназия в София, впоследствие е студент в бакалавърска програма по международна политика в Университета на Лондон. Получил е солиден опит като стажант в сектора за социални науки в централата на ЮНЕСКО в Париж. Защититил е дипломна работа на тема „Реформа на европейския бюджет", а основните му нтереси са в областта на европейската политика и дейността на международните организации, с фокус върху ООН.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Еп
    Епископа
    1 -5
    13:50, 28 авг 2018
    Какъв солиден стаж в ЮНЕСКО, когато е бил само мес... Виж коментара
    • Ра
      Радева
      4 0
      14:38, 28 авг 2018
      Eпископ на какво сте? Според мен - на злобата, зависта и омразата. .. "все християнски чувства". Или сте от доброволците, обслужващи българския казан в ада!
    • Ве
      Вероника Василева
      2 0
      22:14, 28 авг 2018
      Къде в статията "уважаемият", анонимен "епископ" прочете за "претенции за величие", "Кисинджър или Примаков"?!? Да поясни, ако обича кое точно е повод за "срамота". Напротив! Интелигентни, целеустремени и образовани българи са са гордост! Браво на младежа! Успех! Популяризирай името на България по света!
  • 2
    Йо
    Йорданова
    7 0
    13:56, 28 авг 2018
    Наскоро бяхме в Момчиловци.Не мога да опиша своето възхищение от духа,който те обгръща на това прекрасно място.Истински неподправени Българи.От все сърце желая на Калоян успешна мисия в Китай.Нека китайците се запознаят с името Калоян!
Последни новини