Учен от Рожен изригна: Каква е тая фирма, дето няма един роторен снегорин?!

Шести ден Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ е затрупана от преспите и лишена от електричество. Достъп и път няма. Апаратурата предвидливо е изключена. А на място в обсерваторията, като неин пазител, е директорът ѝ – астрономът д-р Никола Петров. Стои от петък.

Ситуацията без път, без ток, без вода през зимата не се случва за първи път в НАО „Рожен“. Но точно поредната ѝ повтаряемост предизвиква гнева на учения. Защото няколко дни фирми и институции не успяват да почистят три прохода. Да отваря път към „Рожен“ тръгва роторен снегорин, изпратен от областната управа. От електроразпределителното дружество полагат усилия да пуснат тока. Въпросът е обаче и как ще дойде тока, ако прекъсва – апаратурата пак е застрашена.
Ние не сме бедстващи, казва Петров. Но не може обект от националната сигурност, каквато според него е обсерваторията, да е без генератор. И отново възниква въпросът: Какво правим с НАО „Рожен“ като цяло?


СмолянБгвести

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Съ
  Сър Пичук
  5 0
  17:57, 30 яну 2019
  Докторът задава въпроси но няма кой да му отговори.Коя е фирмата за почистване,ще има ли санкции за несвършена работа,разполага ли с необходимата техника като се знае в какъв тежък район ще почиства и т. н.? Все закономерни въпроси на които няма да има отговори.
 • 2
  Сл
  Слънчо
  2 0
  13:19, 2 фев 2019
  Това е срамота. Колко месеца ни трябват г-н кмете за да изчистим няколко км път който на места е едно платно. Явно има по важни занимания от това да се отвори пролука към едно наистина значимо място за България. Защо пътищата към всяка кръчма са чисти?Можеби защото ги посещавате често.....
  Това, че не ходите на рожен не означава, че няма кой да иде.

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
03 дек 2020
Последни новини