1 °C

В Спешния медицински център в Смолян пристигнаха три нови линейки, оборудвани с животоспасяваща апаратура

Изображение 1 от 3

  Три нови линейки, оборудвани с животоспасяваща апаратура, пристигнаха в Спешния център в Смолян и вече се тестват от спешните медици, съобщи шефът на Центъра д-р Венелин Денев, като през декември се очаква още една от този тип.

  „При нас вече има доставени три линейки, от които едната „Пежо“, а другите две линейки са „Ситроен“- 4 X 4.”, каза още д-р Денев и допълни, че след нова година се очаква доставката и на още три нови високопроходими медицински автомобила, които ще са специално за трудни високопланински терени. Медицинските автомобили са част от стартиралия голям проект, разработен от министерство на здравеопазването за подкрепа на спешната помощ в България, по който ще бъдат доставени общо 400 линейки, които в зависимост от изискванията на терена, са с различни характеристики.

  Шефът на Спешния център в Смолян- обясни, че оборудването е модерна медицинска апаратура, която дава възможност на лекарските екипи да извършват достатъчно диагностични и лечебни процедури, за да може да осигурят качествено медицинско обслужване и болният да бъде транспортиран до съответното болнично заведение.

  Всички линейки имат мобилен дефибрилатор -монитор, с него може да се работи извън линейката- на място където е станал инцидента. В него има диагностична част и може да се изследват няколко важни жизнени показатели-сърдечна дейност, дейност на бял дроб, измерване на кръвно налягане и телесна температура.

  Дефибрилаторът е за спешно спасяване при ритъмни разстройства на сърдечната дейност-работи на автоматичен и на ръчен режим, както и такъв за водене на сърдечната дейност при липса на ток. Дефибрилацията - чрез електрошок- възстановява нормалната сърдечна дейност при ритъмно разстройство. Другата апаратура е за кислородолечение-както само за подаване на кислород чрез маска, така и при нужда-когато болният няма спонтанно дишане и техниката осъществява дишането вместо него докато бъде транспортиран до болница за специализирано лечение. Част от оборудването е и инфузионна помпа, която е за продължително вливане на активни медикаменти с по-прецизна дозировка.

  Новите автомобили разполагат и с механични устройства за извличане на пострадали при ПТП-та, стол за изнасяне на пострадал от дома или място на произшествието, както и напълно механизирана електрическа носилка, която е основно средство за действие на място на произшествие.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 18.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
  18 яну 2020
  Последни новини