В Спешния медицински център в Смолян пристигнаха три нови линейки, оборудвани с животоспасяваща апаратура

Изображение 1 от 3

    Три нови линейки, оборудвани с животоспасяваща апаратура, пристигнаха в Спешния център в Смолян и вече се тестват от спешните медици, съобщи шефът на Центъра д-р Венелин Денев, като през декември се очаква още една от този тип.

    „При нас вече има доставени три линейки, от които едната „Пежо“, а другите две линейки са „Ситроен“- 4 X 4.”, каза още д-р Денев и допълни, че след нова година се очаква доставката и на още три нови високопроходими медицински автомобила, които ще са специално за трудни високопланински терени. Медицинските автомобили са част от стартиралия голям проект, разработен от министерство на здравеопазването за подкрепа на спешната помощ в България, по който ще бъдат доставени общо 400 линейки, които в зависимост от изискванията на терена, са с различни характеристики.

    Шефът на Спешния център в Смолян- обясни, че оборудването е модерна медицинска апаратура, която дава възможност на лекарските екипи да извършват достатъчно диагностични и лечебни процедури, за да може да осигурят качествено медицинско обслужване и болният да бъде транспортиран до съответното болнично заведение.

    Всички линейки имат мобилен дефибрилатор -монитор, с него може да се работи извън линейката- на място където е станал инцидента. В него има диагностична част и може да се изследват няколко важни жизнени показатели-сърдечна дейност, дейност на бял дроб, измерване на кръвно налягане и телесна температура.

    Дефибрилаторът е за спешно спасяване при ритъмни разстройства на сърдечната дейност-работи на автоматичен и на ръчен режим, както и такъв за водене на сърдечната дейност при липса на ток. Дефибрилацията - чрез електрошок- възстановява нормалната сърдечна дейност при ритъмно разстройство. Другата апаратура е за кислородолечение-както само за подаване на кислород чрез маска, така и при нужда-когато болният няма спонтанно дишане и техниката осъществява дишането вместо него докато бъде транспортиран до болница за специализирано лечение. Част от оборудването е и инфузионна помпа, която е за продължително вливане на активни медикаменти с по-прецизна дозировка.

    Новите автомобили разполагат и с механични устройства за извличане на пострадали при ПТП-та, стол за изнасяне на пострадал от дома или място на произшествието, както и напълно механизирана електрическа носилка, която е основно средство за действие на място на произшествие.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини