Болници бъркат коктейл "Хлорохин". Преглед на печата

24 часа

9% ДДС за туризма. Спорът е тутакси или през 2021 г.

9% ДДС за ресторанти и хотели, които досега плащаха 20%. Тази изненадваща новина се появи след срещата на Бойко Борисов с хора от туристическия бранш. Премиерът веднага отиде в парламента, за да обясни как си представя революционната промяна, която цели да осветли бизнеса в ресторантите и хотелите.

До него седеше по-малкият партньор в коалицията на ГЕРБ - Валери Симеонов,

Така се разбра, че има съгласие за мярката, но и спор помежду им от коя дата 9-те процента ДДС да станат факт.

Първоначално премиерът държал по-ниският данък за туризма да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Съгласил се обаче данъчната промяна да се обсъди и реши в парламента сега, а не в края на годината като жест на добра воля към бизнеса. И срещу поет ангажимент от тяхна страна фирмите да излязат на светло.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоява ДДС за туристическия бранш да се намали още от това лято. Депутатите от "Обединени патриоти" внесоха в парламента и предложение за промяна в Закона за ДДС. Според тях от 1 юни тази година до 31 декември 2021 г.

Труд

Болници бъркат коктейл "Хлорохин"

Болничните аптеки ще бъркат сироп хлорохин с аромат на мента, шоколад или череша. Към коктейла ще добавят и подсладител, за да се смекчи твърде горчивия вкус на активното вещество. Подсладителят може да е аспартам, фруктоза, сорбитол и др. Това е записано в магистралната рецепта, с която "Труд" разполага, придружаваща флаконите на държавната фирма Бул БИО. В тях има активно вещество внос от Китай.

Магистралната рецепта е изготвена от специалисти на фармацевтичния факултет и е раздадена със субстанцията от РЗИ-тата в страната.

Експерти коментираха пред "Труд", че буквата на закона спазена. На практика няма нужда от разрешително за употреба, тъй като БулБио не са произвели промишлен продукт. Дружеството е извършило производствени дейности по разфасоване, преопаковане, етикетиране, анализ и освобождаване на лекарственото вещество за приготвяне на лекарствени продукти по магистрална рецептура към аптеките на болнични заведения съгласно чл. 8 от ЗЛПХМ.

Сега

ВСС се оправда с вируса, за да въведе правосъдие на тъмно

Висшият съдебен съвет взе скандалното решение да ограничи достъпа на публика в съдебните зали и след края на извънредното положение. Макар конституцията да казва, че разглеждането на делата във всички съдилища е публично, освен когато законът предвижда друго, членът на съвета Боян Новански обясни, че журналистите обикаляли палатите и се чудят с кого да се заядат. Затова и достъпът трябва да бъде забранен. Публичността на процеса е една от гаранциите за справедливостта му. Съветът обаче реши, че в съдебните сгради ще влизат само страните и адвокатите по делата.

Атанаска Дишева предложи достъпът до съдебните зали да бъде осигурен поне по обществено значимите дела, но това не беше прието, разказва Lex.bg. Прие се пресаташетата на съдилищата да предоставят информация по дела чрез всякакви средства. Също така протоколът от заседанието по възможност ще бъде публично обявен по възможност.

Монитор

COVID-19 блокира лечението в чужбина

Всеки втори българин е с отказ за лечение в чужбина в последните два месеца. Отказът е от страна на тамошни клиники, които не са пожелали да вземат нашите сънародници за операции и продължаващи терапии, независимо че те са одобрени от Националната здравноосигурителна каса и са с изрядна медицинска документация от българска страна.

Това показват данни от касата, предоставени на "Монитор". Мотивът на отказите е заради пандемията от COVID-19.

Общо 58 човека, от които 15 деца, са получили разрешение от НЗОК за терапии в чужбина. Техните заявления са одобрени в периода от 13 март до 29 април, когато е в сила извънредното положение у нас и в останалите страни от Европейския съюз. За 27 от тях чуждестранните болници са отказали прием, докато пандемията не отшуми.

Капитал

Пътната агенция даде 5-годишни празни чекове за поддържането на пътища

След повече от година Агенция "Пътна инфраструктура" успя да сключи нови дългосрочни договори за поддържането на пътищата за почти всички области в страната. Търговете бяха обявени още през февруари 2019 г., но заради обжалвания в Комисията за защита на конкуренция (КЗК) изборът на фирми се забави. Все още не е окончателно възложено поддържането на пътища във Видин и Стара Загора, но има избрани изпълнители.

Договорите се сключват за срок от пет години, а прогнозните стойности варират между 10 и 25 млн. лв. без ДДС. В действителност обаче реално изплатените суми могат да са в пъти по-високи, тъй като през договорите за текущо и зимно поддържане АПИ възлага редица ремонти, вместо да обявява отделни обществени поръчки. Така например изплатената сума за пътища първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 г. до октомври 2019 г. надвишава 1 млрд. лв., стана ясно от справка на "Капитал", получена по Закона за достъп до обществена информация.

Дума

Борисов се заигра с данъците предизборно

С признанието, че прави политически ход срещу опозицията, премиерът се заигра с данъците. Сутринта Бойко Борисов обяви, че ще намали на 9% ДДС в туристическия бранш, а от пресцентъра на МС обявиха, че данъкът пада и за храни от първа необходимост. "Грешката" в полза на хората бе редактирана с ново прессъобщение, което уточняваше, че промяната е само за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор.

Идеята бе ставката да падне от 1 януари 2021 г. Валери Симеонов от НФСБ поиска това да стане още лятото, а Борисов пристигна в НС да успокоява партньорите. Промяната в данъка щяла да стане по-рано, при това въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов. Макар категорично да отхвърляше предложенията на БСП за корекция в данъка, премиерът намекна, че може да го намали и за книгите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини