Архитектурното богатство на Смолян се представя в изложба в Регионалната библиотека

Изображение 1 от 4

  Заместник-областният управител Андриян Петров и директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян Светлана Хаджиева откриха изложба „Архитектурното богатство на Смолян“, посветена на 60-годишнината от обединението на Устово, Райково и Смолян в един град. Петров поздрави колектива на библиотеката и гостите на събитието по случай празника, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов. „Тези културни комплекси са строени за целите, които изпълняват до ден днешен – това са библиотеката, галерията, музея, театъра, планетариума, уникални по своята същност и предназначение.“, каза той във връзка с тематиката на изложбата, отбелязвайки че тези сгради в голяма степен определят облика на областния център и ние сме задължени да ги поддържаме и съхраним за идните поколения. Заместник-областният управител обърна внимание, че строителството има дълбоки традиции в Родопите от векове и доказателство за това е сътвореното от родопските майстори, не само в региона и страната, но и по Беломорието и цяла Европа. „И това е още един повод да се гордеем, като българи и родопчани!“
  „Към обединение трябва да се стремим непрекъснато. Пандемията с COVID-19, която все още не сме преодолели, ни показа, че сме силни само тогава, когато се ръководим от обща мисъл и усилията ни са насочени в една посока.“ В заключение Петров каза, че Смолян ще го има, имало го е и пак ще го има, а неговото развитие в архитектурно и всяко друго отношение зависи от нашите съвместни усилия.
  Дарина Славова от Отдел „Справочно-библиографски и краезнание" към РБ „Николай Вранчев“-Смолян, представи по-подробна информация за изложбата „Архитектурното богатство на Смолян“. „В архитектурата на съвременния град Смолян се съчетават традицията и съвременността. Благодарение на талантливи архитекти, ръководители и строители, Смолян може да се похвали, че е град, в който са се слели минало и настояще в една неповторима хармония между архитектура и природа.
  В изложбата, посветена на архитектурното богатство на града ни, сме отделили място както на възрожденските родопски къщи и църкви, които имат своите представители и в трите квартали на града, така и на по-новото и най-новото строителство. Експозицията включва книги, статии, снимки и картички, които онагледяват богатото архитектурно минало и настояще на нашия град.
  За съжаление, поради редица обстоятелства, някои от старите възрожденски къщи като Пангаловата например, се рушат, но има и други, на които е вдъхнат нов живот – Алибеевият конак, Пампоровата къща, Хаджичоневата къща, Гьорджевата къща, където днес се помещава музеят „Ласло Наги“ и др.  
  На 1 февруари 1973 г. е направена първата копка на мащабния проект по изграждането на Новия център на Смолян, който е открит официално на 16 септември 1983 г. В комплекса от административни, обществени и жилищни сгради намират място емблематичните архитектурни решения - Родопски драматичен театър, Регионална библиотека,  Исторически музей, Художествена галерия, Планетариум, сградите на пощата, на Общината, на Областна администрация и др. Като перла в центъра на града ни се извисява храм „Свети Висарион Смолянски“, осветен на 2 юли 2006 г. И днес строителството и обновяването на града ни продължава.“
  След откриване на изложбата, заместник-областният управител Андриян Петров проведе неформална работна среща с колектива на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян. Това е първата от планираните срещи с всички регионални културни институции в област Смолян, които ще се провеждат през следващите дни. Целта е, по поръчение на Министъра на културата, съгласувано с Областния управител, да се придобие ясна представа за състоянието на  културните институти след първата вълна на пандемията от коронавирус, и при необходимост да се предприемат допълнителни мерки за подпомагане.
  Директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“-Смолян Светлана Хаджиева каза, че по време на извънредното положение не е имало забавяне при изплащането на трудовите възнаграждения за персонала, не са съкращавани хора и не се планират съкращения. По време на извънредното положение библиотеката е работила при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Във връзка със стартиране на летните занимания с деца от 22 юни, Хаджиева увери, че е направена необходимата организация за гарантиране безопасността и здравето на децата и колектива.
  По време на неформалния разговор, като основни проблеми за регионалната библиотека бяха изтъкнати необходимостта от ремонт и подновяване на съоръженията и техниката, необходими за съхраняването на библиотечния фонд, както и за развитието на библиотечното дело.

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
  13 юли 2020
  Последни новини