Паметник в цял ръст на последния родопски цар Момчил ще посреща на границата с Гърция, нужни са още средства

Изображение 1 от 4

  През настоящата 2020 г. Златоград отбелязва 675 г. от гибелта на Момчил войвода, а годината е обявена за „Година на Момчил войвода – родопския цар“

  В параклиса „Света Неделя“, на връх Света Неделя, в деня на Светицата 7 юли, бяха почетени всички загинали, заупокойна молитва беше отслужена за Момчил юнак, по повод на  годишнината от гибелта му на7 юли преди 675 години.

  Панихидата събра златоградчани на върха, от който се вижда като на длан цялата местност, която според исторически данни е била владение на Момчил. Гости на събитието бяха историкът проф. Николай Овчаров, който представи за първи път проучванията си, съвместно с проф. Пламен Павлов, за Момчил юнак. Изследването им "Момчил - родопския цар" е събрано в книга, която официално ще бъде представена през август.

  Кулминацията в честванията на колосалната за Средновековието фигура на владетел, който пръв се организира да даде военен отпор на нашествието на османците в Родопите ще бъде откриване на негова статуя. Тя се работи активно, предстои отливането й и ще бъде монтирана близо до граничния пункт с Гърция, като според историците границите на владението на Момчил е била далеч отвъд пределите на Родопите.

  Монументът в цял ръст е съчетание от гранат и метал, последният родопски цар е изваян от камъка в героична поза, наметнат със средновековно наметало и оръжие, шлемът и ризницата ще са от метал, и заедно с постамента ще бъде висока почти три метра.

  Официалното отркриване е планирано на 22 август т.г. , поканени са много гости. За цялостната организация на честванията, чиято кулминация е откриването на скулптурната композиция с чешма, са направени множество дарения от цялата страна, но организаторите имат нужда от още средства и се обръщат с апел за помощ към дарителите.

  "Искаме да възродим паметта на този първи български владетел противопоставил се на турците", каза инж. Александър Митушев от инициативния комитет. За паметника вече са дарили десетки фирми и граждани, но продължават да се набират дарения за довършването му. Две експедиции в Гърция за проучването на царуването на Момчил е правил проф. Николай Овчаров и по думите му, Момчил царува едва 2 години, но създава внушително княжество в Родопите, а "родопският цар" не е литературно сравнение. "Проф. Павлов доказва, че Момчил е родопски българин. В началото е бил разбойник, но след това става признат военачалник. Възползва се от гражданските войни във Византия през 1341-1346 г. и създава княжество.“, обяснява проф. Овчаров.

  На 7 юли 1345 г. се изправя на голямо сражение срещу Кантакузин и подкрепящите го турски части при крепостта Перитеорион при днешното Порто Лагос в Северна Гърция, където загива. Това е първото голямо сражение, което християнски владетел дава на турските войски. Турците са впечатлени от неговата мощ. Турски поет го описва голям като кула, минаре. Бил е много снажен, силен. Споменът за него остава, песните за Момчил са едни от най-многобройните.", каза проф. Овчаров.

  Според него, на връх Света Неделя е имало крепост, която категорично свързва с Момчил, но може да го докаже с разкопки. На върха, където на 7 юли беше почетена паметта му има останки от стена изградена с хоросан, която по първоначален оглед без поручвания, истърикът датира приблизително около от 4-5 век.  

   Момчил е един от първите българи и първите европейци въобще, които без страх се опълчват на ранното османско нашествие. По онова време той е един от най-влиятелните хора в Родопите, с голям авторитет и решителни военни действия се изправя срещу враговете и защитава владенията си и населението в тях.

  Още през миналата година беше обявено началото на инициатива за издигане на паметник на войводата в района на граничния пункт Златоград-Термес, за чието изграждане беше открита набирателна банкова сметка, но днес средствата не достигат и са нужни още.

   Александър Митушев е сред най-активните инициатори на съхраняването на историческата и културна памет на региона и се обръща към всички родолюбиви българи у нас и в  чужбина с апел да се включат в довършването на паметника на последния родопски цар. По негова инициатива и със средства, основно дарени от него, са създадени Музея на Делю Войвода и хайдушкото движение в Златоград, където образът на последния родопски цар може да се види в истинската му величина- талантлив като стратегическо мислене, много смел и физически силен.

  Организаторите обявиха, че се надяват на съпричастността и подкрепата на възможно повече хора, за да се реализира родолюбивото начинание.

  БАНКА ДСК ЕАД
  Титуляр: ИК честване 675 г. гибелта на Момчил войвода
  IBAN BG29STSA93000026512384
  BIC STSABGSF

  ЩилянаЧакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
  04 авг 2020
  Последни новини