Център за лечение на пристрастеност към Интернет отвори врати в... Редмънд

До неотдавна 19-годишният Бен Александер прекарвал всяка минута, в която е буден, играейки на „World of Warcraft“. Най-накрая стигнал дотам, че че го изгонили от Университета в Айова.


Днес младежът разказва, че е имал нужда да се отърве от тази пристрастеност, която е толкова силна, колкото и страстта към алкохола и наркотиците. Е, намерил е спасение - в лечебен център, който се самоопределя като първото място за стационарно лечение на Интернет-зависимост в САЩ.

Центърът, наречен „ReSTART", по ирония на съдбата се намира точно до Редмънд, мястото, където е централата на Microsoft. Работи от юли. Срещу 14 000 долара там човек може да се потопи в 45-дневна лечебна програма, създадена специално за да помогне на хората да преодоляват патологичната си страст към работа с компютъра. Това може да включва манийно увлечение по игри, чатене, Facebook, eBay, Twitter и други технологични забавления, създадени за убиване на времето.

Пристрастеността към Интернет все още не се счита от Американската психиатрична асоциация за отделно ментално разстройство, респективно и лечението й не се покрива от здравните осигуровки. По света обаче вече има няколко такива центъра. Някои от тях са в Китай, Южна Корея, Тайван. Там страстта към Интернет се възприема съвсем насериозно и много експерти-психиатри казват, че е съвсем видно, че уеб-пристрастеността е реална и може да носи щети.
Центърът до Редмънд разполага с терен от пет акра и може да подслони до шест човека наведнъж. 19-годишният Александер засега е единственият пациент на програмата.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини