Взимаме газ от Гърция до 2013. Преглед на националния печат

„Новинар": 102 години от Независимостта на България

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.
Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.
Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

„Стандарт": Помагаме на бедни страни с експерти

Въпреки финансовата криза България ще помага на по-слабите. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред сесията на ООН по Целите на хилядолетието за развитие в Ню Йорк снощи. Министър-председателят е на едноседмична работна визита в Голямата ябълка, където провежда и десетки паралелни срещи.
Финансовата помощ за бедните по света е важна, но не по-малко важни са подготвените кадри, експертната помощ и ноу-хау, обясни пред хилядите държавници от цял свят Борисов. Според него, помощта с експерти с добър опит е вариант за подкрепа, която могат да предоставят държави с по-малки финансови възможности като нашата.

„Стандарт": Взимаме газ от Гърция до 2013

До 2013 г. България ще получава газ от Гърция, стана ясно след среща на енергийния ни министър Трайчо Трайков с колежката му от Атина Тина Бирбили. Двамата са изчистили на среща в Солун всички въпроси около изграждането на междусистемната газова връзка. Предстои учредяването на съвместна компания между БЕХ, DEPA и италианската "Edison", която да изгради и експлоатира съоръжението. За проекта Брюксел вече отпусна 45 млн. евро от фондовете за икономическо възстановяване на ЕС. По тръбата ще получаваме синьо гориво от Каспийския регион, Близкия изток, както и втечнен газ.

„24 Часа": Сумиста пак в ареста - за съучастие в убийство

Бизнесмен, който дължал 1,5 млн. лева на шуменския предприемач Румен Рачев, е поръчал убийството му на Килърите.
Това е основната версия, по която работят разследващите, научи "24 часа". Късно вечерта във вторник бе арестуван отново и последният член на групата Петър Стоянов-Сумиста, който бе на свобода с по-лека мярка за неотклонение за друго покушение - на самоковския бос Юри Галев. Сумиста е заподозрян, че е приел мократа поръчка и е организирал екзекуцията на Рачев.

„24 Часа": Хванаха още 2-ма „Килъри", убивали Рачев и Лупов

Тази вечер са задържани още двама души, съпричастни с престъпната дейност на групата на „Килърите", заяви пред агенция „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Арестуваните са осъществявали посредническа дейност при осъществяването на убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на великотърновския адвокат Петър Лупов.
Министър Цветанов уточни, че в района на 5-ти километър край Шумен е бил задържан Радослав Димитров, а във Велико Търново е арестуван Петър Атмаджов.

„Дума": Софийският боклук на съд

Пловдив е първата община, която ще оспорва решението на правителството за депонирането на още 30 000 тона столични бали на регионалното депо в Цалапица. Това ще стане чрез сезиране на Конституционния съд, президента и прокуратурата, съобщиха вчера изгонената от ГЕРБ общинска съветничка Дани Каназирева и председателят на ОбС Илко Илиев.
Каназирева е изпратила жалби до президента Георги Първанов и до главния прокурор Борис Велчев, защото това са институциите, които имат право да сезират Конституционния съд за противоречие с основния закон.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини