Университетите замразяват таксите. Вестниците в събота

„24 часа": US визата на Румен Петков отнета за подозрения в наркотрафик

Американската виза на Румен Петков е анулирана по член от Закона за имиграцията и националността на САЩ по подозрения за наркотрафик. Според текста консулът или главният прокурор могат да откажат достъп до територията на САЩ на лица, за които знаят или има основание да вярват, че са въвлечени трафик на забранени вещества.

Този член препраща и към параграф от друг американски закон за контрол върху наркотичните вещества и контролираните субстанции.

Това става ясно от справка в различните текстове от американското законодателство, по които е изготвен мотивът на мисията на Вашингтон у нас.

"В нотата на посолството на САЩ се посочва, че входната виза на САЩ на народния представител Румен Петков е анулирана в съответствие със законодателството на страната, а именно чл. 212 (а)(2) от Закона за имиграцията и националността."

Това пише външният министър Николай Младенов до народния представител Ангел Найденов. Питането на социалиста е дали правителството и МВнР са предприели действия за изясняване на обстоятелствата около отнетата американска виза на Петков.

 

„24 часа": Наши адвокати купиха къща за $ 1,1 млн. в САЩ

Двама български адвокати купиха за 1 155 000 долара къща в Травайла, щата Мериленд, съобщи вчера специализираният американски сайт за имоти BlockShopper. Сделката, сключена на 14 януари, е вписана в регистъра на окръг Монтгомъри, показа проверка на "24 часа".

Методи Тилев и Юлиана Хайдутова стават собственици на къща с 4 спални и 4 1/2 бани Двуетажният тухлен дом е 3758 квадратни фута (350 кв. м), построен е през 1987 г. Продавачи са Джордж Кетнър и Джоан Къчак. Травайла е недалече от столицата Вашингтон.

"Не коментирам, използвайте това, което е написано", каза вчера по телефона Юлиана Хайдутова, която намерихме в САЩ. Справка на "24 часа" в регистъра на АПИС показа, че имената Юлиана Иванова Хайдутова и Методи Атанасов Тилев фигурират в управата на фондация "Помощ за изоставените деца". Г-жа Хайдутова отрече да е работила за неправителствената структура.

Методи Тилев е адвокат по случаи за попечителство, разводи и семейни дела, уточнява BlockShopper. Съдружник е в "Силбър, Пърлман, Сигман & Тилев". В България е работил като окръжен съдия. Завършил е право в Софийския университет, в Щатите има юридическа диплома от Американския университет във Вашингтон. Тилев е заминал за САЩ през 1991 г., пише в сайта на адвокатската фирма.

Юлиана Хайдутова е завършила Техническия университет в София. Юридическо образование е получила в университета "Джорджтаун". Работи като адвокат по патентно право и интелектуална собственост към фирма "Арент фокс". Заради отличното владеене на български и руски е била наемана като преводач от американски и международни агенции при визити на високо ниво.

 

„Труд": Започна голямата битка за висшите училища

До 2 години висшите училища у нас ще приемат само с оценки от матурите. Това прогнозираха ректори от различни висши училища пред "Труд". Колкото и да се опитваме да осъвременим приемните си кампании, не е достатъчно, признават те. Причините за промяната са няколко. Първо - демографският срив. Второ - конкуренцията на чуждите университети. Трето - световната тенденция в образованието, която изисква широк вход в университета и тесен изход.

Все още обаче висшите училища не се доверяват на оценките от държавните изпити. И за това залагат на свой подбор при бъдещите първокурсници. И за да не останат без достатъчен брой кандидати (м. г. в някои вузове приемаха и през есента), университетите обявиха безчет кандидатстудентски сесии.

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" с матури се приема в 77 специалности. Подаването на заявления за явяване на първа изпитна сесия стартира сега на 28 февруари и ще продължи до 18 март. Изпитите започват на 27 март, като първи в списъка са журналистика, физика, философия и социални науки и музика. Изпитът по литература е на 3 април, а по история - на 17. Документите за втората изпитна сесия се подават до 30 май. Първият изпит е на 5 юни по химия, следват тези по чужди езици, география, български език и литература, математика, история.

Новост за Алма матер ще бъде и обновената магистърска специалност "Книгоиздаване - ХХI век". В бакалавърските програми се открива "Учител по биология с английски език".

 

„Труд": Плевнелиев издължил 230 млн. лв. на бизнеса

"Само за година регионалното министерство успя да изплати 230 млн. лв. (84%) от старите задължения към бизнеса по изпълнени договори, при натрупани 274 млн. лв. в края на 2009 г." Това обяви строителният министър Росен Плевнелиев на среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От останалите за плащане 44 млн. лв. 24 млн. лв. са за т. нар. водно огледало в Кърджали.

Председателят на КРИБ Огнян Донев представи Плевнелиев като "един от нас", който е в правителството, за да му помогне да усвои добри бизнес практики. На това Плевнелиев отговори: "Не съм в това правителство, за да правя бизнес, а да направя така, че бизнесът да се развива."

 

„Стандарт": Богаташи за 2 часа

Късметлии гърмяха шампанско за шестица от тотото в 18.00 ч. Два часа по-късно те пиха по една студена вода.

В директното теглене на 15-ия тираж на играта "6 от 49" едно от числата бе обявено грешно. От сферата излезе 48, а бе огласено и изписано като 43. Чак в емисиите след 20 ч се разбра вярното число.  Грешката разкри контролната комисия на БСТ с председател Седефчо Андреев. Възможната печалба за шестица е била 602 880 лв. Не е ясно обаче колко са били "щастливците", защото вариантът с 43 изобщо не е бил вкаран в системата. "Гледахме на забавен каданс записа на БНТ десетки пъти, каза за "Стандарт" шефът на тотото Дамян Дамянов. - Няма съмнение, че печелившeто число е 48, а не 43."

„Стандарт": Борисов: Белене или банкрут

Икономиката ни ще банкрутира до 10-15 години, ако не започнем да строим АЕЦ "Белене". Това алармира вчера премиерът Бойко Борисов по време на дебатите по Стратегията за национална сигурност в парламента. По думите му тогава токът ще е 18 пъти по-скъп. "Ако не започнем да строим "Белене" и бъдат спрени V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове след 15 години икономиката на България ще банкрутира", обясни Борисов.

За плашещата перспектива той обвини две от предишните правителства - на Иван Костов и на Сергей Станишев. Премиерът припомни, че десните са подписали 15-годишните договори за изкупуването на по-високи цени на електроенергията от ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, които оскъпяват крайната цена на тока за потребителите.

„Монитор": Университетите на спасителен режим

Университетите у нас масово преминават на спасителен режим за настоящата кандидатстудентска приемна кампания. Целта е колкото  може по-малко да са пагубните за бюджетите празни студентски скамейки през новата учебна година. Това показа проверка на „Монитор" сред висши училища от цялата страна.

Нито един университет до момента не се осмелява да заложи увеличение на таксите за обучение през следващата година, за да не доведе до отлив на студенти по време на криза. По правило размерите на таксите се определят с гласуване на правителствено постановление в края на май, но за повечето вузове въпросът вече е решен. Дори най-престижното висше училище - Софийският университет „Св. Климент Охридски", замразява таксите за следване заради кризата. „Не сме обсъждали да правим предложение до Министерския съвет за по-високи студентски такси. При сегашното положение просто нямаме основание за подобна стъпка", коментира зам.-ректорът по стопанската и инвестиционната дейност проф. Иван Петков.

 

„Монитор": Токът поскъпва 18 пъти, ако „Белене" не тръгне

Ако не започнем да строим веднага АЕЦ „Белене", след 15 години цената на тока ще се вдигне 18 пъти и икономиката на България ще банкрутира. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на дебата по Стратегията за национална сигурност, който се състоя в парламента вчера.

Министър-председателят отговори на роптанията на социалистите, че енергията, произвеждана от атомните централи, е в пъти по-евтина, отколкото от останалите енергоизточници, като обясни, че не той е договорил скъпия ток от тецовете на „Марица-изток", а кабинетът „Костов". За мрачната перспектива вина имало и предишното правителство на Сергей Станишев заради подписаните 12 анекса към договора за изграждането на централата. Борисов е убеден, че заложените по времето на предшественика му 4 млрд. лв. не могат да покрият строежа.

Ключово условие за реализирането на проекта обаче е Брюксел да гарантира, че реакторите от трето поколение А-92, които трябва да ни достави Русия, отговарят на европейските изисквания, стана ясно от думите на премиера. Той уточни, че на последното заседание на Съвета на ЕС е взето решение мощностите в атомните централи в Европа да отговарят задължително на най-високите изисквания. Затова икономическият министър Трайчо Трайков пратил писмо до еврокомисаря по енергетиката.

 

„Монитор": Президентът да си разкрие доходите

Нека да видим какви са били доходите на президента Георги Първанов в началото на мандата му и какви са в момента - на него и семейството му.

Това призова вчера вътрешният министър Цветан Цветанов в „Гореща точка" по ТВ7. Според вицепремиера освен държавния глава всички политици на прехода, включително Иван Костов и Сергей Станишев ТРЯБВА ДА МИНАТ ПРЕЗ СЪЩАТА ПРОВЕРКА на НАП, през каквато мина самият той.

В четвъртък шефът на НАП Красимир Стефанов обяви резултатите от проверката за доходите и имотите на Цветанов за пет години назад, която бе направена след сигнал на РЗС. Както „Монитор" писа вчера, данъчните не откриха несъответствия между декларираното и реалното положение.

 

„Капитал": Кръв, петрол и сълзи

Някъде докъм сряда вечерта въпросът каква илюстрация ще използваме за корицата на "Капитал" нямаше много ясен отговор. До тогава Либия беше абсолютно затворена за чуждестранни журналисти, а местните фотографи трудно успяваха да се свържат със света. Малкото снимки, които пробиха през стената от хаос и насилие бяха непрофесионални и с компромисно качество. В сряда обаче, първите фотографи на Reuters (агенцията, която основно ползваме за репортажни снимки), успяха да преминат през неохраняваните граници на Либия, или да пристигнат с някой от корабите и самолетите, предвидени за евакуация на чужденците. Качеството веднага се промени и изборът стана доста по-голям.

Предпочетохме снимката, която виждате на първа страница, защото тя сама разказва история. Всеки детайл в нея е попил от събитията в Бенгази през последните дни - опожарената сграда, изоставеното оръдие в левия ъгъл и, разбира се, центърът на снимката - човекът, който се моли. Избрахме нея, защото има всичко, което казва заглавието. Тя е попила борбата за свобода, която донесе много хаос и насилие.

 

„Сега": Плевнелиев се стресна, че магистралите ще се окажат балон

Гръмките обещания за ударно магистрално строителство могат да се окажат огромен балон. Това призна най-неочаквано един от най-големите оптимисти в правителството - министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. От тревогите на министъра се роди нова държавна фирма, а шефът на пътната агенция неочаквано подаде оставка.

"Притеснявам се дали не създавам балон, като обещавам 7 магистрали и 7 скоростни отсечки, при положение че нямаме проекти за повечето от тях", обяви Плевнелиев на среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ).

Вчера министърът обясни на специална пресконференция, че за да ускори процеса, кабинетът ще създаде нова държавна компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (СИП). Фирмата трябва да заработи от юни. Тя ще управлява изпълнението на три от седемте основни магистрали - "Струма", "Хемус" и "Черно море". Преди месец Плевнелиев сподели, че в компанията ще бъдат привлечени български и чуждестранни експерти, излъчени от Европейската инвестиционна банка и програмата "Джаспърс".

 

„Дума": Без АЕЦ "Белене" икономиката банкрутира

Ако не започнем да строим АЕЦ "Белене", след 15 години цената на тока ще се вдигне близо 18 пъти и икономиката на България ще банкрутира. Това обяви в парламента вчера Бойко Борисов по време на дебатите по стратегията за сигурност.

Признанието на премиера бе предизвикано от декларацията на КБ за строежа на АЕЦ "Белене". В нея социалистите предупреждават, че без "Белене" енергийната сигурност на държавата може да бъде застрашена, а цените на електроенергията ще са непосилни за гражданите. От името на левицата Румен Петков призова управляващите да представят реални разчети каква ще е цената на тока със и без атомната централа. Ако не сте способни сами да вземете решение за строежа на "Белене", организирайте референдум, предложи бившият вътрешен министър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини