Вестниците в неделя

„24 часа": Синодът обявява за светци жертвите от Батак

Нови исторически личности ще канонизира за светци Българската православна църква, реши Светият синод.

Осем монахини и двама свещеници от новоселския манастир "Света Троица" в Априлци, както многобройни незнайни, изклани там след погрома на Априлското въстание, и жертвите от баташкото клане са новомъчениците, които църквата ще обяви за светци на 3 април, потвърди Ловчанският митрополит Гавриил.

С житията и службите за тях се занимава създадената комисия по канонизация, в която влизат Сливенският митрополит Йоаникий, Неврокопският Натанаил, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай и доц. Павел Павлов от Богословския факултет. След тези обявени за новомъченици ще има и други, подсказаха от синодалната комисия.

Канонизация в Българската православна църква не е имало от 1962 г. Тогава патриарх Кирил обявява преподобния Паисий Хилендарски за Божи угодник по случай 200 години от написването на "История славянобългарска". Малко по-късно за светец е обявен и св. Софроний Врачански.

 

„24 часа": Кървава победа 3:1 за ЦСКА на "Герена"

ЦСКА удари лошо „Левски" с 3:1 на „Герена" в мач, който ще влезе в историята, защото на почивката всички „червени" фенове в сектор „Г" бяха изведени заради раняване на полицаи и опасност от нахлуване на терена.

След края на мача всички футболисти на ЦСКА отидоха да поздравят иронично полицаите пред сектор „Г". Поклониха им се. После капитанът Тодор Янчев се ръкува с тях. А за капак „червените" играчи се качиха на оградата пред празния сектор и сами скандираха като фенове.

Осем младежи са задържани в столичното Пето районно управление непосредствено преди футболната среща между ЦСКА и „Левски", каза директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Задържаните са младежи, фенове поравно и от двата футболни отбора. Трима полицаи са пострадали, един е в "Пирогов" с изгаряния.

До извеждането на над 3000-те цесекари на „Герена" имаше около 17 000 зрители. С победата момчетата на Милен Радуканов почти отказаха Ясен Петров и сие от титлата, а се доближиха и на 3 точки зад „Левски".

Иначе още във 2-ата мин „сините" можеха да открият. Дембеле пусна хитър пас между двама и изведе Даниел Младенов срещу Караджов в дясната част на наказателното поле.

В 33-ата мин ЦСКА изригна. Грийн и Милиев се разминаха с топката, Митрев се сблъска с последния, а Мишел Платини се възползва и вкара.

Веднага след почивката последните изтласквани от полицията цесекари успяха да зърнат втория миг на щастието на „Герена". След фрапантен „червен" пропуск в 47-ата мин топката стигна до Нелсън. Той върна на Платини и съименникът на шефа на УЕФА „скъса мрежата" на Митрев отблизо с втория си гол в 48-ата мин.

 

„Труд": Борисов: Не се притеснявам от проверката за Цветанов

„Не се притеснявам от проверката за Цветанов. Престанете да ме питате." Това каза в Разлог министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

„Тъст нямам и защо аз да се притеснявам за тъста и тъщата на Цветанов", каза Борисов.

Той посочи, че тъстът на Цветанов трябва да се притеснява за това, ако го хванат с любовница, но данъчните са друго нещо - всеки трябва да си плаща данъците.

На въпрос дали Цветан Цветанов ще бъде отстранен от поста вътрешен министър, след като е избран за председател на изборния щаб на ГЕРБ, Борисов каза, че председателите на всички други партии са и председатели на изборните щабове, но тъй като той е премиер, затова е избран Цветан Цветанов. „Ако не е Цветанов, трябва да сложа друг човек, когото кметовете не познават и той ще бъде просто една фасада на щаба", отсече Борисов.

 

„Труд": Близки на свищовския ректор получавали 100 000 лв. хонорар

Преподаватели от Стопанската академия, приближени на ректора доц. Величко Адамов, са получавали по 80 000-100 000 лева годишни хонорари.

Те са си докарали парите чрез магистърски програми в дистанционната форма на обучение. При нея не се четат лекции, а има само консултации (който иска) и изпити. За сравнение дори в супернатоварените програми с реално преподаване в правния факултет на Софийския университет професор трудно може да вземе 40 000-50 000 лева хонорар на година.

Информацията за финансови далавери и академични нарушения в скандално прочулия се вуз е била предоставена от уволнени преподаватели на образователния министър Сергей Игнатов.

 

„Стандарт": 5 години за строеж

Край на стърчащите железа, разрушените бетонни плочи и превърнатите в гьолове изкопи искат да сложат депутати от ГЕРБ. Те предлагат таван от 5 години за строителство. "Ако в този срок обектите не са получили акт 15, те да се обявяват за незаконни и собствениците им да ги разрушават", обясни предложението си Любен Татарски, който 10 години беше кмет на Разлог.

Избраникът коментира, че в момента у нас има хиляди такива сгради във всеки град и курорт. "Целта не е да рушим, а да накараме собствениците да завършат обектите си, а ако нямат финансова възможност, то да търсят инвеститори", обясни Татарски и продължи: "Знам, че срещу това предложение ще скочат много хора и много пари, но това разсипничество не може да продължава."

„Стандарт": Доган обяви война на Дал във Facebook

Истинска война между привържениците на Ахмед Доган и Касим Дал избухна в социалната мрежа Facebook. Квалификациите и за двамата в лагерите са от осанна до разпни го. Хората на Сокола наричат Дал Юда и предател, а противниците на Доган пишат, че той е като либийския диктатор Кадафи. Дни след като сътрудници на доскорошния втори в ДПС направиха групата "Аз подкрепям Касим Дал", приближените до Сокола създадоха огледалната група "Аз подкрепям Ахмед Доган". Депесарите водят жестоки спорове за бъдещето на партията си пред очите на всички, а от доскорошната дисциплина за капсулиране на проблемите няма и помен. В събота по обяд в групата на Сокола имаше над 150 членове. "Ние сме винаги до теб", пише в подкрепа на Сокола Вилдан Ахмед. Пак в негова полза е пост, в който се публикува позицията на централата във Варна. "Благодарим, г-н Доган, винаги ще сме с вас", кълнат се във вярност от морската столица. "Неграмотният електорат на ДПС вече си отива, ще видите откъде изгрява слънцето", кани се на хората на Сокола пък Гюрсен Юсеин.

Над 80 коментара се появиха след въпрос на профил с име Ебу Ердал: "Вярно ли е, че Касим Дал ще агитира за ГЕРБ на предстоящите избори?" "Това е толкова вярно, колкото, че Доган няма досие в ДС", контрира въпроса Метин Мехмедов. "Има договорка между ГЕРБ и Доган", пишат още хората на Касим Дал. "Няма да има разцепление в ДПС, искаме смяна на лидера, премахване на корумпираните лица и ясна програма за управление", обявяват защитниците на изключения от ДПС депутат

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини