Преглед на националния печат

„Стандарт": На Шипка студ като през 1878-а

Огромни 2-метрови преспи, студ и мразовит вятър, както и хиляди хора. Така изглеждаше Шипка 133 години след Освобождението. Българи, румънци и украинци изкачиха пеша легендарния връх за честванията за националния ни празник. На Шипка бе и бившият кмет на Габрово и сегашен министър по управление на средствата от еврофондовете Томислав Дончев. От върха под обилния сняг той призова нацията да е единна. Заедно с него на Шипка беше и Великотърновският митрополит Григорий, който точно в 11 часа отслужи заупокойна панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война. За пръв път около паметника освен българи бяха пристигнали и чужденци. Хиляди хора положиха венци и цветя пред Паметника на свободата. В мраморен саркофаг в костницата на монумента почиват костите на 317 безсмъртни защитница на Шипченския проход.
Воеводите от ВМРО, предвождани от Красимир Каракачанов, носеха и плакати срещу членството на Турция в Евросъюза. Снегът беше разчистван, но заради огромните колони по прохода и липсата на достатъчно места за паркиране полицията помоли шофьорите да оставят колите между преспите и да продължат нагоре пеш.

„24 Часа": Пращаме в Либия хуманитарни екипи

България обсъжда различни варианти за хуманитарна подкрепа на бежанците от Либия, включително изпращането на екипи. Това заяви външният министър Николай Младенов.
Той отново призова всички българи да напуснат Либия, защото ситуацията там се усложнявала. Правителството имало готовност да изпрати нов самолет, а Външно - да изтегли екипа на посолството ни. Засега обаче трябвало да има хора, с които българите да се свързват.
Запитан как си обяснява нежеланието на някои българи да напуснат Либия, Младенов обясни, че много от тях не можели реално да преценят ситуацията, защото там нямало свободни медии.

„Стандарт": Бойко: Стоичков е Господ в Барселона

Христо Стоичков е Господ в Барселона. Предложих му и той прие да стане почетен консул на страната ни в испанския град. Така премиерът Бойко Борисов опроверга плъзналите преди броени дни в Брюксел слухове, че Камата в тандем със столичния кмет Йорданка Фандъкова ще са кандидат президентската двойка на ГЕРБ за вота през есента. "Това момче е направило много и продължава да прави за България", коментира пред TV7 премиерът. "Аз считам, че Кристалина Георгиева, Стоичков, Бербатов, Григор Димитров, Пиронкова, толкова българи вече има по света, които разнасят славата и дават повод за самочувствие, дават повод за гордост", допълни Борисов. Той похвали Камата и за това, че е приел предложението на Кристалина Георгиева да стане посланик на добра воля в европейската инициатива за борбата с глада.

„24 часа": В интернет обявяват "нормалните" цени

Специален интернет сайт ще бъде създаден към новото звено, което ще наблюдава за спекула с цените на храните у нас. На него потребителите ще могат да следят ежедневно промените по веригата производител-преработвател-търговец, съобщи в Мадрид земеделският министър Мирослав Найденов. Така ще се вижда, че нормалната цена например за килограм кашкавал е 10-12, а не 16 лв.
На среща на Найденов с испанската му колежка Роса Агилар е станало ясно, че и там има орган за наблюдение на цените. При съмнителни отклонения министърката "размахвала пръст".
Това имало ефект и дисциплинирало производителите и търговците.

„Труд": Идва як сибирски студ -15°

Идва студ от полярното Карско море, което се намира на север от Сибир. Леденото време ще завладее България в понеделник. Температурите ще се понижават с всеки изминал ден, докато в сряда и четвъртък минималните паднат до минус 15°. Добрата новина е, че само два дни по-късно те ще са минус 3°. В южните райони на България ще се наблюдават типично пролетните 12°-13°, съобщиха от службата TV-MET.
3/4 от България днес осъмна с бяла покривка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини