Преглед на националния печат

„24 часа": Похитителят от Сливен издържал психотест за боен пилот

 През ноември 2009 г. Стефан Стефанов от Кортен издържал успешно многопрофилен тест за изследване на личността MMPI, известен повече като Минесотския тест. Това съобщи вчера пред "24 часа" Димо Станев, единственият психолог в Нова Загора, който има квалификацията да работи с психотестове от най-високия клас на трудност "С".

Тестът е валиден за 3 г. За да работи човек като охранител, по закон той е длъжен да се яви първоначално на психотест, а след това - отново на всеки 3 г., за да се докаже, че е годен за тази професия.

Преди това Стефан се явил на тест през 2006 г. "Когато гръмна случаят с него, специално погледнах резултатите му. Те са средни. При отчитане на резултатите от теста се прави графика - образува се крива линия, подобна на кардиограма. По някои критерии при Стефан точките са малко по-ниски от средните, но всичко е в нормите", уточни психологът.

Един от изводите например бил, че дори да загуби почва под краката си, охранителят бързо ще преодолее това си състояние.

ММPI тестът, който Станев използва в работата си като психолог, е разработен от учени на Минесотския университет в САЩ и първоначално бил за летците на военни самолети, които при война трябва да се отличават с особени качества. По-късно станало ясно, че е подходящ и за граждански цели. Вариантът, който се използва днес, бил адаптиран в продължение на десетилетие.

 

„24 часа": Без дългове до гроб към банки и монополисти

Да не дължим цял живот сметки за парно, ток, телефон, заеми от банки или съседи, обмислят депутати от ГЕРБ.

Кредиторите да нямат право да търсят вземанията си от хората, изпаднали в неплатежоспособност, след изтичане на 10 г. от падежа за плащане.

Това е идеята за бъдещи законодателни промени, която вече се обсъжда от членове на правната комисия в парламента.

"Ако длъжникът в продължителен период прави всичко необходимо да плати задължението си, но не успява, би трябвало дългът да се погаси и гражданинът да започне на чисто", обясни депутатът Емил Радев.

В момента хиляди българи, останали без работа или на минимална заплата, могат да осъмнат едновременно без дом и с остатък от непосилен кредит.

Такъв е случаят с 25-годишната Венета Маринова от Русе. Тя остана без жилище и с 89 хил. лв. задължение към банка, след като изтеглила ипотечен кредит.

Младата жена получавала добра заплата и решила, че е време да създаде собствен дом. Купила апартамент с кредит от 50 хил. лв., който банката й отпуснала срещу ипотеката му. Парите трябвало да връща на месечни вноски в продължение на 35 г. Месеци по-късно цените на имотите се сринали, а русенката останала без работа. Щом спряла да плаща вноските, банката си поискала накуп цялата сума.

Съдебен изпълнител продал имота, но се оказало, че не достигат още 89 хил. лв. за погасяване на задължението.

"Законодателството ни не предвижда обсолютен давностен срок за погасяване на зъдълженията по частноправните вземания. Така кредиторът може да преследва вечно всеки останал без работа и имущество", казва Радев.

Действащите разпоредби дават възможност на хората да се освободят от главницата по дължимото само ако в продължение на 5 г. кредиторът не ги потърси. За лихвите пък обикновената давност е 3 години.

Банките, енергийните дружества и мобилните оператори, към които най-често задлъжняваме, обаче не забравят да си търсят плащанията. Образуват изпълнителни дела. Следва запор на имущество и заплати. Ако публичната продан не покрие дълга, съдебните изпълнители следят периодично има ли промяна в имотното състояние на длъжника. С 20% са се увеличили делата срещу граждани за неплатени сметки и кредити през 2010 г., отчитат частните съдебни изпълнители.

 

„Труд": Гардове щурмуваха централата на „Петрол"

Нов екшън епизод от корпоративната драма "Митко Събев срещу Денис Ершов" избухна тази вечер, предаде www.trud.bg.

Частни гардове на неизвестна охранителна фирма се опитаха да нахлуят в централата на "Петрол" АД. Към 20 ч. късно вечерта те щурмуваха сградата на бул. "Черни връх" 43 в София, но срещнаха отпор от дежурната охрана, видя репортер на "Труд".

Към 21 ч. пред централата и във фоайето се бе образувало стълпотворение от близо 30 души. Забелязани бяха и 4 полицейски коли.

"Чуждите гардове са водени от бизнесмена Денис Ершов. На мястото има и адвокати", съобщи Албена Ивайлова, пресаташе на бизнесмена Митко Събев - един от основните акционери в "Петрол холдинг".

Събев и Ершов държат по 47,5% във фирмата майка на "Петрол" и вече 9 месеца воюват за контрол в дружеството.

По информация на "Труд" Митко Събев не е бил в София по време на инцидента.

"Какво интересно може да има, когато двама души се карат", каза снощи един от гардовете пред сградата.

Според Албена Ивайлова повод за инцидента е "абсолютно нелегитимен протокол от Управителния съвет на "Петрол", прокаран от Денис Ершов". Той бил с два подписа вместо с нужните три. В документа имало няколко точки - сменя се охранителната фирма на дружеството, за прокурист се назначава Цветан Димитров (бел. ред. - уволнен от Митко Събев) и се избира нова юридическа кантора.

По информация на Ивайлова в протокола е отразено, че новата охранителна фирма е "Спартак секюрити". Преди време един от акционерите в нея е била фирма "Лев корпорация", свързана с Алексей Петров. В същото време на бул. "Черни връх" 43 имало хора, които се представяли за служители на "Авангард секюрити".

Към 21,45 ч. днес от сградата излязоха група адвокати. Те заявиха, че работят за Денис Ершов и отказаха повече подробности.

„Труд": Бързайте да изпреварите опашките за лични карти

"Прекрасен ден! Само за вадене на лична карта!", казва столичанка и за 15-20 минути минава през паспортната служба. Ако през юни 2010 г. някой ви беше казал, че пред гишетата за смяна на лични документи няма да има опашки, щяхте да го помислите за ненормален.

Но още от януари т. г. е факт, поне за София, че пред повечето РПУ-та няма повече от 20 души, които минават най-много за час. Вече липсват списъци, номерчета и скандали за предреждания. Тихо и спокойно е почти всеки ден в централата на Дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) на столичния булевард "Мария-Луиза", където се приемат експресни заявки.

Днес - на 29 март, се навършва една година, откакто МВР пусна в действие новата система на "Сименс" за паспорти с биометрични данни. В този ден са били произведени 4 лични карти, 2 паспорта с чип и нито една шофьорска книжка. Към 23 март т. г. системата отчита, че вече са издадени 3 819 980 документа.

Но затишието пред гишетата не успокоява никого в паспортните служби. От Нова година насам седмица след седмица заявленията за смяна на документите намаляват. За първите 20 дни на март т. г. са подали искания към 90 000 българи, докато за същия период през февруари са били 130 000, през януари - 150 000, през декември 2010 г. - 170 000.

Тази статистика плаши експертите от БДС. Те притежават точния брой на документите, издадени през 2000 и 2001 г. и изтичащи през 2010 и 2011 г. Данните сочат, че пикът на невалидните лични карти наближава през ноември (243 000), декември (277 000) и януари 2012 г. (276 000). Това е така, защото крайният срок на предишната подмяна е бил до края на 2001 г.

В БДС са изчислили, че ако се запази спадащият брой на заявленията, в края на есента, когато завали първият сняг, ще се извият километрични опашки. Най-напред във Видин, Габрово, Монтана, Перник, Търговище, Хасково и Ямбол. А после в София и някои други големи градове, в които хората масово са решили да чакат последния момент.

 

„Стандарт": Цунами с колите

Японското цунами ще удари и цените на новите коли по цял свят. Повечето западни автогиганти като "Дженеръл мотърс", "Пежо-Ситроен" и "Опел" внасят части от Страната на изгряващото слънце. Без тях те не могат да сглобяват моделите си. Трусът в Япония обаче затвори местните заводи и западните компании закъсват за електроника и други компоненти. Заради намаленото производство в Европа и Америка продавачите на нови коли съвсем скоро ще вдигнат цените, прогнозират експерти. По изчисления на IHS Consulting заради Япония от конвейерите ще слезнат с около 600 000 автомобила по-малко до края на март. Ако не бъдат намерени алтернативи, пазарът може би ще се свие с около 30% към средата на април, когато се очаква големите заводи да изчерпят наличните си запаси от авточасти.

„Стандарт": Малкият бизнес се връща в гаражите

Ренесанс на гаражния бизнес. Това отчитат брокерите на имоти в последните месеци. С 25% е скочило търсенето под наем на малки помещения в кварталите, подходящи за фризьорски и козметични салони, бакалии, шивашки и обущарски ателиета. Данните са на компанията "Адрес Недвижими имоти" за последните три месеца. Най-активни да наемат пустеещите доскоро помещения са занаятчии или безработни. Усиленото търсене обаче не е довело до по-високи цени заради ограничените финансови възможности на наемателите. Цената продължава да е обект на много сериозни преговори, обясни изпълнителният директор на "Адрес" Цветелина Тасева. Заради кризата много хора са се отказали да си купуват нови дрехи и обувки. Затова има голям интерес към услугите на шивачи и обущари. Вместо в мола или в скъпарските заведения в центъра на града хората предпочитат да се видят с приятели в кварталното кафене и да пазаруват в бакалията. За да е по-близо до клиентите пък, дребният бизнес излезе от ателиетата и ги замени с помещения на партера, коментира Тасева. Съживяването е факт не само в крайните квартали, но и в по-престижни райони като "Лозенец", "Борово" и "Иван Вазов". Най-търсени са малките помещения от 25-30 кв. м. Задължително условие е те да са близо до ключови места в квартала - спирка на градския транспорт, детска градина, училище, пазар или пощенски клон. Броят на отдадените помещения за първите три месеца на годината е нараснал с 15%, отчитат от компанията. През последните две години цената за наемането на подобни помещения по основните квартални улици е паднала с 45%. Средно 6 евро на месец струва квадратният метър в момента. Наемателите разчитат преди всичко на факта, че услугите им не са силно застъпени в моловете и ако ги има, рядко се вписват във финансовите възможности на потребителите, обясниха от "Адрес". Ниските цени пък са причина към партерните помещения да обърнат поглед и зъболекари, нотариуси и туристически агенции. Там се нанасят магазини за дрехи втора употреба, както и закусвални. Сред най-новите наематели са хора, които продават собствено производство хранителни продукти. Това се вписва в съвременните еко- и биотенденции.

„Монитор": Пълним реките с минерална вода

Под 24% от минералните ни води се използват, останалите се изливат безполезно в реките и морето. Това показва анализът, върху който експертите на екоминистерството разработват Водната стратегия на страната. Всяка секунда от земята ни извират над 5600 литра кристално чисти минерални води с различен състав и температура. Но в момента едва за 1900 л могат да се издадат разрешителни за използване. Останалите над 76% дори не са достатъчно проучени, признава шефът на дирекция „Води" в екоминистерството Асен Личев.

За 102 находища, изключителна държавна собственост, вината за това е у ведомствата, а за 138, които са общински, отговорността е на местната власт.

 

„Монитор": Пускат метрото два месеца предсрочно

Метрото от „Надежда" до „Лозенец" ще бъде пуснато два месеца предсрочно. Това обещаха строителите на тунела - турската компания „Доуш иншаат" на премиера Бойко Борисов, който направи поредна проверка на обекта вчера. Така от юли 2012 година столичани ще могат да вземат разстоянието между двата квартала само за 15 минути.

 Два месеца предсрочно ще бъде пусната и отсечката от квартал „Младост" до бул. „Цариградско шосе", чиито изпълнители са „Трейс". Подземната железница там ще заработи през юни догодина, обясни по-късно шефът на „Метрополитен" Стоян Братоев.

„Монитор": Съпруги на мутри забогатяват от дълъг брак

Съпруги на мутри стават по-богати с продължение на брака си. Все повече български богаташи решават, че половинките им ще получават по-големи обезщетения при развод, ако семейният им живот е продължи над 5 години. Условието, което е твърде популярно в САЩ, е записано в брачния договор на българските двойки, който те са подписали пред нотариус и после са заверили в Агенцията по вписванията.

От 1 октомври 2009 година у нас Семейният кодекс позволява на партньорите да поделят имуществото си и да определят режим на семейна собственост. Две години след приемането на законовата промяна обаче подписването на брачен договор си остава най-рядко избираният начин за разпределяне на фамилните богатства.

 

„Дневник": Парите от Сребърния фонд тръгват към борсата

Две години след създаването на Сребърния фонд, през които средствата за бъдещите пенсионни дефицити на практика не се управляваха, Министерството на финансите реши да променя условията за управлението им.

Работна група подготвя промени в закона, които ще позволят фондът да инвестира в акции и облигации на български компании, съобщи зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева вчера.

Сребърният фонд беше създаден в края на 2008 г. Той трябваше да акумулира средства от приватизацията и концесиите, които да се управляват активно и да гарантират изплащането на държавните пенсии след 10 - 15 години, когато ще се отворят големи дефицити в солидарната система заради застаряването на населението. Досега в него са набрани 1.7 млрд. лв., като за цялата 2010 г. са внесени общо 57.2 млн.

 

„Сега": Депутат от ГЕРБ се опита да прокара скандални права за шефа на ВАС

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев направи неуспешен опит да прокара извънредни правомощия на председателя на Върховния административен съд (ВАС). Текстовете, подписани от Радев и колегата му Красимир Ципов, се появиха неочаквано при обсъждането на правителствения проект за промени в Закона за съдебната власт.

В същото време съпругата на Радев - Мария, печели конкурс за главен секретар на ВАС, което е най-високата административна длъжност. По информация на сп. "Правен свят" Мария Радева е класирана на първо място сред 8 кандидати. Тя е заемала същата длъжност и преди конкурса, но като и.д., назначена от председателя на ВАС Георги Колев. Съдът гледа делата срещу актовете на властта, в това число и т.нар. изборни дела - когато се оспорват резултати от вота. А главният секретар ръководи работата на администрацията на ВАС и е пряко подчинен на председателя на съда.

Скандалните поправки в съдебния закон са вкарани изненадващо между първо и второ четене от Радев и Ципов. Това е направено, докато парламентът е гледал правителствения проект за промени в същия закон. Скандал в правната комисия в края на миналата седмица доведе до оттеглянето на "частните" поправки. Смисълът им е, че председателят на съда може да мести и командирова съдии по свое усмотрение, без да се съобразява с тяхното желание и с решението на пленума.

 

„Дума": Изборен шамар за Меркел и Саркози

Германският канцлер Ангела Меркел претърпя унизителна загуба на изборите за Ландтаг в провинциите Баден-Вюртенберг и Рейнланд-Пфалц. Консерваторите от Християндемократическия съюз взеха едва 39% на гласовете, докато Зелените бяха подкрепени от 24,2% от населението - рекорден резултат в историята на партията. Социалдемократите останаха трети (23,1%), а Свободната демократическа партия едва успя да прескочи петпроцентната изборна бариера със своите 5,3 на сто.

Резултатите, според експертни оценки, подсказват и сериозна опасност от загуба за ХДС и на федерално ниво, тъй като силните позиции в югозападната част на страната винаги са били задължително условие за победа и на националните избори. Промяната в настроението на избирателите подсказва и силното недоволство от политиката на правителството по отнощение на еврото, данъчната политика и реформите в Бундесвера. Въпреки съкрушителната загуба канцлерът Меркел заяви, че не планира промени в кабинета.

Същевременно във Франция консервативната партия на президента Никола Саркози също претърпя загуба. На втория кръг от местните избори Социалистическата партия спечели 36%, което даде сериозен тласък за президентската кампания през 2012 г., докато Съюзът за народно движение остана втори с 18,89 на сто от гласовете. Крайнодесният Национален фронт участва в 1/4 от кантоните, но на места взе над 40% от вота.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини