Губим по лев на всеки 100 в банка. Преглед на националния печат

„24 часа": Губим по лев на всеки 100 в банка

 За първи път от 2 години насам инфлацията мина лихвите по депозитите. Това означава, че губим от всеки спестен лев в банка. 5,6% е годишната инфлация през март, съобщи Националният статистически институт. Средната лихва на масовите стандартни 6-месечни депозити пък е около 4,5 на сто. Така излиза, че инфлацията ни изяжда по над лев от всеки 100, сложени на влог в банка. Поскъпването на живота у нас е рекордно от февруари 2009 г., показа проверка на 24 часа . Тогава годишната инфлация е била 6 на сто. Винаги след това показателят е бил под сегашните нива.

„24 часа": "Кремиковци" продаден на 26-годишния Лъчезар

Активи на фалиралия металургичен комбинат "Кремиковци" са продадени на единствения кандидат на днешния търг - софийската компания "Елтрейд къмпани", за началната цена - 316 млн. лв.

Едноличен собственик на "Елтрейд къмпани" e 26-годишният Лъчезар Варнаджиев. Той не участва в други фирми.

Името на Лъчезар Варнаджиев присъства на сайта на столичната фирма "Лупо инженеринг", където той е записан като проектант конструктор. Позвънихме на телефоните на фирмата, откъдето ни обясниха, че Варнаджиев е напуснал през 2010 г., но са пропуснали да махнат името му от сайта (виж факсимиле в галерията).

Днес е четвъртият поред опит за продажба на активи на комбината, който синдикът на дружеството Цветан Банков организира.

Сумата от 316 млн. лв. е с 20% по-ниска от старта на предишното наддаване на 7 февруари. Цената на обособената част от имуществото на комбината на първия търг през септември беше 565,5 млн. лева - 45% по-ниска.

„Сумата трябва да се внесе до 18 април", обясни Цветан Банков.

 

„Труд": Кърската работа скара партиите за вота

ГЕРБ, БСП и ДПС се скараха на коя дата да се проведат местните и президентските избори.

След консултациите при президента Георги Първанов за назначаване на Централната избирателна комисия (ЦИК) стана ясно, че от ГЕРБ твърдо държат да пускаме бюлетини за кметове и държавен глава на 23 октомври. От БСП обаче предлагат това да стане на 13 ноември. Соцлидерът Сергей Станишев се аргументира, че 23 октомври е твърде ранна дата, която съвпада с края на селскостопанските дейности, а септември е месец за довършване на отпуските и изпращане на децата на училище.

От ДПС извадиха друг ден - 30 октомври. "Преди деня на свети Димитър хората не трябва да бъдат ангажирани с избори", добави зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. - Още повече, че тогава свършва и кърската работа."

От ГЕРБ обаче подозират, че президентът Първанов ще се "заиграе" с ДПС и ще насрочи вота за 30 октомври. "Така балотъжът ще съвпадне с Курбан байрама на 6 ноември и стотици наши сънародници ще се завърнат от Турция в България", коментира ГЕРБ-ер.

Зам.-председателката на парламентарната група на управляващата партия Искра Фидосова призна, че в ГЕРБ обсъждат имената на двама мъже и една жена за кандидат-президент. Станишев пък обяви, че формулата "тройна коалиция" за "Дондуков" 2 не е удачна заради лошия образ, който й бил създаден.

От РЗС пък предоставили на Първанов диск с аудиозапис, от който се чува как "ярки представители на ъндърграунда, някои от които в момента са в следствените арести или в затворите, са купували гласове за ГЕРБ", обяви лидерът Яне Янев.

 

„Труд": Костов подозира, че Дянков е в самозаблуда

Вицепремиерът Симеон Дянков вероятно се надява, че критериите на Европа за безопасността и заключенията на консултанта HSBC за АЕЦ "Белене" ще се различават от това, което премиерът Бойко Борисов си мисли. Това допусна съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов, попитан за новата позиция на финансовия министър, който досега не бе сред поддръжниците на проекта. "Освен ако вицепремиерът не се самозаблуждава съзнателно, за да оправдае промяната на позицията", допълни Костов. Подписването на договор с консултант бившият премиер нарече "компромис".

Тъмносините обявиха, че нито една от управленските стратегии на властта не отговаря на резултата от преброяването на населението. Резултатът е, че публичните структури не са адекватни, в това число и планът за реформи на ГЕРБ, което ще хронифицира проблемите.

ДСБ и СДС водят преговори за явяване с единна регистрация на президентските и местните избори, обяви Костов. Тъмносините се надяват до края на април да има решение и кандидати. Залогът за ГЕРБ на президентския вот бил, ако спечели - с чия подкрепа, а ако загуби - какво става с управлението му.

 

„Стандарт": Народът VS агнетата

Народът въстана срещу агнетата. След като недоволството срещу скъпите горива се изсипа под формата на виртуални протести и шествия на живо из улиците на страната, дойде ред и на бунта срещу мръвките. Апел към бойкот на скъпото агнешко тръгна в социалната мрежа Фейсбук, където напоследък се случват всички тихи и по-шумни революции. "Спасете агне, спестете пари", зове организаторът на каузата, който се подвизава под псевдонима Черната Овца. Засега поддръжниците на каузата му не са много, но се очаква те да се увеличат. Призивът е вместо агнешко да ядем кюфтета, защото излиза по-евтино. Дори да не бъде подкрепена онлайн, инициативата на Черната Овца като нищо ще проработи дори по-добре в реалния живот. Причината е драстичното поскъпване на крехкото месо, което традиционно слагаме на трапезата по Великден и Гергьовден. Търговци отчетоха, че само за ден агнешкото е направило лъвски скок и цената му вече е почти двойно по-висока, отколкото в края на миналата седмица. Доскоро котлетите и плешките се търгуваха за 10-12 лв., а в момента килограмът достига до рекордните 19,80 лв. И то в търговски вериги, от които зареждат ресторантите и малките магазинчета, алармираха разтревожени читатели на "Стандарт". Ако в обектите на едро агнешкото е 20 лева, колко ли ще струва в бакалиите, питат се купувачите.

„Стандарт": Кремиковци на скрап

"Кремиковци", който дълги години замърсяваше София, ще бъде нарязан на скрап за старо желязо. Активи на фалиралия металургичен комбинат вече имат нов собственик - софийската компания "Елтрейд къмпани". 26-годишният Лъчезар Варнаджиев, който е едноличен собственик на "Елтрейд къмпани", беше единственият кандидат, явил се на търга, проведен вчера в административната сграда на комбината. Той ще трябва да плати 316 млн. лв. по сделката. Сумата трябва да бъде внесена до 18 април по сметка на синдика. Кредит за сделката е отпуснат от Първа инвестиционна банка, казаха източници на "Стандарт". Варнаджиев пристигна в "Кремиковци" към обяд с напълно редовни документи, че "Елтрейд къмпани" е внесла изискуем задатък от 31,6 млн. лв. Така фирмата бе допусната за участие. Синдикът изчака до 14 часа, когато изтече крайният срок за внасяне на депозита, необходим за участие в търга. Друг кандидат обаче не дойде. Така само няколко минути след като часовникът удари 14 часа, Варнаджиев подписа документите пред погледа на синдика Цветан Банков, който демонстрира видимо добро настроение от сделката. След финалните думи на Банков, на когото предстои да се разплати със 7000-те кредитори, Лъчезар Варнаджиев напусна незабавно сградата, без да говори с медиите.

„Монитор": КАТ ни щрака с камери в таксита

Таксита агенти, които са оборудвани с мобилни камери и радари, да снимат нарушителите по пътищата. Тази идея се обсъжда от експертите в „Пътна полиция" след последната жестока катастрофа с мотор на Околовръстното шосе, при която загинаха на място двама души, съобщи пред „Монитор" инспектор Димитър Мичев от сектор „Пътен контрол" в главна дирекция „Охранителна полиция". Целта e жълтите коли под прикритие да имат всички отличителни знаци като истинско такси, но да бъдат шофирани от полицаи.

В автомобилите под прикритие няма да се качват пътници, а ще се използват само за нуждите на КАТ.

Причината за нестандартния начин за контрол е, че голяма част от мотористите с пистови мотори, развиващи скорости от 250 км в час и нагоре, доскоро отказваха да спират на стоппалките.

Затова от „Пътна полиция" вече са подготвили редица мерки, за да се справят с проблема. Използването на такси агент е само една от тях.

„Много по-лесно ни е примерно с такава кола да спрем на една бензиностанция, където знаeм, че нощем се събират мотористи и правят гонки и да снимаме.

 

„Монитор": Яне фалшифицирал 200 000 подписа

РЗС са фалшифицирали близо 200 000 подписа от подписката за провеждане на референдум за Велико народно събрание. Това съобщи вчера бившият областен координатор на Яне Янев в Силистра Здравко Георгиев на специална пресконференция в Народното събрание. Той лично бил принуден да фалшифицира 17 500 подписа, като след това е трябвало да унищожи предварително подготвения му списък. Той обаче излъгал, че го е  унищожил и представил документа на полицията и председателя на парламента Цецка Цачева.

„Монитор": Бургаският съдия остава окончателно на топло

Замесеният в пране на пари и имотна афера за милиони председател на Административния съд в Бургас остава окончателно зад решетките. Атанас Вълков ще трябва да търка наровете, докато тече разследването срещу него, реши вчера състав на Софийския апелативен съд. Магистратите потвърдиха изцяло мотивите на предходната инстанция, като допълниха обаче, че Вълков е извършил още по-тежко престъпление от това, в което е обвинен. В определението си съдите допълниха, че обвинението все още е само работно и би могло да прерасне в още по-тежко.

В момента Вълков отговаря пред закона за помагачество в „пране на пари" и фалшифициране на документи, с които се е опитал да продаде имот в Несебър за близо 5 млн. лева. Прокуратурата смята възрастната му майка Руска Вълкова за основен играч в схемата, тъй като сделката се извършвала от нейно име. Синът й само движел нещата с документите.

 

„Дневник": Фирма на един месец купи "Кремиковци"

На четвъртия опит за продажба на производствените активи и площадката на "Кремиковци" за тях най-накрая се намери купувач - фирма, създадена преди един месец, в тесни взаимоотношения с една от най-големите компании за изкупуване на скрап и финансирана от Първа инвестиционна банка.

На търга във вторник "Елтрейд къмпани" се оказа единственият явил се кандидат. Той ще вземе активите без наддаване срещу началната цена от 316 млн. лв., с 45% по-ниска от първия търг през септември м.г. Синдикът Цветан Банков обяви, че е внесен депозит от 10%, а цялата сума трябва да се плати по специална сметка до 18 април. Банков не даде информация за купувача.

"Елтрейд къмпани" е създадена на 8 март тази година с капитал 20 хил. лв. и основна дейност търговия с черни и цветни метали. Няма данни за активите на компанията. Неин едноличен собственик е 26-годишният дипломиран строителен инженер Лъчезар Варнаджиев, който подписа документите в търга.

„Сега": Абсолютно начинаещ бизнесмен купува "Кремиковци" за 316 млн. лв.

Четвъртият пореден опит за продажба на фалиралия "Кремиковци" се оказа успешен - поне засега. 26-годишният Лъчезар Варнаджиев, собственик и управител на "Елтрейд къмпани" ЕООД, се яви на търга, организиран от синдика на комбината Цветан Банков вчера, и потвърди, че е готов да плати 316 млн. лева. И като единствен кандидат, внесъл задължителния депозит (31.6 млн. лева), бе обявен за победител без наддаване.

Купувачът е доста странен и поставя много въпроси около сделката. "Елтрейд къмпани" е регистрирана на 8 март - очевидно специално за покупката. Капиталът й е 20 000 лв., а предметът - търговия с метали. Самият Варнаджиев също е абсолютно начинаещ бизнесмен - за него се знае само, че е роден през 1985 г., че наскоро е завършил УАСГ и че за кратко е работил като проектант в "Лупо инженеринг" ЕООД. Пред сайта investor.bg бившият му шеф от "Лупо" изразил искрено удивление от новото поприще на младия инженер, а колеги на Варнаджиев от проектантската компания обясниха, че "в момента Лъчо е служител на фирма "Надин".

 

„Дума": Ще хранят бедни с конфискувани храни

Конфискуваните храни, които са годни за консумация, ще отиват за социалнослабите. Това обяви вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. Идеята идва от Асоциацията на месопреработвателите. У нас ще бъде саздадена т.нар. хранителна банка, каквито има в много страни по света. Хранителната банка e звено между произведените храни, които се изхвърлят от супермаркети и заведения за хранене, и хората, които реално се нуждаят от тях. Дарената храна трябва да се съхранява в складови помещения, предоставени от бизнеса. Все още идеята очаква подкрепа от социалния, икономическия и финансовия министър.

Бизнесът предлага стоките с изтичащ срок на годност, след като бъдат изтеглени от търговската мрежа, да бъдат освободени от ДДС. Сега търговците плащат ДДС и на изтеглените продукти, които трябва да се унищожат. И сега безопасни храни, които са конфискувани при проверки заради нарушения, се даряват на социални домове.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов съобщи, че от началото на април досега са направени над 1700 проверки от неговите хора. 100 000 яйца вече са иззети и унищожени, а 16 тона конфискувани пилешки бутчета, които са годни за консумация, ще бъдат дарени на различни социални домове. От 18 април ще заработи горещ телефон за подаване на сигнали за нередности, свързани с храните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини