„Дума": 200 000 души не искат да живеят в България. Преглед на националния печат

„Стандарт": Митрева дава оставка през сълзи

Шефката на НОИ Христина Митрева изчете през сълзи оставката си. Тя се изправи пред депутатите от ГЕРБ вчера и обяви с насълзени очи решението си да напусне поста. Както вицепремиерът Симеон Дянков обяви в понеделник, Митрева трябваше да бъде изслушана от депутатите на ГЕРБ заради искането на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. В началото дамата отказа да напусне поста си, както и да бъде пенсионирана. Въпреки това пред цялата група на мнозинството вчера тя връчи оставката си и я прочете на висок глас, разказаха за "Стандарт" депутати. "В стаята се усещаше някаква враждебна атмосфера и никой не стана и не каза една дума в защита на Митрева. Дори социалният министър Тотю Младенов мълчеше през цялото време", разказаха някои от възмутените депутати.

 „Новинар": "Продаваме" чуждите студенти като футболисти

След като продаваме футболисти в чужбина с трансфер, защо да не го направим и със студентите. Това запита премиерът Борисов по време на връчването на наградите от Националния конкурс за иновативно предприятие на годината. Според него би било добре, ако държавата ни обучи повече чуждестранни студенти, които впоследствие да „продаде".
В отговор просветният министър обеща да се облекчи приемът на чуждестранни студенти в нашите висши учебни заведения. Според него идеите ще бъдат разгледани от Министерския съвет до 5 юни. Игнатов добави, че има голям брой българоговорещи в Африка, арабския свят и Азия, и подобни промени биха помогнали на младите хора там да потърсят алтернатива в българското образование.

„Дума": БСП започва консултации за вот на недоверие

БСП започва консултации за вот на недоверие. Това обяви вчера лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Идеята на левицата дойде, след като Конституционният съд отмени част от парламентарния правилник като противоречащ на основния закон и освободи пътя на опозицията да иска оставката на кабинета.
В решението на магистратите пише, че опозицията може да иска вот на недоверие към кабинета, след като Министерският съвет сам е поискал вот на доверие за цялостната си политика. ДУМА припомня, че през февруари кабинетът поиска вот на доверие за цялостната си политика от Народното събрание. Така те изпревариха БСП, които искаха оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов и подготвяха вот на недоверие за политиката по сигурността на правителството заради скандала с изтеклите СРС-та.

„Новинар": "Атака" предизвика скандал в Батак

Скандал бе предизвикан в Батак от представители на партия "Атака", съобщи БНР. Вторник бе определен за ден за почитане на баташките новомъченици. 10 от поддръжниците на Волен Сидеров обаче са нахлули в сградата на общината и започнали да обиждат чиновниците, понеже не им било дадено разрешение за провеждане на митинг.
След нахлуването на атакистите, полицията веднага се намесила и предотвратила нарушаване на обществения ред на централния площад в града, където се е провеждал празничен концерт. В присъствието на Волен Сидеров е бил направен опит да се проведе митинг, който партията организира в памет на българите - жертва на турския геноцид в Османската империя.

„24 Часа": Намериха изчезналия Стефчо в чувал зад мола

"Намериха ли го", изхлипа човек на колело, който не приличаше на себе си от мъка.
Дядото на изчезналия в петък 6-годишен Стефан Стоянов от Варна заплака и подкара към дома си на километър надолу, за да занесе новината за смъртта на внука си.
Тялото било в завързан черен найлонов чувал. В началото полицаите помислили, че е друго дете.
Цветовете на дрехите не отговаряли на описания червен анцуг и черна фланелка, с които Стефан изчезна.
Само аутопсията ще покаже със сигурност чий е трупът, застраховат се криминалисти. Възможно е бабата на детето Севда да е объркала цветовете.

„Труд": Зрелостниците пишат за „Книгите" на Далчев

Над 67 000 зрелостници полагат задължителна матура по български език и литература. Творбата, върху която те трябва да създадат аргументативен текст, интерпретативно съчинение или есе е стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев.
Това съобщи Милена Иванова, главен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката.
Генерирането на теста започна в 5.40 часа, като по време на генерирането се видяха само номерата на компонентите. След това тестът беше сглобен.
Идеята е да се спре предварителното зазубряне на теми, както и опитите за научаване на формулировките чрез вътрешен човек от министерството, както стана на миналогодишния изпит. За целта експертите са приготвили 30 различни теми.

 
„Дума": 200 000 души не искат да живеят в България

200 000 души са заявили, че "просто не искат" да живеят в България и желаят да напуснат страната. Това сочат данните от проучването "Българската диаспора в Западна Европа - трансгранична мобилност, национална идентичност и развитие" на Института за икономически изследвания към БАН, оповестено от зам.-директора му доц. Веселин Минчев.
Ако преди влизането ни в ЕС основен мотив за миграция е било търсенето на по-добър икономически стандарт и професионална реализация, то сега нашенците твърдят, че "просто не искат" да живеят тук, алармира доц. Минчев. Той припомни, че предишното изследване на миграционните нагласи е правено през 2007 г. "Сега личните причини и икономическия стандарт намаляват като мотив за миграция, което означава, че вероятно хората са изгубили илюзиите си", анализира ситуацията експертът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини