Вдигат пенсии и заплати заедно. Преглед на националния печат

„24 часа": Зам.-шеф на митниците с две фалшиви дипломи

Бившият зам. - шеф на агенция Митници по време на тройната коалиция Румен Божинов, известен сред митничарите като Цайса, е заемал поста цели три години с фалшиви дипломи за висше образование, научи 24 часа . Истината лъснала, след като срещу Божинов започнала проверка на отдела за борба с корупцията по висшите етажи на властта в ДАНС преди 10 месеца Разследването установило безспорно, че двете дипломи за висше образование, които Цайса представил при назначаването му за зам. - директор на митниците на 13 юли 2006 г., са фалшиви. Едната е от Висшата специална школа на МВР.

„24 часа": Лазар Груев поиска от съдиите да говорят

Груев призова ръководителите на съдилищата да обясняват актовете на съда, „защото се появяват неистини", като припомни отправения упрек към него от премиера Бойко Борисов м.г., че на съвестта му трябва да тежат труповете на Килърите, защото член на бандата бил осъден на пробация.

"Оказа се, че пробацията е постановена след споразумение с прокуратурата за доброволно предадено незаконно оръжие", каза Груев.

575 473 са приключените от съдилищата дела за 2010 г., сочи докладът, представен от шефа на ВКС.

По 496 026 съдиите са се произнесли в 3-месечен срок. Има обаче сериозен проблем с недостига на съдии във всички съдилища, обясни Груев.

Конкурси за магистрати не са провеждани от януари 2009 г. В същото време броят на разгледаните дела през 2010 г. се е увеличил с 15% спрямо 2009 г.

Статистиката показва бум на гражданските дела. ВКС се е произнесъл по 14287 спора между граждани и фирми.

 

„Труд": ГЕРБ и БСП си правят шоу за боклука

Истински екшън заради боклука на столицата се разигра между ГЕРБ и БСП в местността Садината край софийското село Яна.

Социалисти, воглаве с лидера Сергей Станишев, се подредиха на голата поляна, за да напомнят за неспазено обещание на премиера Бойко Борисов от кметските му години. Те се гласяха бутафорно да прережат лентата на несъществуващия завод за смет. Неочаквано от пътя с бясна скорост и сирена "Виу, виу" долетя спешна помощ. ГЕРБ-ери водеха лекари - да прегледат поболелите се от амнезия бесепари, които всъщност били виновни за боклука. И така артистично отговориха на шоуто на социалистите.

Столичните общинари от ГЕРБ Малина Едрева, Робърт Янакиев и Николай Стойнев изненадаха с появата си и социалистите. Някои от непосветените в червения сценарий дори за секунди помислиха, че линейката е част от замисъла на БСП. И са ангажирали актьор, който да играе Бойко Борисов. Всички обаче разпознаха съветника Робърт Янакиев и заблудата се разсея.

"Чухме, че тук има хора със здравословни проблеми, затова доведохме медицински екип - някой си е загубил паметта", обяви пред журналистите Янакиев. Никой от червените обаче не се разпозна и не се подложи на преглед при преоблечените като лекари ГЕРБ-ери.

"И пътят, по който дойдохте дотук, е финансиран от Столична община", не се даваше Янакиев. Станишев небрежно стоеше встрани и с насмешка хвърляше "по едно око" на ставащото. Доведеният от БСП ромски оркестър самоотвержено блъскаше на тъпаните и разпъваше акордеона в ритъма на чалга хита "Камъните падат". Но показа въображение, в крачка направи кавър и под напеклото слънце ехтеше накъдреният рефрен "Щях да работя тууукаааа". Такъв надпис имаше и върху черните фланелки на червените симпатизанти, облечени като работници в завода.

 

„Труд": Адресната регистрация подлуди граждани и общинари

Промените в Закона за гражданската регистрация буквално подлудиха пловдивчани и отвориха допълнително доста работа на експертите в шестте районни кметства под тепетата.

От около 2 седмици всеки, който си сменя адреса, трябва да представи оригинален документ за собственост и да предаде копие от него, което ще се съхранява 5 години в общината.

На ден минавали средно по 10-15 пловдивчани, желаещи да променят адреса си. Имало и доста случаи на граждани, които пред гишетата се отказвали от тези свои намерения заради усложнените процедури.

"Налага се да четем нотариални актове, въпреки че според длъжностните характеристики нямаме такова задължение и право. Но това е бял кахър на фона на останалите неразбории, с които всекидневно се сблъскваме. Като замисъл: да се сложи край на многобройните адресни регистрации, законът е добър, но практическото му прилагане е доста трудно. Има доста недомислици и регистрацията стана доста сложно нещо", твърди главен специалист в отдел ГРАО под тепетата.

В Пловдив има и доста случаи на откази от пререгистрация, тъй като собственикът или някой от съсобствениците живеел в чужбина. По същата причина живеещи на село възрастни хора не можели да си получават пенсиите на предишните адреси в Пловдив, тъй като наследниците им, на които били прехвърлили имотите си, били от няколко години зад граница.

 

„Стандарт": Бойко вдига пенсиите за ЧРД

Бойко развързва кесията. Глътка въздух в кризата обеща премиерът. Сметките позволяват да вдигнем от 1 юли минималната работна заплата от 240 на 270 лева, съобщи Борисов. Решението ще бъде взето от кабинета в сряда.

"До 10 дни ще е ясно и с колко ще вдигнем пенсиите", каза още Генерала, който на 13 юни празнува ЧРД. "Увеличението им ще е постоянно, а не за изборите", подчерта Бойко. И допълни: "Правим го, когато икономиката започва да излиза от криза, за да не банкрутираме като съседите и да не действаме популистки като Станишев и компания". Два варианта за скок на пенсиите - с 5 или с 10%, обсъжда кабинетът със синдикатите. При първия минималните пари за старост ще се увеличат от 136 на 142,80 лв. При втория най-малката пенсия ще е 149,60 лв. Максималното увеличение ще е 35 лв.

 

„Стандарт": Враца иска Миро за кмет

Няколко месеца преди изборите врачани вече избраха своя кмет. Земеделският министър Мирослав Найденов е най-предпочитан за градоначалник, а местните са категорични, че ще гласуват като един за него. Хората са на мнение, че Найденов ще се кандидатира за кмет на Враца и дори се обзалагат, че овакантеното място в аграрното министерство ще бъде заето от председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Въпреки че слухът за кметската кандидатура на земеделския министър се опровергава и от него, и от депутати от ГЕРБ, залозите се вдигат.

„Монитор": Вдигат пенсии и заплати заедно

Всички пенсии ще бъдат вдигнати до няколко седмици, а минималната работна заплата ще стане 270 лв., съобщи премиерът Бойко Борисов. Увеличението по думите му е възможно благодарение на по-добрите приходи в хазната. За ръста на минималното възнаграждение, което сега е 240 лв., правителството ще осигури над 20 млн. лв.

Премиерът добави, че старт на процедурата по увеличението ще бъде даден още на следващото заседание на Министерския съвет в сряда. До няколко седмици предложението щяло да бъде внесено и в парламента. До 10 дни щял да се изясни и механизмът за увеличаване на пенсиите.

Повишението им няма да бъде еднократен акт за да няма обвинения в предизборен популизъм, каза още Бойко Борисов, който вчера посети Аксаково.

„Монитор": Лекуват ни с безплатни стволови клетки

Стволовите клетки стават безплатни от есента. С преливането им без пари ще могат да бъдат лекувани страдащи от 80 тежки болести, като левкемия, ревматоидни заболявания, диабет от втори тип и анемии. Това съобщиха от Александровска болница, където скоро ще заработи първата в страната държавна банка за съхраняване на животоспасяващия  биологичен материал.

Със създаването й ще бъдат спасявани стотици човешки животи всяка година, подчерта проф. Драган Бобев - директор на болницата по Детска онкохематология, която заедно с Александровска и Университетската акушеро-гинекологична „Майчин дом" в София я създадоха по съвместен проект.

България е от малкото страни, в която такава държавна структура нямаше. Малцина пациенти могат да си позволят сега да замразяват стволови клетки на частно. По тази причина хиляди българи си отиват всяка година от този свят, коментира той.

„Монитор": Отровни дюнери вкараха 8 деца в спешното

Осем ученици се натровиха с пилешки дюнери в Петрич. Опасност за живота им няма, още снощи състоянието им е било овладяно, научи „Монитор".

Четири от децата са петокласници от град Гълъбово и били на екскурзия в южния град.  След като разгледали къщата на баба Ванга и други забележителности, се приготвили за пътуване към Благоевград. Около 19 ч 12-годишните тийнейджъри Денис Н., Божидар П., Емил Й. и Милен Г. и други петима техни съученици похапнали пилешки дюнери в заведение срещу хипермаркет "Билла" в Петрич и потеглили с автобуса към хотел "Алфа" в Благоевград. Към 22 часа обаче усетили силни болки в корема, а четиримата започнали и да повръщат. Учителите на минутата организирали транспортирането на децата до Спешния център в Благоевград.

"Снощи приехме четири 12-годишни момчета с хранителна интоксикация и с температура. Те бяха унили и отпаднали, но вече са добре и нямат температура. При постъпването в отделението и вчера сутринта им взехме по две посевки, информира д-р Лиляна Несторова, шеф на инфекциозно отделение към МБАЛ в Благоевград. Момчетата вече са в добро състояние, но ще останат на стационарно лечение поне още 3 дни. Ще чакаме микробиологичните резултати, заключи д-р Несторова. При тях в болницата остана и една от учителките, която е и майка на едно от натровените деца. Останалите отпътуваха в неделната сутрин за Рилския манастир, а от там за Гълъбово.

Същия следобед, в събота, в петричката болница "Рокфелер" бяха приети спешно други четири момчета и момичета на възраст от 10 до 17 години след натравяне пак с дюнери.

„Дневник": Заразата засегна и българския бизнес - цените падат

Разрастващата се криза със заразата от ешерихия коли в Германия започва да се усеща силно на българския пазар.

Производители на зеленчуци заявиха пред "Дневник", че търсенето на продукцията им намалява в цялата страна, изкупните цени също. Търговците засега държат цените, но споделят, че клиентите все по-често питат за произхода на стоката.

Засега са засегнати предимно собственици на оранжерии, но се очаква да има ефект и върху производството на открито, тъй като според бранша възстановяването на цените няма да се случи до излизането на първите полски зеленчуци на пазара.

Ефектът се усети в момент, когато германските власти обявиха, че най-вероятният източник на заразата е местна ферма за кълнове, а не някой от масовите зеленчуци като краставици, салати или домати. Това означава, че рисков става още един продукт, на също така и че първоначалните твърдения от Хамбург за заразени испански краставици или зеленчуци от чужбина може да се окажат напълно неверни.

 

„Сега": България иска от Еврокомисията 250 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

Нови 450 млн. евро за продължаване работата на Международен фонд "Козлодуй" е поискала България от Европейската комисия. Информацията на Mediapool бе потвърдена от министерството на икономиката, където по предварителни разчети се надяват 250 млн. евро от въпросната сума да отидат за извеждането от експлоатация на спрените четири реактора на АЕЦ "Козлодуй", а 200 млн. евро. - за енергийна ефективност.

При отказа си от първите 4 блока на АЕЦ-а България договори безвъзмездна помощ от 550 млн. евро, които пристигнаха на 4 транша през периода 2000-2009 г. В края на мандата си кабинетът "Станишев" започна преговори за допълнителни компенсации. В крайна сметка обаче ЕК одобри 300 млн. евро в началото на мандата на кабинета "Борисов", а първият транш от 75 млн. евро дойдоха през м.г.

 

„Дума": 2/3 от българите искат АЕЦ "Белене"

Две трети от българите са на мнение, че АЕЦ "Белене" по-скоро или категорично трябва да бъде довършена, сочат данните от проучване на Агенция "Афис". На противното мнение са 26 процента. 72% от пълнолетните граждани на страната подкрепят идеята за референдум за строителството на "Белене". На другия полюс са близо 15 на сто, а 13% нямат мнение. Половината от всички запитани заявяват, че със сигурност биха участвали в допитването, а 21 на сто твърдят, че по-скоро биха участвали. 15% по-скоро не биха отишли на референдум, а 7 на сто са категорични, че не биха взели участие в такова допитване.

Въпреки критиките на Синята коалиция срещу строежа на централата се оказва, че 50 на сто от синия електорат би дал положителен глас за изграждането на АЕЦ. Противниците на проекта в дясното пространство са 35%.

41% от всички запитани смятат, че народът е този, който трябва да взема окончателните решения, които касаят ключовите проекти на България. 23 на сто са на мнение, че този тип решения трябва да са консенсусни за всички институции.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини