„Ало, как си” за 28 млн. лв. Преглед на националния печат

„24 часа": Има арестуван за убийството на Яна

Столичната полиция е арестувала 30-годишен мъж за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, научи "24 часа" от три независими източника.

За задържания за зверското престъпление няма да се съобщават подробности, докато не стане готова много важна експертиза. Тя трябва да докаже безспорно, че именно заподозреният е удушил момичето, съобщиха разследващи.

Яна бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била бита и удушена часове след рок концерта на стадион "Българска армия" предната нощ. Днес се очаква задържаният да мине на детектор на лъжата, а по-късно прокурор да прецени дали да повдигне обвинение.

"Цветанов ми каза, че екип на МВР работи денонощно, вече стесняват кръга около убиеца и до няколко дни ще го хванат", каза вчера бащата на убитото момиче Явор Кръстев.

"Затвърдих убедеността си, че полицията работи с всички сили, за да открие убиеца на Яна, след като лично ми се обади г-н Цветанов", сподели вчера Явор Кръстев, баща на убитото в Борисовата градина момиче.

МВР шефът изказал съболезнованията си на сем. Кръстеви и уверил, че убийството ще бъде разкрито. По-късно през деня стана ясно, че вече има задържан. Кръстев обаче не знаеше.

"Цветанов ми каза, че екип на МВР работи без прекъсване вече 4 денонощия. Той непрекъснато следи работата и ги пришпорва", заяви Кръстев. Цветанов бил убеден, че разследването е на прав път и вече стеснява кръга около убиеца. Той уверил, че полицията ще вземе всички мерки за постоянна охрана на парковете в големите градове, включително и с видеонаблюдение.

 

„24 часа": Плащаме 28 млн. лв. за телефони на чиновниците

По два телефона се падат на всеки работещ в държавната администрация, разкри доклад за състоянието й през миналата година. Документът бе одобрен вчера от правителството.

Той съдържа данни, предоставяни от ведомствата. Според тях в администрацията работят 77 257 души, а се използват 149 274 активни телефонни номера. 71 138 са фиксирани, а 78 136 мобилни. Общият разход за тях възлиза на 28 494 336 лв. за година.

Според експертите на Съвета за административна реформа, ръководен от вицепремиера Симеон Дянков, за да се намалят разходите за телефони, е препоръчително да бъде активно въведено използването на интернет разговорите чрез изграждащата се национална мрежа на държавната администрация. Тя трябва да стане основна за общуването между ведомствата и чрез нея да се изгражда моделът за предлагане на електронни услуги за граждани.

В доклада се признава, че вместо все повече да използват интернет като евтин начин за общуване, много нисък процент чиновници са били обучени на електронно управление. Напротив, с 14,1% са намалели администрациите, ползващи електронни системи за документооборот.

В доклада пише, че е необходимо да се купят 8037 електронни подписа, с които администрацията да удостоверява издаваните от нея документи. Припомня се, че това е регламентирано в Закона за електронното управление и наредбите към него и министерствата трябва да заделят средствата.

 

„Труд": На мушката - съдебната власт

След година Румъния и България могат да бъдат разделени и едната да остане, а друга - не, с европейско наблюдение. Това даде да се разбере Европейската комисия, обявявайки днес докладите за правосъдието и вътрешните работи на двете страни, предаде кореспондентът ни в Брюксел Веселин ЖЕЛЕВ."За комисията всички опции са на масата, всичко е възможно", каза говорителят Марк Грей, запитан дали механизмът може да остане само за една от двете страни. "Разбира се, всичко ще зависи от оценките, които ние ще предприемем през лятото на следващата година. Няма да предрешаваме тази оценка, но всички възможности са отворени."

Това е петият пореден годишен доклад от въвеждането на механизма. На 10 страници политически документ и 20 страници техническа актуализация към него Брюксел прави същите констатации: политическа воля и ангажимент на българското правителство да следва стратегията на реформи, но и липса на убедителни резултати в борбата срещу корупцията и нужда от значително подобряване на общия резултат в борбата срещу организираната престъпност Оценките за Румъния са по-положителни.

 

„Труд": Чиновникът забогатява в кризата

Чии заплати растат в кризата с 36%? На чиновниците в Министерството на земеделието и храните!

Напук на официалните изявления, че заплатите в администрацията са замразени на нивата от 2008 г., подчинените на министър Мирослав Найденов сякаш живеят в Кувейт, където емирът повиши двойно парите на чиновниците в началото на годината.

През 2010 г. средната брутна заплата на държавен служител в агроминистерството е била 1056,40 лв., сочи годишният доклад за състоянието на администрацията, приет вчера от Министерския съвет. Документът е изготвен от администрацията на "Дондуков" 1 и е внесен на заседанието лично от министър-председателя Бойко Борисов.

 

„Стандарт": Ало, как си за 28 млн.

Тружениците с ръкавели избъбриха месечните пари за социални помощи на 100 000 българи. 28 млн. лв. струват на хазната разговорите за 2010 г. на чиновниците по жицата и GSM. Това става ясно от доклад за държавната администрация, приет от кабинета вчера. Крупната сума ясно показва, че освен разговорите по служба бюрократите са прахосали част от работното си време в лични раздумки.

Всеки чиновник има два телефона - мобилен и на бюрото си. 149 274 поста са обслужвали служителите през 2010 г. От тях 71 138 са стационарни, 78 136 - служебни мобилки. Около 16,8 млн. лв. са отишли за приказки по жицата, 11,6 млн. - за "ало" по GSM-а.

Тепърва администрацията започва да ползва услугата за разговор с телефон през интернет (VoIP), която значително ще свали разходите.

2 166 699 дни отпуск имат да ползват чиновниците, сочи още докладът.

„Стандарт": Изборите разцепиха църквата

Изборите разцепиха църквата. Само ден след като патриарх Максим забрани на свещениците да влизат в политиката, половината от тях скочиха срещу решението на Светия синод. Пръв на патриарха се опълчи отец Евгений от централния православен храм "Свети Димитър" в Сливен. "След Освобождението на България от турско робство първият кмет на Сливен е митрополит Серафим.

Ако погледнете снимките на първото Велико народно събрание, ще видите немалко хора с раса вътре", заяви за "Стандарт" отец Евгений. По онова време политиците са направили най-добрата ни конституция, която и до днес е основа на държавността у нас. Днес времето подобно, води се борба срещу българския народ и духовниците трябва да се намесят в политиката.

„Монитор": Чиновниците в отпуск 6000 г.

Близо 6000 календарни години неизползвани отпуски са натрупали държавните служители, става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2010 г., който беше приет на вчерашното заседание на правителството. Според него общо 2 166 699 дни отпуск имат да взимат чиновниците в държавната администрация, които наброяват 77 257. Все пак миналогодишната кампания на правителството за изчистване на натрупаните почивки е дала резултат, тъй като през 2009-а невзетите дни са били 2 742 868.

Повече от един служебен мобилен телефон се пада на чиновник става още ясно още от документа. Разходите за 78 136 джиесема покрива държавата, а стационарните номера, които се използват от администрацията, са 71 138. Годишно за сметките за телефони отиват почти 28,5 млн лв.

„Монитор": Мониторингът над България пада догодина

Механизмът за мониторинг на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието, корупцията и организираната престъпност може да отпадне от лятото на 2012 г. Това стана ясно вчера от думите на говорителя на ЕК Марк Грей след оповестяването на тазгодишния доклад на Брюксел по Механизма за сътрудничество и проверка на страната ни. Догодина еврокомисарите ще излязат с цялостна оценка за напредъка на България от присъединяването ни към Евросъюза през 2007 г. „Въз основа на общата оценка ЕК ще направи съответните препоръки. Възможно е всякакво развитие на нещата в зависимост от прогреса отбеляза Грей и посочи, че сред вероятните решения е и прекратяването на мониторинга.

 

„Монитор": Няма да позволя Трактора да се бъзика с държавата

Държавата не може да си позволи някой да се бъзика с нея, дори и той да се нарича Трактора и да е правил това в продължение на тези 20 години преход, които всички изживяхме заедно. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов в предаването „Гореща точка" по ТВ7. Вътрешният министър коментира, че подходът на сочения за глава на Октопода Алексей Петров - Трактора е да вади от строя или изолира всеки, който не му е нужен.

„Какви са способът и средствата, времето назад показва какъв е той", допълни Цветанов. Вицепремиерът определи взривовете пред офисите на РЗС и ДСБ във вторник сутринта като опит или някой да се реализира в политиката, или да влезе в нея. „Тук също е важно да се подчертае, че тези два взрива и онзи пред „Галерия" са идентични като начин на приготовление и по начина, по който са реализирани", подчерта Цветан Цветанов.

„Дневник": Чиновниците са натрупали 60 века отпуски

Близо 2.1 млн. дни, равняващи се на около 60 века, са неизползваните отпуски в държавната администрация, показват данните от доклада за състоянието й, приет от правителството в сряда. Ако тези отпуски бъдат изплатени при напускане или съкращения, това ще струва на бюджета 70 млн. лв.

Финансовият министър Симеон Дянков, който отговаря за реформата в администрацията и чието ведомство е изготвило доклада за 2010 г., отказа коментар.

Заради разрасналия се проблем с отпуските на чиновниците миналата година беше променен Кодексът на труда и това засегна всички работещи българи, включително и в частните фирми. Тогава за пример беше даден случай, според който държавен служител не си е почивал в продължение на 12 години. Администрацията е започнала да чисти отпуските, но много бавно, се разбира от доклада.

 

„Сега": Борисов обяви критиките на Брюксел за похвала

България получи остри критики вчера за несправяне в борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище, каквито не бе виждала от две години в докладите на Европейската комисия. Петият доклад втвърди тона си към управляващите и предупреди, че през 2012 г. ще бъде дадена цялостна оценка за членството на България в ЕС, като Брюксел иска да види осъдителни присъди срещу знакови фигури от подземния свят. Правителството обаче прецени, че то не носи вина за провала в битката срещу престъпността, а критиките са насочени към съда.

"Това е поздравление за мен", обяви вчера пред своите депутати премиерът Бойко Борисов. ЕК е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи и сега предстои ръководството на съдебната власт да покаже, че има воля за провеждането на необходимите реформи, разтълкува той.

 

„Дума": Нови пазар се изселва заради шистовия газ

Жителите на Нови пазар са на път да се изселят, ако в района започне добиване на шистов газ. За това алармира вчера кметът на общината Васил Тонев. Той бе категоричен, че хората, които имат възможност, ще напуснат района веднага щом започнат сондажите. Добиването по този начин на газ е изключително опасно и може да доведе до сериозни замърсявания, убеден е кметът. Той припомни заключенията на учени, че съществува огромен риск от заболяване от астма при децата до 14-годишна възраст.

Кметът и хората са силно обезпокоени, че властта не е сметнала за необходимо да ги покани на срещата между икономическото министерство, институции и експерти за добива на шистов газ. Можеше поне да получим информация, която да предадем на населението, за да се успокои, коментира Тонев. Той допълни, че за конкурса, спечелен от "Шеврон", местната власт и хората в Нови пазар са научили от медиите.

Нови пазар вече обжалва решението и пусна своята жалба, съобщи Васил Тонев. Има подадени жалби и от Зелената партия, една екологична и една неправителствена организация, каза кметът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини