10 °C

За Гергьовден "отключиха" вълшебен извор в Момчиловци

  Много хора преминаха през малката църквица в Момчиловци под връх "Свети Илия" в нощта срещу Гергьовден, за да запалят свещ и да налеят от чудотворния извор "заключен" в храма, който ще бъде отворен и днес в празничния 6 май.

  В нощта срещу Гергьовден и на самия празник водата от аязмото в Момчиловци е най - лековита. През цялата нощ и до късно на 6-и май хора от близо и далече идват с вяра, че водата от извора ще ги пречисти и ще им помогне да се избавят от болести и злини с Божията помощ. Чудесата, случили се в параклиса на аязмото доказват лечебната сила на водата и вярата.

  Чудотворната вода от аязмото лекува хора от всички възрасти, почитат я християни и мюсюлмани, търсят помощта й хора от цялата страна и много чужденци. Появата на лечебния извор е свързана с тайнството на съновидение, изпратено свише преди повече от 105 г. За разлика от много други свети места, които имат почти фолклорна история, предавана от уста на уста, момчиловското аязмо има официална, издадена в книга със снимки и спомени, и човешки истории.

  Параклисът е строен в началото на миналия век, мястото е свещено, а параклисът под връх "Свети Илия" е отворен денонощно, но чудотворният извор се заключва зад украсена с резба дървена врата със стъкло. Водата е изведена извън параклиса, откъдето по всяко време на годината може да се налее, но на Гергьовден, катинарът се маха. Директно от извора вода се точи с посребрен черпак за здраве, берекет и изцеление, а жителите на родопското село предават вярата си за лечебната сила на водата на деца и внуци.

  Момчиловското аязмо лекува основно очни болести, дори слепота, кожни и стомашночревни заболявания. Специално за аязмото легендата е жива за всички в Момчиловци, а по стените на параклиса има снимки от далечната 1910 г. доказващи автентичността й.

  Семейство на възраст от Момчиловци дълго нямало дете, докато един ден коремът на жената започнал да расте. Радостта била голяма, защото помислили, че е дългочаканата рожба, но минали 9 месеца, без да се роди дете. Година след това жената изглеждала зле, тогава насочили семейството към Стара Загора, където живеела известна за времето си ясновидка Кортеза. Тя „вижда“, че бременността на жената е фалшива и я посъветвала да копае в близост до къщата й, описвайки точно мястото под връх Свети Илия, за да добият вода за безвъзмездно ползване от всички.

  Неверието на местните, както и на свещеника в селото, било голямо, но изворът действително е открит за една нощ, а седмица по-късно коремът на жената се възстановява. В чест и памет е построено параклисчето, по-късно е обновявано в годините, а паркът в аязмото е създаден постепенно – с дарения от наборите, навършващи 50 г.

  И тази година в нощта срещу 6 май в малката църквица дойдоха хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и балгополучие, а жителите на Момчиловци са категорични, че за да получиш изцеление, трябва истинска вяра.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  13 дек 2019
  Последни новини