За Гергьовден "отключиха" вълшебен извор в Момчиловци

  Много хора преминаха през малката църквица в Момчиловци под връх "Свети Илия" в нощта срещу Гергьовден, за да запалят свещ и да налеят от чудотворния извор "заключен" в храма, който ще бъде отворен и днес в празничния 6 май.

  В нощта срещу Гергьовден и на самия празник водата от аязмото в Момчиловци е най - лековита. През цялата нощ и до късно на 6-и май хора от близо и далече идват с вяра, че водата от извора ще ги пречисти и ще им помогне да се избавят от болести и злини с Божията помощ. Чудесата, случили се в параклиса на аязмото доказват лечебната сила на водата и вярата.

  Чудотворната вода от аязмото лекува хора от всички възрасти, почитат я християни и мюсюлмани, търсят помощта й хора от цялата страна и много чужденци. Появата на лечебния извор е свързана с тайнството на съновидение, изпратено свише преди повече от 105 г. За разлика от много други свети места, които имат почти фолклорна история, предавана от уста на уста, момчиловското аязмо има официална, издадена в книга със снимки и спомени, и човешки истории.

  Параклисът е строен в началото на миналия век, мястото е свещено, а параклисът под връх "Свети Илия" е отворен денонощно, но чудотворният извор се заключва зад украсена с резба дървена врата със стъкло. Водата е изведена извън параклиса, откъдето по всяко време на годината може да се налее, но на Гергьовден, катинарът се маха. Директно от извора вода се точи с посребрен черпак за здраве, берекет и изцеление, а жителите на родопското село предават вярата си за лечебната сила на водата на деца и внуци.

  Момчиловското аязмо лекува основно очни болести, дори слепота, кожни и стомашночревни заболявания. Специално за аязмото легендата е жива за всички в Момчиловци, а по стените на параклиса има снимки от далечната 1910 г. доказващи автентичността й.

  Семейство на възраст от Момчиловци дълго нямало дете, докато един ден коремът на жената започнал да расте. Радостта била голяма, защото помислили, че е дългочаканата рожба, но минали 9 месеца, без да се роди дете. Година след това жената изглеждала зле, тогава насочили семейството към Стара Загора, където живеела известна за времето си ясновидка Кортеза. Тя „вижда“, че бременността на жената е фалшива и я посъветвала да копае в близост до къщата й, описвайки точно мястото под връх Свети Илия, за да добият вода за безвъзмездно ползване от всички.

  Неверието на местните, както и на свещеника в селото, било голямо, но изворът действително е открит за една нощ, а седмица по-късно коремът на жената се възстановява. В чест и памет е построено параклисчето, по-късно е обновявано в годините, а паркът в аязмото е създаден постепенно – с дарения от наборите, навършващи 50 г.

  И тази година в нощта срещу 6 май в малката църквица дойдоха хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и балгополучие, а жителите на Момчиловци са категорични, че за да получиш изцеление, трябва истинска вяра.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  28 фев 2020
  Последни новини