"24 часа": Ситен прах мори градовете. Преглед на националния печат

"Стандарт": Зам.-министър на дузпата за нива

Нива край Търговище ще посочи дали ще има рокади в земеделското министерство. "Правя една проверка за 300 декара - дали са преотредени от обработваема земеделска земя за фотоволтаици. Ако е така, в рамките на деня ще поискаме оставка", заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Така той коментира догадките по жълтите павета за предстоящи рокади във ведомството на Мирослав Найденов. По-рано пред БНТ премиерът обяви, че в земеделското министерство или ще сложи още един зам.-министър, или ще освободи един от тях. В късния следобед стана ясно, че рокади няма да има. Те евентуално ще станат факт след почивните дни. През последните дни депутати гадаеха за предстояща смяна на един от заместниците на Найденов - Светлана Боянова. Шефът на аграрното ведомство обаче вечерта защити дамата. Пред БНР Найденов обясни, че е наредил проверка по случая за промяна на предназначението на земеделската земя за изграждане на фотоволтаици, които са частни земи в района на Търговище. От министерството пък уточниха, че не става дума за 300, а за 196 декара.

"Новинар": Чистката в КАТ - заради масови подкупи

Чистката в КАТ е заради масови подкупи. Пуснете една социология за София взимат ли софийските катаджии подкупи и ако не е 80 процента поне, тогава ми задайте този въпрос. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод смените в КАТ-София.

В сряда изненадващо беше сменено ръководството на службата - шестима души начело с началника Ваньо Стоевски бяха пенсионирани. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу шестимата пенсионирани в КАТ няма никакви дисциплинарни производства или проверки в МВР. Причината за действията си министърът обясни с липсата на контрол и създаване на усещането в хората, че в КАТ има корупция.

В четвъртък стана ясно, че новият шеф на КАТ-София е Борислав Милчев. До момента той е заемал длъжността директор на сектор „Охрана на масови мероприятия" към отдел „Охранителна полиция" в СДВР.

"Сега": Доган прогнозира провал за ГЕРБ и предсрочни избори

След двегодишно пълно мълчание лидерът на ДПС Ахмед Доган излезе отново на светло с прогнозата за предсрочни избори и оценка за управлението на ГЕРБ като пълен провал. Това стана при отбелязване на годишнина от майските събития през 1989 г. в Джебел, където де факто Доган откри кампанията си за предстоящия вот. В присъщия си стил той обясни, че партията на Бойко Борисов ще загуби президентския вот наесен, което означава предсрочни избори през пролетта или лятото догодина. И не пропусна да допълни, че без гласовете на движението не може да бъде избран следващият държавен глава. Той бе категоричен, че ДПС ще има изисквания към бъдещия кандидат и посочи неутралното - да е с международен авторитет, но допълни, че е малко вероятно ГЕРБ да издигне подходящ човек.

"Монитор": Бойко спира воаяжите на чиновниците

Премиерът Бойко Борисов забрани на зам.-министрите да обикалят по света и настоя по-активно да си вършат работата. Ден след като уволни 13 висши чиновници и смени транспортния шеф Александър Цветков, Борисов разпореди спиране на воаяжите. „Да забравим пътуванията в чужбина. Ще ходят министрите, които са политически лица, или ако някъде, където трябва да се отиде, да се водят преговори, ще отиде тогава заместник-министър", обясни премиерът в ефира на БНТ. „Аз искам на 100% динамика и работа на всеки един.

Не искам хора, които да ми обикалят света или да им върши някой друг работата", мотивира новата разпоредба министър-председателят.

"24 часа": Ситен прах мори градовете

Диша ли българинът коктейл от мръсни газове? За щастие не - категорични са екоекспертите. Затова пък прахът мори 30 големи български града. Той прониква в дробовете, попада в кръвта и достига до всяка клетка в организма.

През есента на миналата година Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни заради завишените стойности на фините прахови частици в тези 30 града. 24 от тях успяха да направят програми за справяне със замърсяванията в срока за досъдебна фаза на процедурата (който е първоначалният) и резултатът е докладван на Европейската комисия.

В момента отговорът на страната се преценява в Брюксел и не може да се твърди, че ще се стигне до осъждане на страната и плащане на глоби, казаха от Министерството на околната среда и водите.

"Монитор": Пробутват ни залежали яйца

Пазарът у нас е наводнен със застояли вносни яйца, които са клас Б, но са маркирани като клас А. Това са продукти от внос, уточниха вчера за „Монитор" от Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ). Според действащите у нас правила яйцата от най-високия клас имат срок на годност 28 дни, който започва да тече от момента на снасянето им. Те трябва да са постъпили в магазините до десет дни след производството. Освен това пресните яйцата имат лек блясък, а старите са по-матови, уточниха производители, които разказаха за проблема. Потребителите трябва да знаят, че при яйцата клас А жълтъкът ясно се отделя от белтъка за разлика от клас Б, при който ядрото се разлива при счупване.

"24 часа": Камион блъсна влак край Летница, пътник пострада тежко

Камион се вряза в пътнически влак по линията Ловеч - Левски около 18,25 часа. Един от пътниците е пострадал тежко, машинистът също е ранен.

 Катастрофата е станала един километър преди град Летница. Натовареният до горе с дърва камион не е спрял на семафор и знак стоп.

 При сблъсъка от релсите е излязъл първият вагон и част от втория на пътническия влак. Мотрисата е от новия дизелов модел "Дезиро". Влакът е влачил камиона около 30 метра, като по чудо шофьорът не е пострадал сериозно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини