„Новинар":Президент и премиер осъдиха действията на "Атака". Вестниците в събота

„Стандарт": Волен нападна джамия

В кървава баня се превърна митинг на "Атака". От уж мирния протест срещу високоговорителите на джамиите хората на Волен Сидеров направиха истинско меле, в което пострадаха 11 души.

Протестът трябваше да започне вчера в 13 ч пред джамията "Баня баши". Половин час по-рано обаче площадчето пред джамията бе почерняло от атакисти, които викаха "Турците вън!". От джамията не обърнаха внимание на националистите, докато един от тях уж случайно мина покрай подготвящите се за молитва хора и разрита килимчетата им. Събул си обувките младеж тръгна срещу него, но група полицаи веднага охлади страстите.

„Новинар":Президент и премиер осъдиха действията на "Атака"

Президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, политическа партия ГЕРБ и Съюзът на демократичните сили осъдиха сблъсъците пред джамията в София.

Държавният глава нарече събитията игра с огъня и подчерта, че Волен Сидеров и партията му се опитвят да взривят етническия мир и да провокират изборите, за да запазят подкрепата си от 1 процент. Според него провокацията е непозната в новата българска история.

„Труд": Мирослав маха Светла, пази Светлана

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че ще предложи за уволнение председателката на Селскостопанската академия д-р Светла Бъчварова.

Найденов заяви в парламента, че текат проверки за дейността на академията. Констатирани са системни нарушения в доклад на Сметната палата и ако се наложи, ще бъде сезирана прокуратурата.

Досега е имало законово ограничение - председателят на Селскостопанска академия да не може да бъде сменян, докато не му изтече мандатът. "Сега по мое предложение законът е променен и при констатирани системни нарушения по предложение на министъра на земеделието премиерът ще може да смени председателя на Селскостопанска академия", каза още министър Найденов.

„Новинар": "Дръзки" си тръгва на 31 май

Няма проблеми с фрегатата "Дръзки" след въздушните удари от четвъртък през нощта срещу пристанища в Джамахирията. Това заяви военният министър Аню Ангелов във Варна. Военният министър бе в морския град за тържествата по случай 130-годишнината от създаването на Военноморското училище.

Ангелов посочи, че екипажът продължава да патрулира, както и досега, и че не са му поставяни нови задачи.

На 31 май "Дръзки" ще прекрати участието си в операцията, след което ще се отправи към Военноморската база в Бургас, заяви още Ангелов.

„24 Часа": Земетресение разклати Южна България

Серия земни трусове разлюляха Турция тази нощ. Единият от тях е бил усетен по-силно и в различни градове в България - София, Бургас, Пловдив, Хасково, Нова Загора, Димитровград, Сливен и други.

Властите в южната ни съседка съобщават за четирима загинали. Десетки хора са леко ранени от счупени стъкла. Нанесени са и материални щети.

Единият от загиналите изпаднал в паника и скочил през прозореца. Възрастна жена пък е получила сърдечен удар от уплахата си при труса.

Първият трус е бил с магнитуд 5,9, а вторият - с 4,6. След това е имало още няколко по-слаби. Епицентърът е в Западна Турция, на около 650 километра югоизточно от София.

„Дума": Музеите само за година са с 13% по-малко

Броят на функциониращите музеи е намалял с 13 на сто през 2010 г. в сравнение с 2009 г., съобщи Националният статистически институт. Към края на 2009 г. в България е имало 231 музея, а в края на 2010 г. те са 201 - 184 музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство, и 17 филиала към тях, с 6320 хил. музейни материала. През 2010 г. са развивали дейност 91 общоисторически музея с 4715 хил. експоната и 110 специализирани музея с 1605 хил. експоната. Музеите на изкуствата са 38 със 169 хил. експоната.

Посещенията в музеите също са намалели от 4373 хил. през 2009 г. на 4253 хил. през 2010 г., като най-малко посещавани са музеите на изкуствата - едва 10,4%.

В сравнение с 2009 г. общите приходи на музеите от 34 406 хил. лв. са намалели със 7,6 на сто, а субсидията от бюджета на отворените за посещения музеи е увеличена с 3 процентни пункта. През 2010 г. от европейски програми и проекти музеите са получили близо 2% от приходите си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини