Египетски мумии имат татуровки по цялото тяло, откриха учени

Преди три хиляди години в селището Дейр ел Медина в древен Египет живеела общност от занаятчии, които работели заедно в гробниците на некропола на Долината на царете. И сред мумиите на жени от тази общност са открити 7 татуирани.

Инфрачервени снимки разкриват редица татуировки върху неизследвани досега мумифицирани трупове на седем жени. Мастилото е открито пръснато на различни места по телата им в различни мотиви.

Според антроположката на университета в Мисури Ан Остин, това представлява доказателство, че в Древен Египет практиката на татуиране може би е била по-широко разпространена, отколкото знаем. Тя представи своите открития на годишната среща на Американските училища за ориенталски изследвания през ноември.

Работатаси антроположката започва през 2014 г., когато Остин и нейният колега Седрик Гобей забелязват маркировки на врата на женска мумия от Дейр ел Медина. По-подробната проверка разкрива, че маркировките не са били рисувани върху нея, а татуирани.

Но както видяхме с 5000-годишните мумии от Гебелейн, които бяха прекарали в музея повече от 100 години, преди да бъдат открити татуировките им, татуировките на мумиите не винаги е лесно да бъдат видени. Мумифицираната кожа се обезцветява и потъмнява и татуировките могат да избледнеят с времето заради мумифициращите смоли.

Такива скрити татуировки обаче могат да бъдат разкрити с инфрачервена фотография, която работи с дължини на вълните, обикновено невидими за човешкото око.

И това направили изследователите. На тази открита първоначално мумия на жена те регистрирали още 30 татуировки, повечето от които не биха били скрити от дрехите и биха изисквали втори човек, който да извърши татуирането, тъй като се намират на шията, гърба и зад раменете.

Темата на татуировките включва свещени мотиви като Окото на Хор, бабуини, кобри, крави, бръмбари скарабеи и лотосови цветове. Тази комбинация от мотиви и видимост дава на изследователите основание за извода, че жената може да е била лечителка или жрица. С божествени очи, разположени по цялото тяло, тази жена може дори да е била въплъщение на богиня.

Но тази мумия е едва първата. До 2016 г. Остин идентифицира още три татуирани мумии от Дейр ел Медина. Сега, както съобщава Science News, тя е открила още три, с което общият брой става седем.

"Разпространението, показването и съдържанието на тези татуировки разкриват, че те са били използвани както в религиозната практика, така и за да изградят постоянни, публични идентичности", пише Остин в своята резюме.

"Обширните татуировки върху една женска мумия демонстрират използването на татуировки за идентифициране и даване на възможност тази жена да действа като ключов религиозен практикуващ в общността на Дейр ел Медина. Допълнителните татуировки, открити и анализирани през сезони 2016 и 2019 с помощта на инфрачервена фотография, показват, че много повече хора вероятно са били татуирани в Дейр ел Медина ".

Това е доста значимо. Въпреки че доказателства за татуиране има в археологическите находки от древен Египет, те са предимно на рисунки и фигурки. Действително мумии, които имат татуировки, се срещат рядко - освен седемте мумии от Дейр ел-Медина са идентифицирани само шест други татуирани египетски мумии.

Това показва, че може би мумиите не са били изследвани с правилните инструменти. Освен това показва, че подобно на хората, които се татуират днес, може би древните египтяни са имали повече от една причина да се татуират. Някои от мотивите, татиурани на другите мумии предполагат изцеление или защита, но това са само предположения, тъй като мастилото не е съхранено добре.

Татуировки са открити и на други мумии по света. Сибирската ледена девица и неназован воин, който загинал преди 2500 години на платото Укок, например, имал татуировки, за които антрополозите смятат, че означават възраст и статус.

Доказателствата сочат, че 61 татуировки, открити на ледения човек Йоци, мумифициран мъж, живял в Европа между 3400 и 3100 г. пр.н.е., биха могли да бъдат форма на праисторическа акупунктура.

Можем да научим повече за практиките на татуиране в древен Египет, като открием повече татуирани мумии. И кой знае, може би те вече седят някъде в музеите и чакат някой с инфрачервена камера да ги намери.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини