Божков теглил 11 млн. лв. в брой за 11 месеца. Преглед на печата

24 часа

Божков теглил 11 млн. лв. в брой за 11 месеца

Банкови извлечения за теглене на милиони кеш публикува обвиняемият Васил Божков в обичайния си сутрешен час за творчество. В 8 ч във вторник във фейсбук намекна, че това са пари за такса "помагане", които е изплащал на конкретни лица. Без обаче да посочва кои са те и доказателства.

Това се случва ден след комикса за Али Баба, разбойниците и жълтиците от пещерата, в които нямаше имена. Затова Божков "надгражда" във вторник с инфографика, комбинирана с факсимилета на банковите извлечения. В нея вече поименно са споменати бившият депутат от БСП Георги Кадиев, финансовият министър Владислав Горанов, шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и премиерът Бойко Борисов.

В края на графиката Божков посочва, че фирмите му са платили 500 млн. лв. такса за хазартния бизнес, но и 20% такса "помагане".

Труд

Още 12 дни карантина за българи в Гърция

Още 12 дни ще важи карантината за българи, които влизат на територията на Гърция. От 15 юни южната ни съседка ще отвори границите си за наши туристи без карантина и без тест за коронавирус. От тази дата ще бъдат пускани граждани от около 20 държави, които са с добри епидемиологични характеристики. На 1 юли в страната ще бъдат допускани и гражданите на втора група държави. От нея ще бъдат изключени страни с отрицателни епидемиологични характеристики. Това обяви министърът на туризма Харис Теохарис.

До 15 юни всички български граждани, които влизат на територията на Гърция, се пропускат без изключение само срещу лична карта. На граничния пункт се попълват декларации, в които се обявява адреса в Гърция, където ще се карантинират българите, както и телефон за контакт.

Карантината е особено строга, като поставените под нея нямат право да излизат от жилището, което са обявили по никакъв повод, дори до магазин. Проверките се правят от полицейски патрули през цялото денонощие по няколко пъти на ден, лично. Нарушителите се глобяват с 5000 евро.

След 15 юни българските граждани ще влизат свободно в Гърция, но попълването на протоколите при преминаване на граница за местопребиваване в страната остават. Туристите, ще трябва да декларират хотелите или частните квартири.

Сега

Спортните зали вече няма да са лазарет

Легловият инвентар от спортните зали започна да се изнася и те вече няма да са полеви болници, очакващи пациенти с коронавирус. Това е поредната добра новина, която показва, че рискът от епидемия в България, поне засега, намалява.

Войници изпразват "ОЗК Арена Русе", съобщиха местни медии. Там бяха разположени около 300 легла. Толкова имаше и в пловдивската зала "Колодрума", която също се връща към обичайната си дейност. Инвентарът отпътува обратно към хранилищата на Държавния резерв.

Залите бяха превърнати в своеобразни лазарети в края на март. Те трябваше да приемат пациенти, ако заболеваемостта е висока и здравните заведения не смогват да поемат случаите. Подобни действия бяха предприети в почти всички държави. У нас оборудването на залите с легла и прегради се проведе под формата на междуинституционално "учение". За щастие цялата тази дейност се оказа презастраховане.

Монитор

Махат покривките от масите в кръчмите

С маси без покривки, дамаска, подлежаща на дезинфекция, почистване на всеки 20 минути и препарат за ръце на входа отвориха и вътрешната част на заведенията в столицата. Това установи проверка на Българската агенция по безопасност на храните, на която присъства и екип на "Телеграф медия".

Целта е спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на коронавирус. Преди дни със заповед на Министерството на здравеопазването беше разрешена работата на вътрешните помещения на заведенията при спазване на определени мерки. Част от тях са свързани с разстояние между масите и столовете в обекта, което трябва да е минимум 1,5 метра, недопускане на повече от четири души на една маса, инструктаж на персонала за работа с клиенти, носене на маски или шлемове, както и честа дезинфекция на обектите.

Капитал

БЕХ блокира връщането на парите от природния газ към фирмите

Последната пречка пред възстановяването на парите към крайните потребители след промяната в цената на природния газ със задна дата се оказва Българският енергиен холдинг. Именно БЕХ бави с повече от седмица одобрението на типовото споразумение на дъщерното му дружество "Булгаргаз" и потребителите, по което ще се върнат съответните суми за потребения в периода 5 август - 31 март т.г. газ, които са общо над 200 млн. лева.

От публикувана на сайта на "Булгаргаз" информация става ясно, че проектите на допълнителните споразумения са били изпратени на БЕХ още на 26 май, но до момента холдингът не ги е одобрил, което на практика е замразил процедурата с повече от седмица. Това е смущаващо, тъй като подобно решение би могло да се вземе и неприсъствено, в рамките на часове, само и само да не се бави процесът по възстановяване на сумите. Пред в. "Капитал" от БЕХ заявиха, че до края на седмицата ще бъде свикано заседание на съвета на директорите, но не посочиха конкретна дата, като въобще не е ясно защо се случва това забавяне.

Дума

Длъжниците са без защита от колектори

Длъжниците нямат защита от тормоз на колекторски фирми. Това става ясно от парламентарен въпрос на народния представител от БСП Кристина Сидорова. Тя пита министъра на правосъдието Данаил Кирилов ще има ли нарочна регламентация на дейността на тези фирми, уредба, която да гарантира правата на длъжниците и да осигури прозрачност и контрол.

По думите на Сидорова голяма част от финансово затруднените граждани попадат в обсега на фирмите за събиране на дългове. Колекторските фирми обаче предпочитат да избягват съдебния ред за търсене на вземанията и свеждат дейността си до почти непрекъснат тормоз, срещу който хората нямат никаква защита, отбелязва депутатът. Тя очаква отговор от Кирилов до края на седмицата.

Според нея са налице негативни тенденции и тяхното задълбочаване предстои. Оптимистичната прогноза е, че икономиката на страната ще се възстанови през 2021 г., но рискът това да не се случи е реален, отбелязва народният представител. Към края на април са регистрирани близо 300 хил. безработни. Няма съмнение, че броят на българските граждани, които изпитват финансови затруднения, е много над регистрираните безработни, пише Сидорова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини